Vandaag niet één, niet twee, maar drie simpele gerechten met Britse roots. Hugo heeft zijn oog laten vallen op het zogenoemde "Toad in the hole", oftewel pad in het gat. En naast dit hoofdgerecht dat om uitleg vraagt, staat er ook een typisch zoet dessert waar onze westerburen fan van zijn op het menu. Best wat recepten, maar goed te doen. Of zoals de Engelsen zouden zeggen: "Piece of cake."
Pad in een gat
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding ca. 40 minuten
Ingrediënten
- neutrale olie
- 1 venkel
- 1 rode ui
- 6 varkensbraadworsten
- 1 tak rozemarijn
- 200 gr. cherry trostomaten aan de tak
Jus
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 40 gr. roomboter
- 2 takken rozemarijn
- 1 bouillonblokje (rund of groente)
- 90 ml balsamicoazijn
Beslag
- 285 ml melk
- 115 gr. bloem
- 3 eieren
- zout
Extra nodig
- braadslee
Doperwtensalade
- Salade 4 personen
- Bereiding ca. 10 minuten
Ingrediënten
- 250 gr. doperwten (diepvries)
- 75 gr. waterkers
- 1 komkommer
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 6 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
Shortbread met hazelnoten en anijs
- Koek 6 à 8 personen
- Bereiding ca. 30 minuten
Ingrediënten
- 30 gr. blanke hazelnoten
- 150 gr. bloem
- 50 gr. suiker
- 100 gr. gezouten roomboter
- 3 theelepels anijszaad
Extra nodig
- keukenmachine
- ronde vorm 20 cm of rechthoekvorm 18 bij 13 cm
- bakpapier
Shortbread met hazelnoten en anijs
Shortbread, de Schotse brosse, zoete koek voor bij de thee of als dessert. Wat je hiervoor doet: verwarm de oven voor op 160° C. Snijd de boter in blokjes. Rooster de hazelnoten lichtbruin in een droge koekenpan. Eventueel kun je ze al wat fijnhakken, waarna de keukenmachine de rest doet.
Door met het deeg. Maal de bloem, suiker, boter, geroosterde hazelnoten en anijs in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Bekleed ondertussen de vorm met bakpapier. Kneed daarna het deeg kort, druk het in de bakvorm en strijk het met een lepel glad. Snijd alvast het deeg iets in, zodat je na het bakken de koek makkelijk kunt doorsnijden.
Wanneer het deeg glad in de vorm is gedrukt, prik je er met een vork veel gaatjes in. En dan mag het shortbread voor zo'n 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven op 160° C. De shorbread is klaar zodra het gaar is en het goudgeel kleurt. Is dit het geval, dan kan de shortbread uit de vorm worden gehaald.
Tip: snijd het gelijk door nu het nog warm is. Geef het daarna de tijd om af te koelen.
Pad in het gat maken
Pad in het gat (Toad in the hole): had jij er ooit van gehoord? Hugo kon maar moeilijk terugvinden waar de originele naam vandaan komt. Er wordt gezegd dat de worsten in het soort van soezendeeg lijken op een pad die in zijn hol wacht om een vlieg te vangen. Tot zover de achtergrondinformatie.
Verwarm de oven voor op 240° C. Snijd de harde kern uit de venkel en snijd de venkel in reepjes. Pak de ui erbij, pel en snijd het in smalle parten of halve ringen. Doe ondertussen twee eetlepels olie in een braadslede en zet het alvast in de voorverwarmde oven van 240° C.
Terug naar de gesneden groenten. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de venkel, ui, tomaat, rozemarijntak en worst. Dit doe je puur voor de kleur en smaak. De ingrediënten hoeven dus niet gaar te worden, want het gaat zo nog de oven in.
Dan het deeg van de pad in het gat. Doe de bloem, melk, snuf zout en eieren in een kom en mix het met een garde.
Haal de verhitte braadslee uit de oven en verdeel de ingrediënten uit de koekenpan erin. Schenk vervolgens voorzichtig het beslag eroverheen. Bak het voor twintig minuten in de voorverwarmde oven op 240° C.
Let op: open de ovendeur tijdens het souffleren niet, anders zakt het beslag als een plumpudding in.
Terwijl de pad in het gat in de oven zit, maak je de jus. Gebruik hiervoor dezelfde koekenpan als je net voor de inhoud van de pad in het gat hebt gebruikt.
Pel en snijd je de uien in ringen. Ook de knoflook pel en snijd je (niet te fijn). Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de uien, knoflook, grove mosterd en rozemarijntakjes tot de uien mooi zacht zijn.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat het geheel op hoog vuur aanfruiten. Blus af met de balsamicoazijn plus een scheut water en laat het zo'n tien minuten koken.
Haal het shortbread uit de oven en snijd het in stukken. Daarna mag de pad in het gat – na zo'n twintig minuten oventijd – uit de oven.
Frisse doperwtensalade maken
Dan rest alleen nog deel drie van het recept: de frisse doperwtensalade. Kook de doperwten in een paar minuten in kokend water beetgaar en spoel koud af.
De volgende stap is de dressing: doe de mosterd en goede scheut witte wijnazijn of witte balsamicoazijn in een kom en doe al kloppend de olie erbij. Daarna gaan de doperwten en waterkers erin. Snijd de komkommer in stukjes en doe het ook in de saladekom. Voeg naar smaak een snuf zout en peper toe. Meng het met je handen, zodat je de sla minder kneust. Serveer de doperwtensalade los bij de pad in het gat.
Tijd om aan te schuiven. De fotogenieke pad in het gat kun je zoals een lasagne in stukken snijden en over de borden verdelen. Hugo geeft de voorkeur aan de braadslede en jus los op tafel serveren. Shortbread als toetje en je bent verzekerd van een smakelijke avond.
Ladies and gents, enjoy your meal!
Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 9 via Videoland terug en zie hoe Hugo de pad in het gat, doperwtensalade en het zoete shortbread maakt.