Koken met Hugo!

Klassieke witlof met zelfgemaakte röstirondjes

25 juli 2022 17:46

Het is tijd voor een klassieke, Nederlandse maaltijd. Uiteraard met een buitenlandse twist: Zwitserse röstirondjes maken vandaag het plaatje compleet! Kook je mee?

Witlof uit de oven 

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten + 15-20 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 8 stronkjes witlof
  • 250 ml appelsap (optioneel, haalt het bittere weg)
  • 8 grote plakken gekookte ham
  • 50 gr. roomboter
  • 50 gr. bloem
  • 400 ml melk
  • 150 gr. geraspte gruyère
  • 1½ eetlepel mosterd
  • nootmuskaat
  • zout
  • ½ bosje bieslook

Extra

  • keukenpapier of schone doek
  • grote ovenschaal
  • garde

Röstirondjes met ui en tijm

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr. aardappels
  • 1/2 bosje tijm
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • neutrale olie bv zonnebloemolie
  • zout

Extra

  • grove rasp
  • schone theedoek

Sommige mensen denken dat witlof een bittere groente is, net als spruitjes. Dat is geen gekke gedachte, want vroeger waren deze groentes ook vrij bitter. Toch zijn ze door de jaren heen milder geworden qua smaak, en is het echt het proberen waard. Zeker als je tijdens de bereiding een zoet ingrediënt toevoegt, zoals appelsap.

Witlof maken

Snijd de kontjes van de witlof en snijd de witlof één keer in de lengte door. Als je alle witlof hebt gehalveerd, zet je een pan water op het vuur. Kook de witlof ongeveer twee minuten, zodat ze een klein beetje garing krijgen.

Voeg, als het water kookt, een scheut appelsap toe: dit geeft een lekkere smaak aan de witlof en zorgt er ook voor dat de witlof minder snel verkleurt.

Haal de witlof uit de pan en laat deze even uitlekken. Wikkel ze daarna één voor één in een plakje ham en leg ze in een ovenschaal.

Roux maken

De saus die Hugo voor de witlof maakt, is een bechamelsaus. Dit is een witte saus die in veel keukens gebruikt wordt als basis en bestaat meestal uit boter, meel en melk. 

Om deze saus te maken, is het belangrijk dat je eerst een goede roux maakt. Roux is een mengsel van gesmolten boter en bloem en wordt gebruikt als basis voor sauzen.

Doe de boter in een pannetje en laat deze rustig smelten. Als de boter gesmolten is, voeg je langzaam de bloem toe, terwijl je alles goed door elkaar blijft roeren.

Blijf tijdens het maken van de roux bij je pan in de buurt: de bloem is snel gaar, en je wilt niet dat hij verbrandt. Het liefst wil je een blanke roux, dus de boter mag niet verkleuren.

Na 1-2 minuten is je roux klaar. Dit kan je zien aan de belletjes die verschijnen. 

Om van de roux een bechamelsaus te maken, voeg je geleidelijk de melk toe en roer je alles goed door elkaar, tot je een mooi, egaal, mengsel krijgt.

Tip: heb je de roux vooraf gemaakt en is deze koud weggezet? Voeg dan warme melk toe in plaats van koude melk.

Van bechamel- tot kaassaus

Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat de pan met de bechamelsaus op het vuur staan en voeg de kaas er aan toe. Houd een beetje kaas apart om straks de ovenschaal mee te garneren. Smelt de kaas rustig door de saus en blijf roeren, tot je en egale kaassaus hebt. Voeg de mosterd toe en een beetje zeezout naar smaak. Pak een fijne rasp en rasp wat nootmuskaat in de saus.

Tip: je kunt in principe iedere soort kaas gebruiken, maar kies wel altijd voor een belegen, in plaats van jonge kaas. Jonge kaas geeft net te weinig smaak aan de saus. Een sterke kaas of gatenkaas werkt altijd goed.

Witlof in de oven

Schep de kaassaus over de witlof en strooi er daarna nog wat losse kaas overheen. Zet de schaal in de oven en bak de witlof 15-20 minuten, tot de witlof gaar is en de bovenkant goudbruin.

Röstirondjes maken

Haal de tijm van de takjes en leg deze even apart.

Doe de aardappels in een keukenmachine, of rasp ze met de hand, zodat je slierten aardappels krijgt. Doe de aardappelrasp daarna in een schone theedoek. Maak een 'zakje' van de theedoek (zie afbeelding hieronder) en knijp/draai dan al het vocht uit de aardappels, zodat het vocht niet gaat spetteren in je pan.

Pak een kom en klop de eieren daarin los. Snipper een ui en doe deze bij het ei in de kom. Voeg daarna de aardappelslierten, zelfrijzend bakmeel en tijm toe. Roer alles goed door elkaar.

Röstirondjes bakken

Je kunt één grote rösti maken en 'm daarna in punten snijden, maar Hugo vindt het leuker om kleinere koeken te maken. Maak kleine hoopjes met het aardappelmengsel in de pan en druk ze plat tot ongeveer een halve centimeter dikte. Bak de rondjes op middelhoog vuur aan en draai ze af en toe om, tot ze mooi bruin en krokant zijn.

Bak de rösti's op het laatste moment, want ze zijn snel klaar! Laat ze na het bakken even uitlekken op een paar vellen keukenpapier.

Het gerecht afmaken

Haal de witlof uit de oven en schep twee stronkjes op een bord. Leg er wat aardappelrösti's naast en snijd wat verse bieslook over de witlof. 

Eet smakelijk!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle stappen één voor één terugkijken op beeld? Kijk aflevering 11 terug op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore