Tips & tricks

Keuken schilderen? 5 dingen om rekening mee te houden

22 februari 2021 20:59 Aangepast: 04 maart 2021 12:52
Beeld © iStock

Je keuken in een nieuw jasje, zonder al te veel moeite? Geef 'm een likje verf! Lees je vooraf wel goed in, want er zijn een aantal dingen waar je rekening moet houden. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Het lijkt misschien makkelijk, je eigen keuken verven. Maar er komt iets meer bij kijken dan je denkt. Wees slim en lees - om blunders en teleurstellingen te voorkomen - onderstaande tips van de redactie.

1. De deurtjes en lades verwijderen

Een hele belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste stap: verwijder alle deuren, lades, knoppen en andere uitsteeksels indien mogelijk. Probeer geen tijd te besparen door ze te laten zitten, want daar ga je spijt van krijgen. 

Je kunt er voor kiezen om de lades en kastjes apart te verven, of om ze bewust in de oude kleur te laten, voor een speels effect.

2. Licht opschuren

We besparen het liefst zo veel mogelijk tijd - en dat uit zich vaak in het overslaan van vervelende stappen. Schuren is bijvoorbeeld één van die stappen die we maar al te graag links laten liggen. Maar geloof ons: je doet er echt verstandig aan om dit wél even te doen. Zelfs als je keuken in perfecte staat is. Je hoeft de oude kleur er heus niet volledig af te krijgen, zolang het oppervlak maar volledig mat is. Dan weet je in ieder geval zeker dat de verf mooi blijft zitten.

3. Alles stofvrij maken

Weer zo'n lekker klusje waarvan je denkt dat je 'm misschien kunt overslaan - maar nee. Het volledig stofvrij maken van je keuken is een cruciale stap die je moet zetten, om zeker te weten dat jouw DIY-project slaagt. Het enige wat je hoeft te doen is met een stofzuiger of een borstel alles goed af te stoffen. Doe je dit niet, dan lijkt het net alsof je over zand heen hebt geschilderd en dat geeft een niet bepaald mooi effect.

Let op: een goede voorbereiding is het halve werk!

4. Goedkope verf laten staan

Je hoeft echt niet de allerduurste verf te kopen om je keuken te laten shinen, maar de goedkoopste verf raden wij ten zeerste af. Pak de middenmoot en geef net iets meer geld uit, dan weet je zeker dat je goed zit. Dat prijsverschil betaalt zich uit in het resultaat: je eindresultaat wordt vele malen smoother met een betere verf. Daarnaast heb je voor het verven van een aantal kastjes en deurtjes niet meer dan twee grote emmers nodig.

5. Neem de tijd

Een zelfgeverfde keuken kan er superleuk uitzien, maar helemaal perfect ga je het waarschijnlijk niet krijgen. Verwacht dit daarom ook niet. Daarnaast neemt het meer tijd in beslag dan je denkt, het is niet zomaar iets wat je op je luie zondag doet. Schrik niet, maar je hebt toch al gauw vier tot zeven dagen nodig om alles vanaf voorbereiding tot afwerking in de puntjes te regelen, als je garantie wil hebben dat het goed gebeurt.

Succes!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore