Après-skiën met Hugo!

Niet-ski borrelplank met kaiserschmarrn, kaasfondue en Tiroler gröstl

22 juli 2022 17:05 Aangepast: 26 juli 2022 16:37

Hugo zorgt voor een dosis sneeuwpret met de niet-ski borrelplank. Waan je voor even - ondanks de warme dagen - in winterse sferen.

Kaasfondue

  • Kaasfondue voor 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. Emmentaler en / of Appenzeller
  • 400 gr. Gruyère
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 glas kirsch  
  • 1 eetlepel maiszetmeel
  • peper

Erbij te serveren

  • stukjes (stok)brood
  • rauwkost, zoals witlofblaadjes, bleekselderij, radijzen, snackkomkommers, venkel

Extra nodig

  • fonduepan of pan met dikke bodem
  • rechaud
  • fondueprikkers

Pannenkoeken - Kaiserschmarrn

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 165 gr. bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • zout
  • klont roomboter
  • poedersuiker
  • optioneel: rozijnen erdoor en fruitcompote erbij

Extra nodig

  • garde
  • mixer of keukenmachine
  • spatel

Tiroolse aardappelschotel met spek en ui – Tiroler gröstl

  • Borrelplankgerecht 4 à 6 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. iets kruimige of vastkokende aardappels
  • 1 flinke ui
  • 150 gr. gerookt ontbijtspek
  • ½ theelepel karwijzaad
  • 40 gr. roomboter of neutrale olie
  • zout
  • peper
  • 4 kleine scharreleieren
  • 1 bosje bieslook

Kaasfondue maken

Zoals de chefkok het noemt: "Haal de knoflook uit z'n jasje." Snijd het één keer doormidden en wrijf een droge stoofpan ermee in. Dit is voldoende om de knoflooksmaak aan de pan af te geven. Doe de witte wijn in de pan en verwarm het. Rasp daarna de Zwitserse kazen. Voeg het al roerend toe aan de pan en laat het smelten.

Tip: heb je liever een alcoholvrije kaasfondue? Vervang de witte wijn dan bijvoorbeeld door appelsap.

Doe de maïszetmeel samen met een scheut kirsch in een schaaltje. Roer het los. Door deze stap voorkom je dat je straks klontjes in de kaasfondue krijgt. Roer het zachtjes door en breng het aan de kook. Optioneel voeg je (zwarte) peper en zout toe.

Tot slot snijd je de groenten waarmee je wil dippen in stukken. Als de kaasfondue straks lekker smeuïg is, zet je het op een warmhoudplaatje op tafel en roer je het regelmatig door. Zo voorkom je dat de kaas gaat stollen. Dippen maar!

Tiroler gröstl maken

Nog zo'n typische wintersportklassieker: Tiroler gröstl, oftewel een hartig aardappel-spekpannetje. Breng een pan water aan de kook. Was (en eventueel schil) de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook ze in zo'n zeven minuten in kokend water met een snufje zout voor. Daarna laat je de piepers afkoelen.

Door met de ui en het spek. Pel en snipper de ui en snijd de spek in niet-te-fijne blokjes. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak hierin de spekjes aan. Ondanks dat de spek vet loslaat, voeg je dus toch nog een beetje boter toe. Daarna mogen de aardappels en het karwijzaad erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit in een andere koekenpan de andere helft van de boter (of olie, wat je wil) en bak hierin vier spiegeleieren. Ook hier weer: voeg naar smaak peper en zout toe. Zodra de aardappels beetgaar zijn, schep je het mengsel in eenpersoonsschaaltjes of op borden. Het spiegelei inclusief wat fijngehakte bieslook serveer je er bovenop. 

Kaiserschmarrn maken

Vrijwel op elke Oostenrijkse menukaart staan ze: kaiserschmarrn. Luchtige, in stukjes gesneden pannenkoeken met appelcompote.

Aan de slag! Splits de eieren. De dooier gaat in een glazen kom, de rest gaat in de kom van de keukenmachine. Voeg een klein snufje zout toe aan de eiwitten en zet de mixer aan. 

Tip: voordat je het beslag maakt, kun je het beste de kom van de keukenmachine (schoon)boenen met citroensap. Daarna droog je het af met een keukenpapiertje. Zo ontvet je de kom het best en ook nog op een natuurlijke manier. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het eiwit niet stijf wordt. 

Zodra de eiwitten stijf zijn, 'vouw' je het met een spatel door het beslag heen. Et voilà, je hebt je kaiserschmarrnbeslag.

Verhit de boter in een koekenpan en giet het beslag in de pan. Laat het zo'n vier minuten bakken zonder te roeren, totdat de bodem bruin begint te worden. Breek de dikke pannenkoek met een spatel in stukjes. Vervolgens laat je het weer kort bruinbakken.

Herhaal deze stap een paar keer, totdat alle stukjes goudbruin en gaar zijn. Als jij en je mede-borrelaars ervan houden, kun je rozijnen toevoegen. Bestrooi tot slot de kaiserschmarrn met poedersuiker en appelcompote. 

Borrelse!

Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 10 via Videoland terug en zie hoe Hugo de niet-ski borrelplank maakt. 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore