Alle m2's benutten

Kleine slaapkamer? Zo creëer je meer opbergruimte

10 maart 2021 11:38 Aangepast: 10 maart 2021 14:16
Beeld © iStock

Slapen doe je het best in een rustige, opgeruimde kamer. En precies aan dat laatste schort het nog wel eens. Want vaak is er in de slaapkamer niet veel ruimte voor een extra kastje om spul in op te bergen. Zou je denken, want in werkelijkheid zijn er een paar eenvoudige tips hoe je de vierkante meters in je slaapkamer optimaal kunt benutten. Extra bergruimte kom maar door!

1: Vul schuine wanden op

Veel slaapkamers hebben één of meerdere schuine wanden. Waar je zou denken dat het weggegooide ruimte is, leent juist deze plek zich perfect voor extra kastruimte. Maak de kast zelf of laat het maatwerk over aan de professionals en je bent een blikvanger rijker.

2: Herindeel de meubels

Ga eens bij jezelf te rade, is de slaapkamer wel zo optimaal mogelijk ingedeeld of is er nog winst te behalen? Verplaats de meubels en wie weet komt er extra ruimte vrij voor een (nacht)kastje.

3: Benut de ruimte rondom het bed

Staat je bed tegen een wand aan, dan kun je boven je bed een wandplank ophangen. Eventueel kan dit zelfs ter vervanging van het nachtkastje zijn. Als je er de ruimte voor hebt, kun je ook je bed iets van de wand afzetten, waardoor er extra vierkante meters vrijkomen om opbergruimte te creëren. 

Of wat te denken van oude fruitkistjes aan een muur ophangen? Of een smal plankje ter hoogte van de lambrisering plaatsen? Praktisch en knap in-één.

4: Benut de ruimte onder het bed

Geen monsters, wel extra ruimte. De lege ruimte onder het bed leent zich perfect om spullen op te ruimen die je zo 1, 2, 3 niet nodig hebt. Uit het zicht.

Wel twee kanttekeningen vooraf. Zie de extra opbergruimte onder het bed als oplossing als je de spullen niet op een andere plek in huis kunt opruimen. Wat het namelijk is als je met manden of dozen onder het bed gaat werken, dan wordt het lastiger schoon te houden. Dit betekent dat er meer stof in de slaapkamer kan ronddwarrelen. Stof dat je tijdens je slaap inademt. Natuurlijk is dit op z'n beurt ook weer te voorkomen door bij elke schoonmaakbeurt de spullen onder het bed grondig af te stoffen, door een bed met interne bergruimte te kopen of om zelf houten lades onder je bed te maken.

Daarnaast is 'rommel' onder je bed volgens de Chinese filosofie niet feng shui. Het zou namelijk het energieniveau negatief beïnvloeden.

Ondanks voorstaande twee punten, kun je er soms niet aan ontkomen om toch spullen onder het bed weg te stoppen. Zeker als je klein woont en elke vierkante meter slim moet benutten. Een paar perfecte items voor onder het bed (of in de lades als je een bed met opbergruimte hebt):

  1. Lichtgewicht spul Om regelmatig de stofzuiger onder het bed door te kunnen halen, is het wel zo handig om niet al te zware producten op te bergen. 
  2. Seizoenskleding Denk bijvoorbeeld aan wintersportkleding. Iets wat je waarschijnlijk slechts één keer per jaar nodig hebt. Ideaal dus om op te bergen.
  3. Seizoensdekbed Slaap je in de warme seizoenen onder een ander dekbed dan in de koude jaargetijden, dan kun je ook het dekbed dat je niet gebruikt stofvrij inpakken en onder het bed leggen. Hetzelfde geldt voor logeerspullen en extra (hoofd)kussens. 
  4. Koffers Iets wat je vast ook niet maandelijks nodig hebt, is je koffer of reistas. Heb je een beschermingshoes, stop deze dan samen met andere reisaccessoires (en je seizoensgebonden kleding) erin. Zo houd je alles bij elkaar.
  5. Boeken Staat je kast in de woonkamer vol met boeken die je niet wil weggooien, maar voorlopig toch niet gaat lezen? Berg ze op in een afsluitbare mand en schuif ze onder het bed.

Trouwens, wordt het voor spullen die je na een (half)jaar nog steeds niet onder het bed vandaan hebt gehaald, niet eens tijd om naar de kringloop te brengen? Extra ruimte en wie weet een extra zakcentje.

Slaap er nog maar een nachtje over! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore