Sfeermakers

DIY: in 5 stappen draaikaarsen maken

24 februari 2021 13:06

Als er één type accessoire in huis is dat zorgt voor sfeer, dan zijn het wel kaarsen. Nu kun je voor de klassieke dinerkaars gaan, maar wat te denken van de trendy draaikaars. Fleur Vonk - toepasselijke naam - laat zien dat je heel eenvoudig letterlijk en figuurlijk een draai aan je standaard kaars kunt geven.

Tijdens de coronacrisis kwam Fleur tussen twee banen in te zitten. Hoewel creativiteit altijd al in haar vingers heeft gezeten, was dit het moment dat ze er ook echt iets mee wilde doen. En zo rolde ze in het maken van draaikaarsen.

Wat heb je nodig

  • Kaarsen*
  • Deegroller
  • Ovenschaal voor warm water
  • Bak om de kaarsen in af te koelen
  • Handdoek
  • Slechts 20 minuten van je tijd
  • Optioneel: acrylverf (ter decoratie)
* Het is belangrijk dat je werkt met kaarsen zonder coating. Bij de linkerkaars zie je dat de hele kaars is doorgekleurd, inclusief de wax. Bij de rechterkaars zit er een coating over de kaars heen. Ga je deze verwarmen en daarna draaien, dan gaat de kaars splijten. Niet geschikt dus. 

1: Vul de bak met warm water

Vul een ovenschaal of bak waar de kaarsen inpassen met warm water. Let erop dat het water niet te heet is. De temperatuur is goed als je je vingers er nog kunt inhouden. Is het water te heet dan gaan de kaarsen smelten. Is het water te koud, dan zal je bij het draaien van de kaarsen zien dat ze splijten.

2: Leg de kaarsen in de bak

Vervolgens mogen de kaarsen voor twintig minuten in de bak met warm water dobberen.

3: Rol de kaarsen plat

Zijn de kaarsen na twintig minuten nog wat stijf? Laat ze dan nog een paar minuten in het warme water liggen. Zodra de kaarsen wel buigzaam zijn, mogen ze uit het waterbad worden gehaald. 

Droog de kaarsen af met een handdoek. Zorg voor een vlakke ondergrond en rol met de deegroller in de lengte over de kaars, totdat de kaars ongeveer één centimeter dik is.

Doe dit voor beide kanten. Houd het tempo er goed in, want anders koelt de kaars te snel af en is draaien niet meer mogelijk. 

Tip: mocht je geen deegroller in huis hebben, gebruik dan bijvoorbeeld een wijnfles.

Stap 4: Draai de kaarsen

Houd de kaars aan beide uiteinden vast en begin in tegengestelde richting te draaien. Bepaal zelf hoe gedraaid de kaars mag worden en zorg ervoor dat de boven- en onderkant recht boven elkaar staan.

5: Laat de gedraaide kaarsen afkoelen

Tot slot leg je de kaars in een bak met koud water, zodat de kaars z'n vorm behoudt. 

Ziezo, in een handomdraai heb jij je hippe gedraaide kaars(en). Leuk om zelf te houden of om cadeau te geven!

Dit is een artikel van

Het volledige fragment van Fleur over hoe je je eigen gedraaide kaarsen maakt, terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 8 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore