Koken met Hugo

Texaanse bonenstoof met frisse salsa en vers maïsbrood

15 februari 2021 17:15 Aangepast: 18 februari 2021 12:16

Een nieuw seizoen van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven betekent natuurlijk ook: nieuwe gerechten! Vandaag maakt Hugo een Texaans gerecht. "Het is een echt cowboygerecht en je hoeft er niet gek veel boodschappen voor te doen, want waarschijnlijk heb je veel van de benodigde ingrediënten al in huis."

De Amerikaanse keuken is zoals we dat noemen een 'verzamelkeuken', met vele invloeden. Vandaag werkt Hugo met smokey flavours, IPA bier en verschillende soorten bonen.

Texaanse bonenstoof

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding 30-40 minuten (waarvan 20-30 minuten stooftijd)

Ingrediënten

  • 1-2 uien
  • neutrale olie
  • 80 g gerookt spek in kleine blokjes
  • 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 100 ml IPA bier (evt. alcoholvrij)
  • 2 blikken/potten borlottibonen en/of kidneybonen of bruine bonen (a 240 g uitlekgewicht)
  • 2 tenen knoflook
  • ½ bosje tijm
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 eetlepels worcestersaus

 

Groene paprikasalsa

  • Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten

  • 2 groene paprika’s
  • 1 sjalot
  • 1 groene jalapeño
  • 1 klein blikjes mais
  • 1 bos koriander
  • 1 limoen
  • zout

 

Maïsbrood

  • Brood 6 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 85 g roomboter
  • 200 g fijn geel maismeel
  • 90 g bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml karnemelk
  • 1 ei

Extra

  • Ovenschaal of ovenvaste koekenpan met doorsnede 22-24 cm

De bonenschotel voorbereiden

Begin met het voorbereiden van de bonenschotel. Zet een stoofpan op het vuur en verwarm daar wat neutrale olie in. Heb je geen stoofpan? Dan volstaat een grote soeppan ook!

Terwijl de olie langzaam warm wordt, snijd je het ontbijtspek in stukjes. Pel en snipper vervolgens de ui. Bak de ingrediënten in de pan, net zo lang tot ze mooi verkleuren. 

De volgende stap klinkt misschien een beetje gek, maar sla je deze over, dan heb je veel zetmelen in je gerecht en wordt je bonenstoof erg dik en plakkerig. Dit wil je niet! Doe daarom de bonen in een zeef en spoel ze even af onder de kraan. 

Terug naar de stoofpan. Het is heel lekker om alles even te laten karameliseren. Dit doe je door wat basterdsuiker toe te voegen en te wachten tot deze smelt. Strooi even later ook de kruiden erbij.

Wist je dat: het altijd goed is om ook droge kruiden even aan te bakken? Zo komen de smaken en geuren beter los.

Als alles even is gebakken, blus je het geheel af met een IPA-biertje. Het is is uiteraard ook mogelijk om in plaats van een gewoon biertje, een alcoholvrij biertje gebruiken.

Doe na het afblussen ook de tomaten en uitgelekte bonen in de stoofpan en voeg als laatst nog de knoflook en mosterd toe. Roer alles vervolgens goed door elkaar en laat het zo'n 20-30 minuten staan. Vergeet niet om alles af en toe om te scheppen, om te voorkomen dat het aanbakt.

Maïsbrood maken

Nu de bonenstoof lekker staat te pruttelen, kun je ondertussen het maïsbrood maken. Verwarm de oven vast voor op 220 graden.

Pak een kom en doe hier alle 'droge' ingrediënten in. Met droge ingrediënten bedoelt Hugo het maïsmeel, de bloem, een snufje zout, het bakpoeder en de suiker. Zet vervolgens een pan op het vuur en smelt daar de boter in. Zet deze pan niet weg en was 'm niet af, want je gaat 'm straks nog nodig hebben.

Pak dan een andere kom en voeg hier alle 'natte' ingrediënten aan toe: het ei, de karnemelk en gesmolten boter. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel vervolgens bij de kom met de droge ingrediënten. Schep alles goed om, net zo lang tot je een mooi en soepel deeg hebt.

De pan die je hebt gebruikt voor het smelten van de boter kun je er weer bij pakken. Doe het deeg dat je net hebt gemaakt hierin. Druk de bol deeg een beetje plat en zet de pan in de oven. Bak het brood in ongeveer 20 minuten af.

Tip: heb je geen pan die in de oven past? Gebruik dan een springvorm!

Frisse paprikasalsa

De tijd die je op je brood en bonenstoof moet wachten, kun je mooi gebruiken om ondertussen de maïs-paprikasalsa te maken. Deze is lekker fris en dat is mooi, want frisse tonen halen volgens Hugo alle smaken omhoog - en maken elke maaltijd éxtra lekker.

Begin met het snijden van de paprika's. Snijd deze in kleine, fijne blokjes. Doe hetzelfde met een sjalotje en de koriander. 

Tip: houd je niet zo van koriander, laat deze er dan uit. Koriander heeft een specifieke smaak, waar niet iedereen liefhebber van is. Je kunt 'm vervangen door een ander kruid naar keuze.

Snijd de jalepenopeper fijn en doe deze samen met de koriander, maïs en paprika in een kom. Halveer vervolgens de limoen en knijp het sap van beide helften uit over de salade. Roer alles goed door en dan is je maïs-paprikasalsa alweer klaar!

Het gerecht afmaken

Ping! Als de tijd om is, haal je het brood uit de oven en snijd je het in stukken. Ondertussen is de bonenstoof ook klaar als het goed is, dus die kun je daarna opscheppen in een kom of op een diep bord.

Garneer de bonenstoof met je favoriete verse kruiden en leg de stukken maïsbrood er speels bij aan de zijkant. Om het plaatje compleet te maken, schep je nog wat van de zelfgemaakte frisse salsa op de stoof en dan ben je klaar om aan tafel te gaan!

Vind je dit nou een leuk recept - en wil je graag zien hoe Hugo deze gerechten precies maakt? Kijk dan aflevering 1 van seizoen 2 terug op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore