Borrelen met Hugo!

Amerikaanse borrelplank vol klassiekers

19 februari 2021 16:32 Aangepast: 17 augustus 2021 21:16

Zeker nu we voorlopig nog niet met de collega's of vrienden aan het vrijmibo'en zijn, betekent het thuis de slingers ophangen. Hugo doet het deze week met een klassieke Amerikaanse borrelplank. Laat de chips, blokjes kaas en het Amsterdams zuur plaatsmaken voor mini-hamburgers, buffalo wings en verrukkelijke dips.

Maryland krabkoekjes

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 à 3 witte boterhammen
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterdpoeder (mosterd kan ook)
  • 2 theelepels worcestersaus
  • paar druppels tabasco
  • 500 g gaar schoon krabbenvlees (viswinkel)
  • zout
  • peper
  • neutrale olie
  • voor erbij: citroenparten en ravigottesaus

Extra nodig

  • keukenmachine

 

Ravigottesaus

  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 à 2 sjalotten
  • ½ bosje bladpeterselie
  • ½ bosje dragon
  • 1½ eetlepel kappertjes
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels volle yoghurt
  • ½ citroen
  • zout
  • peper

 

Buffalo kipvleugels

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 12 kippenvleugels
  • zout
  • olie om in te frituren
  • 4 stengels bleekselderij
  • blauwe kaasdip* (scroll verder voor het recept)
  • 30 g roomboter
  • 5 eetlepels pikante barbecuesaus

Extra nodig

  • keukenpapier

 

Blauwe kaasdip

  • Dipsaus
  • Bereiding ca. 2 minuten

Ingrediënten

  • 100 g Danish blue
  • 100 ml zure room
  • 100 ml mayonaise
  • 1 eetlepel witte wijnazijn

Extra nodig

  • hakmolentje of staafmixer

 

Minihamburgers

  • Borrelplankgerecht 6 stuks
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 300 g rundergehakt
  • zout
  • peper
  • neutrale olie
  • 6 mini hamburgerbroodjes
  • mosterd
  • ketchup
  • zoetzure augurken
  • blaadjes sla
  • plakken tomaat

Maryland krabkoekjes 

Of je nu aan de borrel gaat of lekker iets te snacken wil hebben voor bij het bingewatchen, aan deze borrelplank heb je een goede. Hugo begint met de krabkoekjes. Doe hiervoor de witte boterhammen inclusief korsten in de keukenmachine net zolang totdat je broodkruim hebt. 

Daarna meng je in een kom de natte ingrediënten: de ei met de mayonaise, mosterdpoeder, worcestersaus en tabasco. Top het af met wat peper en zout naar smaak. Mix het met een garde, zodat de smaken goed blenden. 

Goed doorgeroerd? Snijd de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn en doe het samen met het krabvlees en broodkruim erdoorheen. Meng alles goed door elkaar. Maak minimaal acht kleine krabkoekjes van het mengsel. Bruinbakken doet Hugo net voordat de borrel van start gaat. 

Mini-hamburgers maken

Huisgemaakte hamburgers, wie is er niet voor te porren? Wat je doet: snijd de tomaten in plakken en zet het alvast klaar voor als je straks de hamburgerbroodjes gaat bekleden.

Hugo houdt het vlees basic. Pel en snipper de sjalot ragfijn. Breng op smaak met een snuf zout en peper. Kneed het vlees en maak er zes burgers van. Let op: kneed niet te lang anders wordt het vlees taai. Leg de hamburgers op een bord in de koelkast en laat ze kort opstijven. Vlak voordat je de borrelplank uitserveert, bak je de burgers in een paar minuten.

Buffalo kippenvleugels

Verhit een laag olie in een wok- of hapjespan. Hierin ga je zo de kippenvleugeltjes frituren. Breek ondertussen de kippenvleugeltjes op het gewricht doormidden. Heb je losse kippenvleugeltjes gekocht, dan kun je deze stap overslaan. Dep ze goed droog op keukenpapier. Vervolgens bestrooi je ze met wat zout en peper. Tijd om ze te frituren tot krokante, knapperige buffalo wings! 

Tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een satéprikker in de olie houden. Begint het zachtjes te bubbelen, zodra je het stokje in de olie houdt, dan is het heet genoeg om te frituren. Gaat het juist hard bubbelen, dan is de olie te heet.

Terwijl de kippenvleugeltjes in de olie liggen, verwarm je de boter met de pikante barbecuesaus in een koeken- of hapjespan. Laat het kort inkoken. Zijn de kippenvleugeltjes goudbruin van kleur? Laat ze uitlekken op keukenpapier. Daarna haal je ze door de saus heen en leg je ze in een schaal.

Blauwe kaasdip

Het maken van je eigen kaasdipsaus is heel simpel. Doe de zure room, mayonaise, 100 gram blauwaderkaas (Danish blue) en een klein scheutje witte wijnazijn voor de frisheid. Pureer alle ingrediënten met een staafmixer of hakmolentje tot een gladde saus. Heb je dit gedaan, dan snijd je de bleekselderij in staafjes. 

Huisgemaakte ravigottesaus 

Ravigottesaus kant-en-klaar kopen kan. Je eigen variant maken is nog veel lekkerder. En heel simpel! Pel en snipper de sjalot fijn, hak de kappertjes grof en de kruiden fijn. Meng de drie ingrediënten met de mayonaise en yoghurt. Breng het op smaak met citroensap, zout en peper. 

Bakken maar

Tijd om de krabkoekjes en mini-burgers te bakken. Voor de krabkoekjes verhit je een laagje olie in een koekenpan. Bak ze aan beide kanten goudbruin. Serveer ze uit met de ravigottesaus en citroenpartjes. 

Verhit ook een scheutje olie in een koekenpan voor de hamburgers. Bak ze medium gaar of naar de wens van je medeborrelaars. Snijd de hamburgerbroodjes en vul ze met een blaadje sla, plak tomaat, mosterd, ketchup en zoetzure augurk. 

Proost!

Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 5 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Amerikaanse borrelplank maakt. 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore