Tuinmetamorfose

Tuinmetamorfose: Van kaal balkon naar onderhoudsarme loungeplek

18 februari 2021 14:18 Aangepast: 19 februari 2021 16:42

Verhuizen betekent over het algemeen dat er veel tijd en energie in de inrichting wordt gestoken. Precies dit was het geval bij Christa en Danny. Waar het appartement van binnen volledig naar hun zin is, zijn ze nog niet aan het balkon toegekomen. En als ze eerlijk zijn, ontbreekt het ze ook aan inspiratie. Hulp is onderweg!

Nog geen anderhalve maand woont het jonge stel samen. Om hen te verrassen, heeft de moeder van Christa hun balkon voor de tuinmetamorfose opgegeven. Onze tuinman Tom ziet het gelijk. Op een paar plantenbakken na is er niets aan de buitenruimte gedaan.

De wensen? Naast een gezellige zitplek met wat leuke, makkelijk te onderhouden planten, willen ze ook wat meer privacy. Danny: "We zouden wel wat beschutting willen, want nu kijken we recht in de tuin van de buren."

Tom: "Zo'n dakterras als dit is de standaard wat je ziet zodra de bouw is afgerond. Het is goed en functioneel, maar echt gezellig is het niet." Om er wat van te maken gaat de tuinman een mooie basis leggen met een vlonder.

De tekening van de tuin De tekening van de tuin

Vlonder leggen

Tom begint met het leggen van zogenoemde leggers waar de vlonderplanken op komen te liggen. Wees niet te zuinig met het aantal leggers. Je wil namelijk niet dat de planken kunnen doorbuigen als je eroverheen loopt. Als je een afstand van maximaal 40 à 50 cm. tussen de houten leggers aanhoudt, dan weet je zeker dat het stevig ligt. 

Hout kan werken. Houd daarom altijd wat speling tussen de vlonderplanken. Tom gebruikt hiervoor een schroef. Zo heeft hij overal dezelfde afstand tussen de planken. Er zijn ook speciale afstandshoudertjes te koop. 

Om de laatste vloerplank passend te maken, gebruikt Tom een zaag met een liniaal. "Het is heel makkelijk. De zaag glijdt over de geleider heen, waardoor je altijd recht zaagt."

Tom gebruikt speciale vlonderschroeven. Deze hebben een kleinere kop, waardoor ze mooi in het hout trekken. Zo kun je je niet bezeren als je met blote voeten over de vlonder loopt.

Splitbak maken

Om de twee vlonderdelen van elkaar te scheiden, maakt Tom een splitbak. Op de grond legt hij worteldoek waar alle steentjes op komen te liggen. Om makkelijk van de ene naar de andere kant van het balkon te lopen, legt de tuinman industriële, langwerpige stenen neer.

Tip: check voordat je met je balkon aan de slag gaat altijd bij de huisbaas of aannemer wat het maximale draagvermogen is.

Verhoogde plantenbakken

Tom maakt van Douglashouten planken een paar plantenbakken. Het mooie van dit type hout is dat je er jaren plezier van hebt. Bovendien gaat het na verloop van tijd vergrijzen, waardoor het een ietwat stoere look krijgt. 

Tom: "Ik heb de planken aan de uiteinden schuin (in verstek) afgezaagd. Als je balken vast wil schroeven die je in verstek hebt gezaagd, dan moet je de schroeven ook schuin in de balk zetten. Op die manier monteer je de balken stevig tegen elkaar aan."

Voor de bekleding van de plantenbakken heeft Tom gekozen voor Zweedse rabatdelen. "Het voordeel van deze planken is dat regenwater er mooi afloopt en niet tussen de planken kan lopen. Door bekleding met deze planken krijg je een stoer en industrieel uiterlijk." Om ervoor te zorgen dat de grond niet door de kieren wegspoeld als je het water geeft, gebruikt Tom worteldoek. 

Tip: Als je plantenpotten op je balkon of in de tuin zet, kijk dan altijd of er ontwateringsgaten aan de onderkant zitten. Zo niet, maak ze er zelf in. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de planten verdrinken.

Privacy met schapenhokken

Danny en Christa willen graag meer privacy. Tom gaat hiervoor zorgen en hangt schapenhokken horizontaal op. Zo'n hek is van kastanjehout gemaakt. Het is duurzaam en makkelijk in onderhoud. Het looizuur in het hout beschermt namelijk tegen vocht en andere weersinvloeden.

Na twee dagen hard werken, is de metamorfose klaar. Hier gaat het koppel jaren plezier van hebben!

Nog een extra ronde over het balkon maken? Bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 3 & 4).

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore