De kracht van spiegels

Mirror, mirror on the wall.. Zo komt jouw spiegel het best tot zijn recht

01 maart 2021 06:45 Aangepast: 04 maart 2021 12:52
Beeld © Unsplash

Spiegels geven een ruimte karakter en stijl. Ten minste, als je ze op de juiste manier inzet. In dit artikel de belangrijkste do's & dont's!

Een spiegel kan dienen als decoratie, maar heeft natuurlijk ook een hele praktische functie. Een spiegel kan iedere ruimte groter en lichter doen lijken. Belangrijk hierbij is wel dat je slim kiest wat voor soort spiegel je wil, en dat je 'm op de juiste plek ophangt.

Welkom!

Hang je een spiegel in een ingang van een ruimte of huis, dan is het belangrijk dat het een goede indruk maakt, aangezien het de eerste indruk is die je krijgt. Door je spiegel boven bijvoorbeeld een kastje te plaatsen, geef je al meteen een gastvrije indruk. Daarbij creëer je een goede plek om nog even een laatste blik in de spiegel te werpen voor je de deur uit gaat.

Meer lichtinval

Een spiegel weerkaatst licht, dus houdt daar ook rekening mee bij het ophangen van je spiegel. Bepaal de lichtinval van de kamer waar je de spiegel wil ophangen. Niet alleen de positie van je spiegel is belangrijk, maar vooral het licht dat om de spiegel heen valt doen wonderen. Hang je spiegel naast een raam, voor zoveel mogelijk natuurlijk licht.

Kies je eigen stijl

Blijf altijd trouw aan je eigen stijl. Ben je fan van een moderne stijl, kies een metalen, strakke lijst. Houd je meer van een boho stijl kies dan voor een lijst van bamboe of rotan. Liever een wat stoerdere, industriële uitstraling? Kies voor een rustieke houten lijst.

Spiegels bij elkaar hangen

Het kan heel leuk zijn om meerdere spiegels te groeperen. Dit is een eenvoudige manier om karakter toe te voegen aan een ruimte. Zorg dat je de spiegels ophangt met gelijke ruimtes tussen elkaar - en houd rekening met de verhouding tussen de spiegels om te voorkomen dat het rommelig wordt.

De hoogte in

Hoge kamers zijn het meest gebaat bij lange verticale spiegels, terwijl lang uitgerekte kamers het beter doen met een horizontale spiegel. Denk daarbij twee keer na voordat je een spiegel installeert op iets wat beweegt en hang nooit, maar dan ook nóóit, een spiegel boven je bed.

Mocht je dat echt willen: huur dan een professional in om zeker te weten dat de spiegel stevig hangt en niet 's nachts naar beneden valt. Levensgevaarlijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

De kracht van spiegels in je badkamer

Zo hang je hem op

Soms wil je een spiegel hangen op een plek waar je niet zo makkelijk een spijker in de muur slaat. Denk aan tegels, glas, of beton. Gebruik hiervoor dan een speciale boor die gemaakt is voor dat type materiaal, om te voorkomen dat je schade aanricht. 

Ook kan het mooi en handig zijn om een spiegel op te hangen aan een deur. Qua bevestigen is dit vrij simpel: er bestaan speciale spiegelklemmen, waarmee je een spiegel makkelijk en stevig ophangt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore