Koken met Hugo

Portugese maaltijdsoep met boerenkool

16 februari 2021 17:16 Aangepast: 30 maart 2021 15:30

Hugo maakt een Portugees gerecht, met een groente die je ongetwijfeld kent: boerenkool! "We denken dat boerenkool typisch Hollands is, maar in Portugal hebben ze een soortgelijke groente."

Vandaag maakt Hugo een Portugese soep met boerenkool en chorizo, een mediterraanse piri piri dip voor op brood en boerenkoolchips als bijgerecht.

Portugese koolsoep – caldo verde

  • Maaltijdsoep 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 25 g roomboter
  • neutrale olie
  • 400 g fijngesneden boerenkool
  • 600 g iets kruimige aardappels
  • 1 liter kippenbouillon
  • 150 g chorizo
  • Stevig volkoren- of meergranenbrood

Extra

  • Pureestamper

 

Boerenkoolchips

  • Bijgerecht/snack
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1/2 stronk boerenkool
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout

 

Piri-pirisaus

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rode chilipepers
  • ½ rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel fijne suiker
  • olijfolie
  • zout
  • 200 g roomkaas

Extra

  • hakmolentje

De soep maken

We trappen af met de Portugese soep. Om deze voor te bereiden, snijd je de prei in dunne ringetjes en de ui in fijne stukjes. Schil vervolgens de aardappelen en snijd ze in grove stukken.

Pak een stoofpan of grote soeppan en zet deze op het vuur. Smelt een flink stuk boter in de pan en fruit de ui hier even in aan, samen met de prei en knoflook. Voeg na een paar minuten ook de aardappelen toe en bak ze even aan. Blus daarna het geheel af met de bouillon en laat je soep dan 15-20 minuten pruttelen.

Portugese piri piri

Om het Portugese plaatje af te maken, maakt Hugo ook een bekende, Portugese saus: piri piri. Hij mengt deze door roomkaas. Heerlijk voor op een broodje!

Pak een hakmolentje, staafmixer of miniblender, afhankelijk van wat je fijn vindt of in huis hebt.

Allereerst gaan we met de pepers aan de haal. Hugo houdt van pittig, dus hij gebruikt de peper in zijn geheel. Ben je minder fan van pittig, haal dan eerst de zaadlijsten uit de peper om de meeste spicyness te verwijderen.

Tip: rol de peper een paar keer goed tussen je handen, snijd het topje eraf en klop de pitjes eruit. Zo krijg je het sap niet op je vingers (dit kan vervelend zijn).

Snijd de pepers en paprika in grove stukken. Doe ze in het hakmolentje, samen met twee teentjes knoflook, een snufje zout, een theelepel suiker, een theelepel geroosterde paprikapoeder en een theelepel oregano. Voeg als laatst een goede scheut neutrale olie toe. 

Mix alles goed door elkaar tot je een mengsel hebt: je piri piri is nu klaar. Meng de piri piri door de roomkaas - en je tweede gerecht is af!

Boerenkoolchips

Als bijgerecht maakt Hugo boerenkoolchips: lekker én gezond. Voordat je begint met hakken en snijden, verwarm je de oven voor op 200 graden.

Snijd dan de grote bladeren van de boerenkool en verwijder de nerf uit ieder blad: deze zijn vrij hard en wil je liever niet in je chips. Doe de boerenkoolbladeren in een bak en strooi daar gerookt paprikapoeder en grof zeezout overheen. Sprenkel er ook wat neutrale olie op en hussel alles goed door elkaar met je handen, zodat de kruiden goed verdeeld raken over de bladeren.

Spreid de boerenkoolbladeren uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat je ze niet op of over elkaar legt, want dan worden ze niet goed krokant. Wacht tot de oven helemaal warm is, voor het allerbeste resultaat. Is de oven op temperatuur? Schuif dan de plaat in de oven.

Let op: de boerenkoolchips zijn heel snel goed en daarbij ook snel zwart (niet lekker). Zet daarom timer op 5 minuten en ga, zodra de timer afgaat, naast de oven staan om in de gaten te houden wanneer ze eruit kunnen.

Verder met de soep

Als de chips klaar zijn, kun je verder met de soep. Haal hele bladeren van de boerenkool af en snijd deze in grove stukken, zodat je de structuur behoudt in de soep. Controleer of de aardappelen in de bouillon gaar zijn. Zo ja: stamp ze dan een paar keer aan met de pureestamper.

Pas op: stamp de soep niet te fijn, want het is juist lekker als je nog een beetje grove stukken behoudt. Voeg na het stampen de gesneden boerenkool toe aan de soep en verwarm alles in z'n geheel dan nog even goed. 

Het gerecht afmaken

Bak de chorizo even aan in de pan en voeg deze daarna toe aan de soep. Probeer bij het toevoegen van de chorizo zo min mogelijk olie in de soep te laten lekken. Voeg niet alle chorizo in één keer toe - maar bijvoorbeeld de helft, zodat je met de andere helft straks je gerecht kunt garneren.

Schep de soep in kommen en strooi de overgebleven chorizo er overheen. Schep ook wat van de overgebleven knaloranje chorizo-olie in de soep. Je kunt hier een mooie swirl mee maken en zo je soep extra karakter geven.

Doe de boerenkoolchips in een bakje en zet deze naast je soep, of eet deze later op de avond als snack. Snijd als laatst het brood in grove plakken en doe er wat van je zelfgemaakte piri piri roomkaas op. Je kunt de broodjes nog extra garneren door er wat losse piri piri op te smeren. 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore