Opruimen

Weg ermee: deze spullen heb je echt niet meer nodig (dus doneer ze!)

25 februari 2021 20:55 Aangepast: 26 februari 2021 11:54
Beeld © iStock

Deze items liggen alleen maar in de weg, dit scheelt je een hoop ruimte én ergernis. Maar let op: gooi niet meteen alles weg, want misschien maak je er iemand anders wel heel blij mee!

Je kunt verwoed met een vuilniszak langs alle kasten en lades gaan, om vervolgens alles bij het oud vuil te zetten, maar er zijn ook andere manieren. Bijvoorbeeld door eens goed te kijken wát je eigenlijk weg wil doen - en of je er nog iemand anders gelukkig mee kunt maken. Daarbij kun je sommige dingen veel logischer opruimen dan je denkt. Wij helpen je een handje op weg.

Keukenkruiden en eiwitpoeders

Weet je nog, die ene keer dat je kilo's eiwitpoeder insloeg om je sportprogressie te boosten? Indien je die periode achter je hebt, kun je prima afscheid nemen van dat goedje dat je toch niet gebruikt. Maak er een sportieve vriend of vriendin blij mee. Hetzelfde geldt voor kruiden: had je ze eenmaal nodig voor een gerecht - en ga je er waarschijnlijk toch niet meer mee koken? Geef ze weg!

Servies en keukengerei

Om nog even in de keukenhoek te blijven: wat dacht je van oud, niet bij elkaar passend serviesgoed en overbodig keukengerei? Die ene lelijke mok die je acht jaar geleden van tante Toos kreeg, mag écht wel weg. Misschien dat iemand anders 'm leuk vindt. Hetzelfde geldt voor gammele gardes, aangetaste pannen en bakjes waar het deksel van kwijt is (dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt). 

Tip: koop een keer een vijftal bakjes die allemaal dezelfde maat hebben. Zo voorkom je dat je elke keer moet zoeken naar een passende deksel. 

Papieren dingen

Een huis vol rondslingerende kaarten, rekeningen, businesscards en andere papieren dingen? Verzamel ze, door ze in een plakboek te plakken of op te bergen in een organizer. Zo heb je altijd alles bij de hand en lijkt je huis op magische wijze ineens een stuk opgeruimder. Of neem er afscheid van.

Magazines en kranten kun je doneren. Er zijn ongetwijfeld mensen die ze nog niet hebben gelezen. Of neem ze mee als je naar de dokter of tandarts moet. Dan kun je ze daar in de wachtkamer achterlaten. 

Oud beddengoed

Oude kussens die je alleen nog gebruikt als er iemand een keer komt logeren, beddengoed dat niet meer om je bed heen past, noem het maar op. Allemaal dingen die ruimte innemen terwijl jij een ander hier blij mee kan maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

9 tips voor het opruimen van je kledingkast

Kleding

Loop je kledingkast eens na en check of er dingen in hangen of liggen die je al een jaar niet gedragen hebt. Trek dat desbetreffende kledingstuk direct uit je garderobe en stop deze in een zak, zodat je er iemand anders blij mee kunt maken. Niet denken: 'Misschien dat ik het nog ga dragen', want dat ga je heus niet doen. Wees streng voor jezelf!

Wat betreft lingerie en eenzame sokken (je gaat die tweede sok écht niet meer terugvinden), deze mag je laten recyclen.

Boeken

Boeken die je kreeg als ongewenst cadeau, of boeken die je ergens bijkreeg, omdat je iets anders had gekocht: weg ermee. Oude studieboeken? Weg ermee! Met een beetje geluk kun je er nog wat geld voor krijgen - en zo niet, dan leest iemand anders ze waarschijnlijk liever dan jij.

Verouderde technologie

Oké, let's be honest, deze is misschien wat moeilijker. Maar toch: floppy disks, CD's, USB-sticks en oude Nokia's ga je echt niet meer gebruiken. Laat staan de opladers van die oude telefoons, dus die kunnen sowieso weg. Misschien motiveert het om te weten dat de meeste oude gadgets gerecycled kunnen worden, om daar weer nieuwe dingen van te maken. Waar wacht je nog op?

Waar kan ik doneren?

Je hebt emotioneel afscheid genomen van je oude spullen en bent klaar om ze weg te geven. Waar kun je dit dan het beste doen? Er zijn in Nederland een hoop manieren om tweedehands spullen te doneren. We zetten er een aantal op een rijtje.

Kledingbak 

De kledingbak zie je op veel plekken staan, hier kun je jouw kleding in afgeven. Let er wel op dat je je kleding goed verpakt. Er wordt nog weleens huisvuil in de bakken gegooid, waardoor kleding die niet goed afgesloten zit niet meer bruikbaar is. 

Kledingbank

Net als de voedselbank is er ook een kledingbank in sommige steden. Zoek even of er in jouw stad ook een kledingbank is en breng hier jouw kleding naartoe. Mensen die het hard nodig hebben, help je hiermee. 

Kringloopwinkel 

Iedere grote stad beschikt wel over een kringloopwinkel. Hier kun je spullen die jij niet meer wilt naar toe brengen en vervolgens worden deze voor een fijn prijsje in de winkel verkocht.

Facebook

Facebook begon als een plek waar mensen elkaar ontmoetten en konden volgen, maar is tegenwoordig ook uitgegroeid tot een plaats waarop gehandeld wordt. Je kunt spullen verkopen via de 'market place'. Ook zijn er talloze groepen waar tweedehands spullen voor een prikkie of zelfs gratis worden aangeboden en afgenomen.

Marktplaats

Vrijwel hetzelfde verhaal als hierboven. Het is mogelijk om een advertentie aan te maken en een product gratis te laten ophalen!

Leger des Heils

Wist je dat we ieder jaar in Nederland gemiddeld veertien kilo kleding in de vuilnisbak gooien? Het Leger Des Heils steekt hier een stokje voor, door de kleding in te zamelen en deze uit te delen bij rampen en noodsituaties. Wil je zeker weten dat jouw oude kleding goed terecht komt, doneer het dan aan deze organisatie.

Je eigen omgeving

Misschien minder vanzelfsprekend, maar vraag eens rond bij vrienden of familie of zij nog behoefte hebben aan extra kleding. Het zal je verbazen om te zien hoe gewenst dit voor sommigen in je buurt kan zijn.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore