Doe het zelf

DIY: accessoires versieren met stippen

17 februari 2021 14:17 Aangepast: 17 februari 2021 17:38

Nienke laat stap voor stap zien hoe ze met behulp van sjablonen, stokjes, washitape en verf een keramieken tandenborstelhouder omtovert tot een uniek potje.

Tijdens haar reis door Australië werd Nienke gegrepen door de Aboriginalkunst, het stippen. Thuis probeerde ze wat uit en inmiddels is ze bijna 20 jaar verder, heeft ze haar eigen patronen, boeken en accessoires uitgebracht én helpt ze met haar StipStijl velen aan het stipvirus. Wil je zelf ook aan de slag? Nienke legt uit hoe je het doet!

Wat heb je nodig?

  • verschillende kleuren verf
  • verschillende maten stokjes
  • verfstrijker
  • washi tape
  • mengpallet
  • meetlint
  • wattenstaafje
  • pincet
  • doekje

Verschillende kleuren en stokjes

Voor dit potje gaat Nienke aan de slag met zes verschillende stokjes van verschillende diameters. Je zou ook gebruik kunnen maken van iets anders dat rond en plat is. 'Ik heb jaren doorgestipt met spijkers, maar je kunt ook houtenstokjes, lollystokjes of bijvoorbeeld sateprikkers gebruiken, maar met deze stokjes heb je precies de juiste afmetingen en dus ook het mooiste resultaat.'

"Inmiddels heb ik een aardige collectie opgebouwd en heb ik inmiddels vele mensen verslaafd gemaakt aan het stippen."

Een sjabloon gebruiken

Nienke stipt niet uit de losse pols maar maakt gebruik van sjablonen, voor dit potje gebruikt ze er vier. Voor dit voorbeeld kiest Nienke voor zes verschillende kleuren verf. Ze gebruikt porseleinverf op een mengpallet, dus je hebt niet zes potjes verf nodig. 

Begin door eerst vier hulpstippen boven op de rand van de keramiek te zetten om zo de gelijkmatige verdeling te maken. Door wat hulplijnen te zetten maak je kaders en kun je ervoor zorgen dat alle stippen parallel lopen en je de afstand goed kunt bepalen.

En dan begin je met stippen: 'de eerste 16 stippen plaats ik met het grootste stokje. Ik wacht tot de verf droog is (gaat snel en kan aan de andere kant alweer verder gaan) en zet ik de volgende 16 stippen met een fijner sjabloon en kleiner stokje en een andere kleur. En dan herhaal ik dat nog een keer, acht stippen andere kleur weer iets groter stokje.'

Tip: het stokje kun je het beste in een hoek van 90 graden houden zodat je recht op de ondergrond kunt drukken. Omdat dit een bol voorwerp is, kun je je linkerhand als houder houden en gebruik je de pink van je rechterhand als steunpunt

Je wilt voorkomen dat de verf op de sjablonen komt, dus haal het er gelijk af, Nienke gebruikt hiervoor een pincet.

Nu de eerste figuren staan, kun je verder met verbindingsstippen en dan zie je in één keer je werk heel erg veranderen. 'Dat geeft zo’n waanzinnig effect.'

Verdieping aanbrengen

Dan ga je verdieping aanbrengen met verdiepingsstippen. Dus door nieuwe stippen te plaatsen op de plek waar de eerste stippen zijn geplaatst krijg je nu meer diepte erin, het stipwerk komt daardoor echt tot leven. En als deze stippen staan, kun je het potje gaan opvullen.

Hiervoor gebruik je dan een van de zes kleuren die je hebt gebruikt, je wilt niet dat je basisstippen wegvallen. Gebruik daarom een contrastkleur van de basisstippen die je al hebt gezet, dan spat het patroon er echt uit.

Tip: hoe voller je het potje opvult, hoe rustiger het oogt.

Wil je meer tips lezen? Bekijk de website stipstijl.nl. Of download gratis een patroon zodat je direct aan de slag kan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore