Koken met hugo

Hugo's kooktips maken koken makkelijker én leuker

28 augustus 2021 18:13

Hugo gaat volgende week weer koken! Heerlijke recepten en handige kooktips. Het afgelopen seizoen heeft hij heel wat tips met ons gedeeld. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Pepers schoonmaken

Hugo houdt van pittig, dus hij gebruikt vaak de peper in zijn geheel. Ben jij minder fan van pittig? Haal dan eerst de zaadlijsten uit de peper om de meeste spicyness te verwijderen. Rol de peper een paar keer goed tussen je handen, snijd het topje eraf en klop de pitjes eruit. Zo krijg je het sap niet op je vingers (dit kan vervelend zijn).

2. Knoflook snijden en niet persen

Pers de knoflook niet, maar snijd het teentje fijn met je mes. Te fijne, geperste knoflook verbrand namelijk best snel in je pannetje en dan wordt de smaak veel bitterder.

3. Geen traanogen bij het snijden van ui

4. De beste snijtechniek

Wanneer je groenten of sla wilt snijden, is het niet slim om je vingers gestrekt te houden. Let je namelijk één tel niet goed op, dan kan het zomaar zijn dat je -met hele scherpe messen- een stukje van je vingers afsnijdt. Niet echt wat je wilt..

Wil je gecontroleerd snijden (en je handen heel laten) dan is de tip als volgt: vouw je hand in een soort kattenklauw. Je duim naar binnen en ook je vingers klap je om. Zorg ervoor dat je nagelbed op “het product” komt te liggen. Op deze manier voel je het mes aankomen en duw je -met het mes- als het ware je hand steeds verder weg. Zo kun je er niet in snijden en flink doorwerken.

5. Een handige snijtechniek voor uien

6. Kijken of je ei nog vers is 

Hoe zie je nou dat je eieren nog goed zijn? Vaak heb je namelijk het doosje niet meer én niet altijd staat er een THT-stempel op het ei zelf. Hugo heeft een handig trucje:

7. Aardappels koken

Zet altijd aardappelen op met koud water. Doe je dit met kokend water, dan komen de zetmelen veel te snel vrij. De buitenkant wordt dan te broos en de binnenkant is nog niet gaar. Als je ze langzaam opwarmt dan heb je dit beter onder controle. Spoel de aardappelen ook eerst even af voordat je ze opzet. Dan zijn de meeste zetmelen al verdwenen. Zijn ze gaar? Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

8. Krokante patat maken

9. Gember schillen

Doe dit nooit met een dunschiller, dan verlies je namelijk vrij veel gember. Met de achterkant van een lepel kras je het velletje er ook heel gemakkelijk vanaf. 

 

Maandag zijn we er weer met een nieuw seizoen van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven boordevol tips en inspiratie voor in en rondom het huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore