Eigen Huis & Tuin

Van lege woonkamer naar mediterraans walhalla

16 februari 2021 17:16 Aangepast: 19 februari 2021 11:44
Na

Javier en Kim zijn na vele verbouwingen eigenlijk best tevreden met hun huis, alleen de woonkamer blijft een lastige ruimte. Patrick gaat langs en laat ze zien hoe je dit het beste aanpakt.

Kim werkt als accountant en werkt, net als vele anderen thuis. Zit ze niet achter haar computer, dan is ze waarschijnlijk te vinden aan de bar in de keuken, waar haar man Javier vaak staat te koken.

Javier runt een Spaans restaurant en is momenteel druk bezig met het maken van maaltijden, voor afhaal en bezorging.

Het stel heeft drie kinderen en zou graag wat meer genieten van hun woonkamer, maar deze is nog niet helemaal naar wens. "We zijn blij met de ruimte die we hebben, maar we hebben geen idee wat we bijvoorbeeld met de open haard moeten - en de ruimte die tussen de open haard en de tweede draagmuur zit."

Voor Voor

Open haard moet anders

Javier en Kim zijn blij met de aanwezige open haard, maar vinden de afwerking ervan niet zo mooi. Ook laten ze weten graag een mediterrane sfeer in de huiskamer te willen, omdat Javier uit Spanje komt.

"We hebben alleen echt geen idee hoe we dat moeten doen."
Voor Voor

Het nieuwe ontwerp

Na wat meten en passen, komt Patrick met een nieuw ontwerp voor de woonkamer. In het ontwerp staat onder andere een grote kast, met ingebouwde ruimte voor de televisie.

Samen met styliste Lieke neemt Patrick het plan nog even door, om de puntjes op de 'i' te zetten. "Naast het bouwen van de kast, geven we de open haard een likje verf in een mooie natuurtint", zegt Lieke.

Muur verven

Voor het verven van de muur gebruikt Patrick een speciale muurverf. Deze brengt hij aan met een blokkwast. "Zoals je straks kunt zien, brengt de verf meer rust ten opzichte van de donkere stenen en lichten voegen."

Dan is het tijd voor de kast. Hiervoor gebruikt Patrick populierenhout: dat heeft een warme uitstraling en leent zich perfect voor het maken van meubels als deze. "Het is mooi glad en goed af te werken."

"De kast die ik bouw is vrij gecompliceerd. In de achterkant bouw ik een op hoogte verstelbare speeltafel voor de kinderen en aan de voorkant maak ik plek voor de tv. Daarnaast werk ik alle kabels netjes weg in een holte aan de binnenkant van de kast."

Op maat zagen van de planken voor de kast Op maat zagen van de planken voor de kast

Als alle planken op maat zijn gezaagd, zet Patrick de kast in elkaar. Het wordt een grote kast: twee meter hoog. Net als de haard, krijgt de kast een likje verf. "Ik werk de kast af met een gekleurde beits in een mooie notenhout kleur. Dit past goed bij de kleur op de schouw. De beits trekt in het hout, waardoor de houtnerf weer tevoorschijn komt. Dat geeft een mooi effect."

Let op: beits moet je altijd met de nerf mee aanbrengen, dan krijg je het mooiste resultaat.

Behang

Met de gebeitste kast komen ze al een heel eind, maar om nóg meer sfeer te creëren, neemt Lieke een mediterraans vliesbehang mee. Dit behang is dikker en afneembaar. "Ook heb ik een kist mee voor het speelgoed van de kinderen, die ik verf in dezelfde kleur als de open haard."

Let op: dat je met behangen de juiste lijm gebruikt. In dit geval is het een dik behang, dus gebruikt Patrick extra stevige lijm. Breng de lijm niet te dik aan, want dan krijg je bobbels en die krijg je er niet meer uit.

Alles bij elkaar brengen

De kast staat, de wand is behangen. Lieke en Patrick maken het geheel af met een paar planken aan de muur en verschillende mediterraanse accessoires, zoals een schilderij met het geboorteland van Javier, plantjes en trommels.

Een geslaagde metamorfose! 

Voor Voor
Na Na
Na Na
Voor Voor
Na Na
Na Na
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore