Huisdieren

Zo help jij je kat met het verzorgen van zijn vacht

24 februari 2021 10:13 Aangepast: 24 februari 2021 18:36
Beeld © iStock

Eten, wassen, slapen. Eten, wassen, slapen. Het ritme van de kat. Het is je vast wel eens opgevallen hoeveel tijd ze per dag kwijt zijn aan hun vachtverzorging. En jij kan je beestje(s) er een handje bij helpen. Met de tips van dierenarts Piet hoef je niet eerst de kat uit de boom te kijken, maar weet je waar je kan bijspringen. Kat in het bakkie dus.

Voor katten is hun vacht heilig. De grote schoonmaak herhalen ze dagelijks vooral om dode haren uit hun vacht te halen, geen klitten te krijgen en onfrisse geuren te voorkomen.

Op hun tong zitten papilletjes die als een soort kammetjes werken. Bij het oplikken van de dode vacht, krijgen ze een deel binnen. Dit veroorzaakt de welbekende haarballen. Een natuurlijk proces dat erbij hoort.

Piet: "Doet een kat weinig aan vachtverzorging, dan kan het bijvoorbeeld komen door problemen met het bekje. Denk aan ontstoken tandvlees of een pijnlijk bekje. Laat het in dat geval even checken door een dierenarts." 

Tips om als baasje de vacht schoon te houden

Ondanks dat katten zelf het meeste werk aan hun vacht hebben, kun jij als baasje helpen bij de vachtverzorging. 

  • Kam regelmatig de vacht met bijvoorbeeld een vlooienkammetje. Hoe vaak is afhankelijk van het vachttype. Bij langharige katten moet je denken aan meerdere keren per week. Bij kortharige katten zit je met 1 à 2 keer per week al goed. Let vooral op klitten bij de oksels en liezen. Alles wat je kunt wegkammen, scheelt aan dode haren dat ze oplikken en binnenkrijgen. En dus minder haarballen. 
  • Ook de leeftijd speelt bij de vachtverzorging mee. Oudere katten zijn minder flexibel, waardoor ze minder goed bij de achterpootjes en bij de rug ter hoogte van de staart kunnen. "Klitten zijn dode haren die vastgekoekt raken aan levende haren. Het trekt aan de huid wat het pijnlijk maakt. En het ruikt ook. Op de plekken waar de oudere kat minder goed bij kan, is het extra van belang om als baasje bij te springen."
  • Geen tip, wel een win-win. Als je namelijk de vacht aan het kammen bent, zie je gelijk of je kat vlooien heeft. 

Tip om haarballen te stimuleren 

Iedere kat produceert haarballen en die moeten ze kwijt. Vaak doen ze dit door over te geven, maar dat lukt niet altijd. "Lukt het niet met overgeven, dan moet het aan de achterkant eruit komen. Soms komt het zelfs vast te zitten, waardoor de dierenarts het dan moet wegsnijden."

Zodra je kat aan van alles gaat eten, weet je dat hij misselijk is. Help je kat door hem te laten knabbelen aan kattengras. Dit is de ideale en veilige oplossing om het braken te stimuleren.

"Door het eten van kattengras kunnen ze het braken opwekken en de haarbal eruit gooien. Het is verstandig om het altijd te hebben staan voor katten. Heb je geen kattengras staan, dan gaan ze aan andere planten eten. Er zijn veel giftige snijbloemen en kamerplanten in huis, zoals tulpen en narcissen." Opletten dus!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke bloemen en planten zijn giftig of zelfs dodelijk voor je kat?

Katten adopteren 

Vlekkie en Blackie hebben inmiddels een mooi thuis gevonden. Maar, er zijn nog genoeg andere huisdieren die je kunt adopteren. Kijk maar op verhuisdieren.nl.

Het volledige fragment van Piet met het kattenduo terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 8 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore