Vlekvrije muren

Vlekken op je geverfde muur? Met deze tips verwijder je ze

26 februari 2021 07:04
Beeld © iStock

Naturel of wit geverfde muren brengen rust in huis. Alleen wat nu als de eerste vlekken op je lichte muur zich aandienen? Gelukkig hoeven de verfspullen niet bij elke vuile plek uit de schuur gehaald te worden. Met behulp van (soms ietwat verrassende) huishoudmiddeltjes verdwijnen de vuile plekken als sneeuw voor de zon.

Ellende van vlekken minimaliseren

Er zijn twee dingen waar je bij het verwijderen van vlekken rekening mee kunt houden. Dit zijn: 

  • Als het even kan, was de vlekken gelijk af. Des te langer het vuil de kans krijgt om zich in de verflaag door te dringen, des te lastiger wordt het schoonmaken.
  • Voor de volgende keer als je aan het schilderen slaat: kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardige (liefst duurzame) verf. Aan dit type muurverf hangt vaak een hoger prijskaartje. Een investering die het meer dan waard is. Bij het verwijderen van vlekken op dit type muurverf zal de verflaag minder slijten.
  • Bonustip: kies altijd voor afwasbare verf in ruimtes waar vlekken op de loer liggen. Uitstekende uitkomst voor in de keuken en badkamer.

3 tips om vlekken van de muur verwijderen

Notitie vooraf: wrijf altijd voorzichtig, het liefst met een zacht doekje, gum of natte spons (deze laatste alleen bij niet-afwasbare verf!). Wees niet te scheutig met druk uitoefenen. Vooral op matte muurverf ga je dan krijgen dat de plek waar de vlek zat, gaat oplichten. Op een witte muur is dit irritant, op een (licht)gekleurde muur is dit een doorn in het oog. Voorzichtig aan dus. En voor de zekerheid: test je schoonmaakmethode altijd eerst op een niet-in-het-oog-springende muurplek. 

1: Hardnekkige (vochtige) vlekken

Waarschijnlijk valt elke vlek op een lichte muur in deze categorie. Van koffie- en wijnspetters tot stiftstrepen. Op een niet-afwasbare muurverf werkt warm water met afwasmiddel of baking soda.

Of bedek de vlek met zout en een stuk karton. Omdat hier geen water aan te pas komt, kun je dit bij zowel afwasbare als de niet-afwasbare muurverf doen. Zout is vooral een wondermiddel voor wijn. 

2: Vlekken van vieze vingers

Hop, voor je het weet staat de koter met de vettige, vieze handjes tegen de muur. Deppen met vochtige schoonmaakdoekjes is de oplossing. Ga wel voor de natuurlijke variant zonder bleekmiddel, anders heb je binnen de kortste keren hele lichte plekken.

3: All-round vlekken

Wist je dat tandpasta niet alleen je tanden doet laten blinken, maar ook de helpende hand voor vlekken op lichte / witte muren is? Doe een beetje tandpasta op een vochtige doek of spons en dep zachtjes op de vlek(ken). Laat het heel kort inwerken en dep het daarna met een vochtige doek af.

Werkt dit niet? Dan kun je ook nog aan de slag met een gummetje. Zorg er wel voor dat deze volledig schoon is anders wordt het een kwestie 'van kwaad tot erger'.

Miniatuurvoorbeeld
voor als verven de oplossing is

Zo verwijder je heel makkelijk verfvlekken uit je kleding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore