Junglekamer

Daan (7) krijgt een echte junglekamer: 'Geweldig!'

23 februari 2021 20:57 Aangepast: 24 februari 2021 13:04

Daan (7) heeft een hersenbeschadiging en heeft daardoor een ontwikkelingsleeftijd van nog geen drie jaar oud. Om de verzorging van Daan makkelijker te maken, willen zijn ouders graag een hoger bed voor hem, met deurtjes eronder. Patrick gaat gaan de slag!

Door zijn hersenbeschadiging heeft Daan speciale zorg nodig. "We zoeken een bed met deurtjes die we van bovenaf kunnen afsluiten, omdat Daan 's nachts soms uit bed gaat", zegt zijn moeder. 

Patrick weet precies wat hem te doen staat en gaat meteen aan de slag: zagen, schroeven, bouwen en een kanjer van een bed creëren. Een groot bed, met een nisje en een kast erin. Daarnaast krijgt de slaapkamer van Daan een junglethema.

Junglesfeer creëren

Als het bed staat, is het tijd voor Denise om de kamer in junglesferen te gieten. Ze heeft een passend behang uitgezocht en een aap van papier-maché meegenomen, waar ze een lamp van maakt. Ook heeft ze een touw bij zich. "Patrick, hier kan jij vast wel iets leuks mee."

Het maken van het apenlampje is heel eenvoudig. Denise spuit de aap eerst zwart en vervolgens maakt ze een fitting aan het aapje vast met een touw. Wil je dit zelf thuis ook doen? Let dan wel op dat de aap (of een ander dier) moet kunnen hangen of op zichzelf kunnen staan.

Opstapje

Terwijl Denise druk in de weer is met de aankleding van Daans kamer, bouwt Patrick een opstapje voor bij het bed, zodat Daan gemakkelijk zijn bed in kan klimmen. De trap wordt een halve meter breed en als materiaal kiest Patrick voor 18 mm populieren multiplex.

Naast het trappetje maakt Patrick een aantal kisten op wieltjes, die onder het bed passen. Hier kan Daan zijn spullen in opbergen. De kisten krijgen wieltjes van rubber materiaal, zodat je geen herrie hoort als je de kisten open rolt. De wieltjes kunnen ongeveer 30 kilo dragen, wat wil zeggen dat elke kist 120 kilo aan kan. Daar kan dus een hoop speelgoed in!

Behangen

Het behang dat Denise koos, is een grote tekening van een jungle, die de volledige muur vult. Bij zo'n soort behang is het belangrijk dat het heel precies wordt aangebracht. Om zeker te weten dat je in alle hoeken uit komt, is het het handigst om in het midden te beginnen met plakken.

De banen van dit behang schuiven tegen elkaar aan, waardoor er wat lijm onder vandaan kan komen. Haal, zodra je dit ziet, deze lijm direct weg, om te voorkomen dat je vlekken krijgt. Even met een doekje er overheen en klaar is kees!

Dierenknopjes

Omdat ze het dierenthema in de hele kamer wil laten terugkomen, maakt Denise deurknoppen van kleine diertjes. Dit doet ze door een gat in het diertje te boren. Daarna boort ze een gat in de deur en daar draait ze dan een boutje in met twee moertjes, om er vervolgens het diertje op te bevestigen.

Klimtouw

Dan rest alleen nog het klimtouw, waar Patrick een schommelbalk voor maakt. Hij maakt een balk die aan één kant vast komt aan het bed en aan de andere kant komt de balk tegen de muur in een 'A-vorm'. "Deze vorm is supersterk: je kunt heen en weer bewegen en duwen, maar hij valt echt niet om", zegt Patrick.

Patrick werkt met grote schroeven, om alles goed stevig in elkaar te zetten. Onder het touw komt een vintage gymmat te hangen, zodat Daan veilig kan klimmen en klauteren. Denise maakt het plaatje compleet met een vintage turnbank: zo'n bank is niet kapot te krijgen.

Het resultaat

Als de laatste aanpassingen zijn gedaan, is het tijd om Daans ouders erbij te halen. Ze zijn blij verrast. "Wat cool zeg, echt heel mooi. Dit hadden we zelf nooit kunnen bedenken". Ook Daan vindt het geweldig. "Geweldig en gaaf. Dank u allemaal!"

Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore