Koken met Hugo!

Visstoofpot met venkelsalade en zelfgemaakte bitterkoekjesvla

02 maart 2021 17:02 Aangepast: 04 maart 2021 12:52

Hugo maakt een snelle visstoofpot met krieltjes, groentes en witvis. Een frisse venkelsalade on the side - en als dessert een oldschool vanillevla met bitterkoekjes. Tast toe!

We beginnen vandaag achteraan: het dessert eerst. De vla heeft namelijk even tijd nodig om op te stijven in de koelkast. Daarna is het tijd voor de visstoof, maar die is zo gepiept, net als de salade. Een perfect recept dus voor als je weinig tijd hebt!

Bitterkoekjesvla

  • Circa 1,5 liter
  • Bereiding 10-15 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 1 liter volle melk
  • zout
  • 40 g maiszetmeel
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 8-10 bitterkoekjes + evt. extra voor garneren

Optioneel

  • geklopte slagroom om erop te serveren

Extra 

  • plasticfolie of slagersfolie

 

Snelle salade van venkel en veldsla

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 60 g gepelde walnoten
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 1-2 venkelknollen
  • 85 g gemengde slablaadjes

 

Stoofpot met schelvis, peen en prei

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1-2 tenen knoflook
  • 600 g krielaardappels in de schil
  • neutrale olie
  • zout en peper
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 150 ml (alcoholvrije) witte wijn
  • 200-300 ml visbouillon
  • 500 g schelvisfilets, wijtingfilets of kabeljauwfilets zonder vel
  • 150 ml slagroom

Vla voorbereiden

Snijd de bitterkoekjes in stukjes. Het maakt niet uit hoe groot deze stukjes zijn: net wat jij lekker vindt in vla. 

Pak een pan en doe hier 900 ml melk in. Voeg er een snuf zout aan toe. Ook al is vla een zoet gerecht, je hebt zout nodig, om diepte aan te brengen in de smaak. Anders krijg je, zoals Hugo dat noemt: 'een laffe smaak', en dan wil je natuurlijk zien te voorkomen.

Voeg na het zout het merg van een vanillepeul toe. Dit doe je als volgt: vouw de peul uit en snijd 'm over de lengte in met je mes. Niet doorsnijden, maar alleen opensnijden aan één kant. Doe dit over de gehele lengte van de peul.

Zet vervolgens je mes haaks op de peul en schraap alle vanillemerg uit de peul.

Tip: heb je geen verse vanille? Gebruik dan vanillesuiker of vanille-aroma.

Breng de melk langzaam aan de kook. Houd het pannetje goed in de gaten, want melk kookt snel over.

Tip: doe de lege mergstokjes in een potje met (kristal)suiker. Schud het potje goed en dan heb je altijd verse vanillesuiker op voorraad.

Doe twee eidooiers in een kom en voeg daar de suiker aan toe. Klop alles goed door elkaar. Voeg de melk die je nog over had (100 ml) bij de eidooiers en roer tot alles goed gemengd is.

Zodra de melk in het pannetje kookt, giet je een klein beetje van het warme melkmengsel bij het koude mengsel in de kom. Roer alles goed door elkaar, zodat de eidooiers eerst kunnen wennen aan de warmte van de melk - en zodat deze niet meteen gaat samenklonten door de hitte. 

Als je goed geroerd hebt, kun je alles uit de kom bij de melk in het pannetje gieten. Zet het vuur dan hoger en kook alles nog een keer in z'n geheel, net zo lang tot het dikkig wordt en er een volwaardige vla ontstaat.

Giet de vla in een kom, meng de bitterkoekjes er door en zet de kom in de koelkast. Om te voorkomen dat er melkvellen op je vla komen, kun je de kom afdekken met een stuk folie.

Visstoof voorbereiden

Het maken van de visstoofpot gaat snel. Het is eigenlijk een kwestie van groentes snijden, opzetten in water - en op het laatst de vis toevoegen.

Schil de peen en snijd 'm in kleine stukjes. Snijd daarna de prei in halve ringetjes en snijd de krieltjes één keer door de helft. Snijd ook de knoflook in stukjes.

Zet een stoofpan op middelhoog vuur en doe er een goede scheut neutrale olijfolie in.

Bak alle groentes in de pan op hoog vuur. Voeg er wat anijszaad aan toe, maar pas op: anijszaad is vrij sterk, dus gebruik niet te veel (tenzij je dat lekker vindt natuurlijk).

Als de groentes een beetje zacht worden, voeg je de grove mosterd toe. Bak alles even goed aan en blus dan het geheel af met een goede scheut witte wijn. Daarna voeg je de bouillon toe.

Breng de stoof aan de kook en laat deze zachtjes 15-20 minuten pruttelen. Wacht nog even met de vis, die hoeft pas op het laatst!

Venkelsalade maken

Om nog 'een frisje' toe te voegen, maakt Hugo nog een venkelsalade met walnoten.

Rasp de citroenschil in een kom en knijp daarna het sap uit de helft van de citroen. Voeg al roerend de olijfolie toe. 

Snijd dan de venkel door de helft en schaaf deze met een mandoline, kaasschaaf of rasp boven de kom.

Zet een droge koekenpan op hoog vuur en rooster de walnoten hierin kort aan. Dan worden de oliën in de noten geactiveerd en krijg je die heerlijke, diepe, notensmaak. Voeg nog beetje zout toe indien gewenst.

Gerechten afmaken

Als de vla mooi is gestold, haal je 'm uit de koelkast. Schep de vla in bakjes en spuit er een toefje slagroom op.

Zijn de aardappels gaar? Voeg er dan een scheutje room aan toe en roer alles goed door. Houd het vuur hoog.

Snijd de witvis in stukjes en doe deze bij de stoof. Roer voorzichtig alles één keer door nu de vis nog rauw is: straks, als de vis gaar is, roer je 'm kapot. Doe de deksel op de pan en laat de vis ongeveer twee minuten stoven. Kook 'm niet te lang, dan wordt hij te droog. De vis mag best een beetje glazig zijn.

Voeg de slamelange toe aan de venkelsalade. Dit doe je op het allerlaatste moment, om te zorgen dat de sla niet slap wordt. Meng alles goed door elkaar met je handen. Doe de venkelsalade op een schaal en strooi de geroosterde walnoten er overheen.

Schep de visstoof in een diep bord en maak deze af met wat groen van de prei of venkeltopjes.

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 12 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore