Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: van rommelhok naar knusse werk- en relaxruimte

Ons klusteam is deze week neergestreken in Vlaardingen. Stefan werkt al tijden thuis aan de keukentafel. Iets wat niet alleen hem, maar inmiddels het hele gezin opbreekt. Tijd voor een aparte werkplek!

Na tien maanden steevast aan de keukentafel te hebben gewerkt, is het mooi geweest. Het gezin heeft boven een ruimte die ze graag een nieuwe multifunctionele rol willen geven: kantoorruimte voor Martine en Stefan en een relaxruimte voor de kids. Patrick gaat ervoor zorgen dat het een praktische plek met veel opbergruimte wordt.

Werkplek behangen

Patrick start met de basis van de werkruimte. Achter het bureau plaatst hij een botanisch behang. Dit geeft diepte en sfeer. Thuis ook aan de slag en heb je meerdere rollen nodig? "Let dan altijd op het batchnummer en de hoeveelheid extra lengte die je nodig hebt om een motief door te laten lopen. Verschilt het batchnummer dan heb je kans op kleurverschil. Dat wil je niet."

Lambrisering overschilderen

Stefan en Martine hadden een strakke, blauwe lambrisering in de ruimte. Aangezien dit niet matcht met de sfeer die Patrick en Lieke voor ogen hebben, schildert Patrick de lambrisering in een natuurtint op speelse wijze over. Leuk effect!

Patrick gebruikt hiervoor MUD SOLDIER NO. 46 van LAB PAINT.

Bureaumeubel maken

Patrick maakt een bureau van drie meter breed en 70 centimeter diep, waardoor Stefan en Martine makkelijk met z'n tweeën naast elkaar kunnen werken. Daarnaast maakt de klusexpert veel kastruimte. Hiervoor gebruikt hij het supersterke berkenmultiplex 18 millimeter.

Houd bij het maken van een bureau rekening met de hoogte. "Het advies is ergens tussen de 75 en 80 cm. Dit is een goede hoogte voor je rug en zo kun je het de hele dag volhouden." Patrick heeft de poten 74 cm hoog gemaakt. Tel daar de dikte van het blad bij op en je komt precies op de gewenste hoogte uit.

Aangezien het bureaublad aardig wat kilo's moet dragen, lijmt en schroeft Patrick de delen van de poten aan elkaar. Daarnaast verstevigt hij het geheel met zogenoemde ribben tussen de poten. 

Tip: mocht je zelf geen frees- of schuurmachine in huis hebben, huur dit dan bij de bouwmarkt. Alleen zo krijg je het meest strakke resultaat.

Blind monteren van kastruimte

Patrick plaatst boven het bureau een grote kast. Aangezien hij niet wil dat je kunt zien hoe de kastjes zijn opgehangen, kiest de klusman voor blinde montage. Om dit voor mekaar te krijgen, heeft hij de achterplaat iets verdiept gemonteerd. Daarnaast bevestigt hij één plank aan de kast en één aan de muur die bij montage in elkaar vallen.

Ook voor de montage van de kastruimte geldt voor het sterkste resultaat zowel lijmen als boren. 

Om ervoor te zorgen dat de kastjes straks stevig aan de muur hangen, werkt Patrick met meerdere pluggen en stevige lange schroeven. Op deze manier weet je zeker dat ze veel draagkracht hebben.

Hout behandelen

Patrick behandelt het hout van zowel het bureau als de opbergkast alleen met beits. Dit trekt in het hout en maakt de nerf mooi zichtbaar. Het geeft het geheel een ietwat robuuste touch. 

Voor deze klus gebruikt Patrick een Vestingh Hout Beits Transparant

Bureau betegelen

Lieke gaat het bureaublad tegelen. Hiervoor gebruikt ze kant-en-klaar tegellijm dat speciaal voor berkenmultiplex is bedoeld. "Lees op de verpakking altijd na wat de verwerkingstijd is. Ik heb nu dertig minuten om de tegels op de plaat te verwerken. De lijm veeg je uit in krullen met ronde bewegingen. Zo krijg je de meest egale verdeling van de lijm."

Zodra de lijm droog is, kun je gaan voegen. Het is belangrijk dat het voegsel volledig egaal is. Goed mixen is een must. Lieke smeert het voegsel met een schuimspaan tussen de voegen. Maak grote ronde bewegingen, zodat elke voeg wordt gevuld. 

Tot slot wast Lieke de tegels in met een vochtige spons. "Soms zie je wat dikkere voegsellijnen. Dit kun je herstellen door draaiende bewegingen te maken met de spons."

Room divider bouwen

Aangezien de ruimte twee functies krijgt, maakt Patrick een room divider. Hierin maakt de klusman lamellen die je open en dicht kunt doen. "Daardoor kunnen ze ongestoord van elkaar werken, maar houd je het toch open. Bovendien werkt dit item ook goed voor de akoestiek."

Kleine kanttekening bij het maken van een room divider met lamellen: als je hout op hout wil laten draaien, dan heb je kans dat de weerstand te groot is. Om dit op te lossen, plaatst Patrick een klein plastic ringetje, zodat de lamellen soepel op de schroeven kunnen bewegen.

Om de room divider te stabiliseren, monteert Patrick een plantenbak aan de zijkant. "Kun je zo'n plantenbak niet kwijt, dan kun je ook voor een brede plaat of pootjes gaan. Op deze manier krijg je hetzelfde effect."

Herhaling van kleur

Lieke heeft als finishing touch een plank voor bovenop het oude tv-meubel in dezelfde kleur gebeitst als Patrick voor het bureau en de kast heeft gebruikt. Deze herhaling van kleur zorgt voor één geheel.

Na twee lange klusdagen mag het eindresultaat er zijn!

Meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Lieke? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 12 & 13).

Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh.

Fotografie door Sonja Velda