Ga naar de inhoud
Tuinmetamorfose

Tuinmetamorfose: van grauwe doorloop naar privacy tussen de planten

Het hebben van een voortuin is heel fijn, alleen vinden veel eigenaren het knaplastig om er iets van te maken. Zo ook Milou en Sjoerd. Niet alleen is het nu een saai betegeld geheel, het wordt ook te pas en te onpas door buren gebruikt om hun looproute af te snijden. Tom geeft de tuin een mooie metamorfose, waardoor het jonge stel hun tuin weer terugkrijgt.

Voor het eerst hebben Milou en Sjoerd zowel voor als achter een aardige lap tuin. Iets waar ze heel blij mee zijn, alleen ontbreekt het hen aan inspiratie en planten- en bloemenkennis. Sjoerd: "Veel te veel tegels, veel te grauw, veel te grijs. En dan de buren die dagelijks door de tuin heenlopen. Het zou fijn zijn als mensen letterlijk om de tuin worden heengeleid."

Huib heeft weer een passend ontwerp gemaakt, waarin er rekening is gehouden met de wens van veel groen en een omheining. Tom weet wat hem te doen staat. 

Tuinafval

Alle tegels van het terras gaan eruit. Tom: "Ga je zelf aan de slag, denk dan altijd een paar stappen vooruit. Vaak moeten materialen en spullen worden besteld en moeten gebruikte materialen worden afgevoerd. Ben je van plan om materialen weg te gooien, kijk dan altijd of je het bij vrienden of familie een tweede leven kunt geven."

Wist je dat: ook als je tuinafval door de gemeente laat ophalen je dan aan het recyclen bent? Jazeker! Ze vermalen de oude tegels en gebruiken het restant als ondergrond voor nieuwe wegen. Belangrijk is wel dat je de zaken goed scheidt, dus geen hout of ander puin bij de tegels.

Bomen rooien

Milou en Sjoerd willen de Portugese laurierbomen in hun nieuwe voortuin hergebruiken. Om dit te kunnen doen, rooit Tom de bomen. Hij haalt het groen eruit door voorzichtig ruim rondom de laurier de grond uit te scheppen. 

"Tussen november en februari / maart is het - als het niet vriest - een goede tijd om bomen en struiken te verplanten, uit de grond te halen of te verplanten. De boom is in de winter in ruststand en kan daardoor goed op een nieuwe plek wortels maken."

Tip: bij grote(re) bomen is het verstandig om al een jaar voor verplaatsing de grond rondom de stam uit te steken. Binnen die kluit maakt de boom dan nieuwe wortels aan. Zo vergroot je de kans op een succesvolle verhuizing.

Bloembakken als schutting

De voortuin is volledig leeggetrokken, tijd om er iets moois van te maken. Tom heeft voor drie duurzame eikenhouten bloembakken gekozen die de voortuin afbakenen. Om het drietal op maat te maken, moet Tom de robuuste balken doorzagen.

"Om zo'n dikke biels recht door te zagen, zet ik eerst een zaagsnede van een paar centimeter diep in de bovenste afgetekende potloodlijn. Daarna zet ik de zaag schuin en volg ik de lijn aan de zijkant. Omdat je de bovenste zaagsnede al hebt, volgt het blad de zaagsnede en kun je mooi in één keer doorzagen."

Voordat Tom de bielzen voor de bloembakken kan plaatsen, zorgt hij voor een waterpas fundering. Hiervoor hergebruikt hij een paar oude stoeptegels.

"Houd er rekening mee dat de fundering 1 à 2 centimeter lager ligt dan de rand van de stoep anders komen de houten balken boven de stoeprand te zweven. Doe je dit niet, dan spoelt de grond er bij een flinke regenbui onder vandaan."

Omdat het dikke balken zijn, gebruikt Tom dikke schroeven. Voor extra stevigheid maakt de tuinman eerst een gat met een speedboor, waardoor de schroeven dieper in de balken komen te zitten. 

Planten van groen

Voordat Tom olijfbomen plant, spit hij eerst de zandlaag eruit en schept hij de ondergrond grondig om. Op die manier mengen de nieuwe en oude grondlaag goed, en kan het regenwater goed weg. Dan voegt Tom planten toe. "Olijfbomen doen heel Mediterraan aan, maar ook in Alphen aan de Rijn doen ze het goed. Olijfbomen kunnen namelijk goed tegen het Nederlandse klimaat. Gaat het heel hard vriezen, dek de boom dan wel af met een fleecedoek."

Houd er bij het planten van bomen rekening mee dat je een ruim gat uitgraaft. Zo krijgen de wortels de ruimte om zich goed vast te zetten in de nieuwe grond. Tom: "Ook de diepte van het aanplanten is belangrijk. Zet 'm nooit te diep. Als je dat namelijk doet, komt er veel vochtige grond tegen de stam te zitten. Dit zal ervoor zorgen dat de barst gaat schimmelen, rotten en uiteindelijk zal afsterven."

Terugplaatsing pampusgras

Milou en Sjoerd houden van siergrassen. Om die reden recyclet Tom hun pampusgras in de nieuwe tuin. "Pampusgras wordt zo'n 1,5 tot 2 meter hoog. Het is heel populair en makkelijk in onderhoud. Snoei het eind februari - begin maart tot 20 centimeter boven de grond af."

Binnenbakken maken

Om tussen de eikenhouten bloembakken extra bakken te maken, gebruikt Tom cortenstaal. Het grote voordeel van dit type staal is dat het niet kan doorroesten. De bruine doorleefde kleur krijg je wel, niet de roestgaten. 

Tip: metaal slijpen is niet zonder risico. Zorg altijd voor handschoenen en een veiligheidsbril.

Om de randen van de binnenbakken extra stevigheid te geven, zaagt Tom piketpaaltjes uit en plaatst hij deze op elke hoek. Met de punt naar beneden sla je ze heel eenvoudig in de grond. 

Nog meer groen

Tijd om de rest van de tuin te beplanten met heel veel groen. Tom plant vooral veel siergrassen. Dit type plant is er in alle soorten en maten en is de makkelijkheid zelve: van plek in de volle zon tot smoezelige schaduwplek. Eén die je er bijvoorbeeld goed bij kunt hebben als je geen groene vingers hebt. 

Split als sierlijke bodembedekker

Als finishing touch plaatst tuinman Tom split. Dit doet hij als allerlaatst, omdat er bij het aanplanten vaak grond door het split rommelt. Dit kan ervoor zorgen dat er op den duur onkruid door het split woekert. 

Voordat je het split plaatst, zorgt Tom ervoor dat de grond waterpas is. Daarna plaatst hij het worteldoek. Sla deze stap niet over, want op deze manier krijgt onkruid geen kans, zakken de steentjes de grond niet in, maar laat het wel regenwater door.

Na twee dagen hard werken, mag het eindresultaat er zijn. Van grauwe naar groene tuin!

Dit is een artikel van