Ga naar de inhoud
Groene oase

Dit maakt een plek perfect voor je kamerplant

Beeld © iStock

De ene kamerplant is de andere niet. Al het groen heeft een eigen wensenlijstje, met name waar de groenbloeier het liefst in huis staat. Houd je hier rekening mee, dan heb je het langst plezier van de urban jungle. Omdat er zoveel plantensoorten zijn en het goed kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, delen we tips waar op te letten bij het positioneren van het huiselijk groen.

De perfecte plek voor planten kiezen, is niet lastig als je weet wat de basisbehoeften van je kamerplant zijn. Als je dit bij het kopen van groenbloeiers in het achterhoofd houdt, voorkom je miskopen en treurige taferelen.

1: Voldoende daglicht

In de basis heeft elke plant licht nodig. Natuurlijk licht om te kunnen groeien. Zonder daglicht is het binnen de kortste keren einde oefening. Wel is er een categorie die het niet zo nauw neemt met de lichtstralen en er niet veel van nodig heeft, de zogenoemde schaduwplanten. Denk aan de sansevieria en de monstera. Moraal van het verhaal: de meerderheid van de plantensoorten heeft wél in meer of mindere mate licht nodig.

2: Vensterbank

"Achter de geraniums zitten." Planten en de vensterbank lijken twee handen op één buik te zijn. Alhoewel, lang niet alle kamerplanten voelen zich er senang bij. Weet dat veel kamerplanten van origine uit tropische gebieden komen waar de luchtvochtigheid hoog is. Achter het glas boven de verwarming is de lucht juist heel droog. Vetplanten en cactussen doen niet moeilijk over die droogte, planten met dunne bladeren wel.

Kortom: houd bij het kopen van kamerplanten rekening met de hoeveelheid daglicht en de luchtvochtigheid van de plek die je voor plant 'X' in gedachten hebt. Succes verzekerd!

Deze
Makkelijk groen
Deze (binnen)planten kunnen tegen kou en tegen warmte

Per windrichting de perfecte plantplek

Volle zon, half-zon en schaduw. In deze drie categorieën worden kamerplanten ingedeeld. Wil je voor een schaduwplek een plant, koop dan vooral geen plant die van zonovergoten plaatsen houdt. Het is heel voor de hand liggend, maar geloof ons, de categorieën zijn er niet voor niets. Door de aanwijzingen op het plantenkaartje te volgen, ga je het meeste plezier van de kamerplanten hebben.

"Donker' op het noorden

De meest lastige plek in huis om kamerplanten te vinden, althans zo zou je denken. Ook hier zijn er genoeg groene gegadigden. De calathea, vingerplant en varens voelen zich op hun gemak in een schaduwrijke setting.

Beetje zon op het oosten

Heb je een spot in gedachten waar alleen even in de ochtend wat zonnestralen binnenkomen? Ga op zoek naar planten die het goed doen op een (half-)schaduwrijke plek.

Zonnen op het zuiden

Hier wordt je groen dolgelukkig van. De droomplek voor veel kamerplanten. Vooral de soorten met grote bladeren, bijzondere bladeren (gevlekt, gaten of gestreept) en uitbundige bloeiers.

Bijbruinen op het westen

Wil je de plant dichtbij een raam op het westen zetten, dan doe je er goed aan om te zoeken naar soorten die geschikt zijn voor (half)zon tot half schaduw, 50/50 dus. 

Deze
Planten met weinig eisen
Deze 9 kamerplanten zijn bijna niet dood te krijgen
Dit is een artikel van