Koken met Hugo!

Surinaamse roti kip met kousenband en gele sambal

18 februari 2021 14:18 Aangepast: 18 februari 2021 17:31

Als we voorlopig zelf niet naar tropische oorden kunnen vliegen, dan halen we het gewoon in huis met deze Surinaamse roti. Het heeft iets weg van comfort food mét veel groenten. Hugo legt uit hoe je dit favoriete afhaalgerecht zelf klaarmaakt.

Roti kip 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 55 minuten

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilets of 750 g drumsticks of een combinatie
  • 4 eieren
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • neutrale olie
  • 2 tomaten
  • 500 g vastkokende of iets kruimige aardappels
  • 4 eetlepels masala (Surinaams kerriepoeder)
  • 2 Maggiblokjes
  • 1 Madame Jeanette
  • 4 rotipannenkoeken / rotiplaten
  • zout
  • peper
  • Voor erbij: sambal* (scroll verder voor het recept)

Extra nodig

  • grote braadpan

 

Kousenband

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • neutrale olie
  • 500 g kousenband of sperziebonen
  • zout of Maggiblokje
  • peper

 

Snelle gele sambal

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 5 gele madame-Jeanettes
  • ½ theelepel fijn zout
  • 1 teen knoflook
  • ½ limoen

Extra nodig

  • latex handschoenen
  • hakmolentje of vijzel

Roti met kip maken (1/3)

Verwarm een grote braadpan met een scheut olie. Bestrooi de kip met een snuf zout en peper en zet het kort aan in de pan. De kip hoeft niet te garen. Het gaat puur om het aankleuren. 

Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook grof. En snijd de tomaten in blokjes. Zodra de kip aan alle kanten bruin is, haal je het uit de pan en fruit je de ui en knoflook in het braadvet aan. 

Let op: zorg ervoor dat je de rauwe kip en spatel in verband met bacteriën apart houdt van de snijplank.

Voeg 3 à 4 eetlepels masala en de tomatenblokjes aan de braadpan toe en bak het mee. Daarna blust Hugo het af met 250 ml water. Zorg ervoor dat het volledige gerecht onder water staat. Nog niet het geval? Doe er extra (koud) water bij. Roer goed over de bodem van de pan, zodat de aanbaksels van de kip hun smaak afgeven.

Vervolgens schil en snijd je de aardappels in grove stukken, en laat je ze rustig in de pan meekoken. De kip mag ook weer terug de pan in. Deze keer samen met een hele Madame Jeannette. Let erop dat de peper heel blijft anders wordt het een heel pittige stoof. Doe de deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het lekker stoven. Het enige wat voor nu nog rest is het koken van de eieren in zo'n 6 à 8 minuten.  

Huisgemaakte gele sambal

Slechts drie ingrediënten en je hebt je eigen sambal. Eén vol pit. Hugo raadt aan om latex handschoenen aan te trekken en eventueel zelfs een aparte snijplank te pakken. Snijd de Madame Jeanettes doormidden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Heb je dit gedaan, dan snijd je de pepers in stukjes. Pel en snijd de knoflook grof en maal het samen met de pepers, limoensap en een snuf zout in het hakmolentje.

Tip: geen fan van heel pittig eten, dan kun je de sambal ook achterwege laten.

Roti met kip maken (2/3)

Terug naar de roti kip. Pel de eieren en stop ze bij de kip in de braadpan. Laat het zo'n 30 à 40 minuten stoven. Af en toe doorroeren is voldoende. 

Kleur op je bord met kousenband

Kousenband, een groente die we in Nederland niet veel gebruiken. Niet eerder gegeten? Volgens Hugo kun je het zien als een soort van familie van de sperzieboon.

Snijd de kousenband in stukjes van zo'n 3 cm. Daarna pel en snipper je de ui. Verhit olie in een wokpan, fruit de ui aan en doe de kousenband erbij. Roerbak ze net zolang totdat de bonen beetgaar zijn. Voeg - zodra de bonen wat bruinig kleuren - een scheut water toe om het kookproces te versnellen. Breng het op smaak met een snufje zout (of verkruimel een bouillonblokje) en peper. 

Roti met kip maken (3/3)

Tijd voor het laatste deel. Verwarm de rotivellen kort in een voorverwarmde koekenpan. In de magnetron kan ook. Kijk in dat geval voor instructies op de verpakking.

Klaar ben je! Voeg de roti, kip, kousenband en eieren op de borden. Vergeet vooral de Madame Jeanette niet uit de braadpan te vissen. Serveer de sambal erbij. Wil je het Surinaams aanvliegen? Eet dan niet met bestek, maar lepel met een rotivel. 

Smakelijk eten, njang sweetie! 

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 4 via Videoland terug en zie hoe Hugo roti kip maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore