Kerstdiner met Hugo!

Haalbaar, betaalbaar en niet moeilijk: het kerstdiner van Hugo

24 december 2020 17:08 Aangepast: 18 augustus 2021 10:39

Het is kerstavond, dus Hugo maakt een bijzonder kerstmenu met drie gangen. "Haalbaar, betaalbaar en niet moeilijk. Wel feestelijk."

Het hele menu is gebaseerd op mise en place: dit betekent dat je zo goed als alle voorbereidingen al eerder op de dag kunt doen en je 's avonds binnen no time je maaltijd op tafel hebt staan. Geen stress in de keuken of zweetdruppels op het voorhoofd dus!

Voorgerecht: bietensalade zeekraal en Hollandse garnalen

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Voorbereiding circa 1 uur
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • zout en peper
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takken rozemarijn
  • 1-2 gele bieten (vooraf koken in water met laurier en rozemarijn)
  • 1-2 witte bieten (vooraf koken in water met laurier en rozemarijn)
  • 1 flinke chioggiabiet
  • 1-2 rode bieten (afhankelijk van de maat)
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • 3 eetlepels kappertjes
  • neutrale olie
  • 100g Hollandse garnalen
  • 1 bosje dille

Dressing

  • 3 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel mierikswortel (potje of versgeraspt)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn 

Extra 

  • kleine steker (doorsnede circa 3 ½ cm)
  • keukenpapier

 

Hoofdgerecht: traybake

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding 30-40 minuten (waarvan 20-30 minuten baktijd)

Ingrediënten

  • 700g Roseval aardappels
  • zout en peper
  • 200g sjalotten
  • 1-2 venkelknollen
  • 3-4 kleine zoetzure appels (bv Elstar)
  • 4 tenen knoflook
  • 300g merguez (worst)
  • paar takken rozemarijn
  • paar takken tijm
  • neutrale olie
  • 100g waterkers, veldsla of rucola
  • witte balsamicoazijn
  • cranberrycompote (zie recept)

 

Cranberrycompote

  • Compote
  • Bereiding circa 15 minuten + afkoelen

 Ingrediënten

  • 340g verse cranberries
  • 220g suiker
  • 1 sinaasappel
  • 150ml rode port

 

Dessert: gekarameliseerde kerststol met geflambeerde appel en vanille-ijs

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 plakken kerststol (met amandelspijs)
  • 50g roomboter
  • 3 zoetzure appels (bv Elstar of Jonagold)
  • 2-3 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 50ml calvados
  • 4 bollen vanille-ijs
  • munt

Bietensalade

Snijd de gekookte bieten in partjes.

Zet een droge koekenpan op het vuur en brand daarin het amandelschaafsel. 

Let op: amandelschaafsel brandt snel aan, dus blijf bij de pan. Zet het vuur zacht zodra de amandelen verkleuren.

Als de amandel mooi bruin is, doe je deze in een bakje en zet je deze even aan de kant.

Vinegrette voor bietensalade

Doe de balsamico met de honing, mierikswortel en creme fraiche in een kom. Klop alles met een garde goed door elkaar tot je een gladde dressing hebt.

Dep de kappertjes droog met een theedoek of met keukenpapier.

Doe wat neutrale olie in een pan en frituur hier de kappertjes in. Dit hoeft maar heel kort! Zodra ze openspringen, zijn ze al klaar.

Laat de kappertjes uitlekken.

Bieten bereiden

Verdeel de gekookte bietenpartjes mooi over de borden. Gebruik een mandoline, kaasschaaf of scherp mes om dunne plakjes van de chioggiabiet te snijden.

Steek met een ringsteker rondjes uit de chioggiabietplakjes.

Assembleren

Sprenkel de vinaigrette over de bietenpartjes. Verdeel de verse dille, amandelen, Hollandse garnaaltjes en kappertjes over de borden.

Maak de borden af met de uitgesneden plakjes chioggiabiet. Je voorgerecht is nu klaar!

BEKIJK DE VIDEO HIERONDER VOOR EXTRA UITLEG

Hoofdgerecht: traybake

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Snijd de appels in partjes, zonder ze te schillen. Verwijder het klokhuis en verdeel de partjes over een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet een pan met water op het vuur en kook daarin de aardappeltjes tot ze zacht zijn. Pel het sjalotje en snijd deze in partjes. Verdeel deze over de bakplaat met appel.

Leg de knoflooktenen in de schil op de bakplaat.

Snijd de venkel in stukjes en spreid deze ook uit over de bakplaat.

Snijd de worstjes in stukjes en verdeel deze over de bakplaat. Dit wordt de smaakmaker.

Als de aardappels koken, giet je ze af en leg je deze er ook bij op de bakplaat. 

'Season' je traybake met grof zeezout, zwarte peper, verse tijm en rozemarijn. Hussel alles even goed door elkaar met je handen en zet de plaat dan in de oven voor 20-30 minuten op 225 graden.

Bijgerechtje: cranberrycompote

Terwijl de traybake in de oven staat, maak je de cranberrycompote. Dit is heel lekker straks bij de traybake.

Pak een steelpannetje en doe hier de cranberries in, samen met de suiker, rode port en een stukje sinaasappelschil.

Zet de pan op het vuur en kook de cranberries tot de besjes kapot zijn gepoft en de suiker opgelost. 

Laat even afkoelen en dan is je compot klaar.

Hoofdgerecht afmaken

Haal de traybake uit de oven en schep het eten in het midden van een bord. Laat de knoflooktenen voor wat het is: deze mogen je gasten straks zelf pellen. Schep wat op de bakplaat achtergebleven jus over je bord.

Doe de waterkers in een kom en besprenkel deze met extra vierge olijfolie. Schep de waterkers bij de traybake op het bord.

Verdeel de cranberrycompot rondom de traybake.

BEKIJK DE VIDEO HIERONDER VOOR EXTRA UITLEG

Dessert: gekarameliseerde kerststol

Smelt de roomboter in een pan.

Snijd de kerststol in grove plakken. Pak een plak en haal daar met een mes het spijs eruit, om deze vervolgens te verdelen over de hele plak.

Doe dit bij alle plakken en leg de plakken dan met de 'spijskant' naar beneden in de pan. Bak de stol even in de pan tot het spijs gekarameliseerd en krokant is. Bak daarna nog even de andere kant van de stol.

Leg de gebakken kerststol op een bordje.

Snijd de appels in partjes en bak deze in dezelfde pan als waar je net de stol in bakte.

Strooi de suiker en kaneel over de appel en bak ze, tot het suiker karameliseert. Houd ze goed in beweging, anders branden ze aan.

Doe een beetje roomboter bij de appelpartjes en zet het vuur hoog. Je gaat ze nu flamberen.

Blus de appel af met calvados, steek deze aan met een aansteker of lucifer en zet een stap naar achteren, want dit geeft een grote vlam. Raak niet in paniek, deze vlam gaat vanzelf weer uit.

Tip: zet je afzuigkap uit als je dit doet, want anders wordt de vlam erin gezogen en krijg je een binnenbrand. Niet zo gezellig op kerstavond.

Dessert afmaken

Leg de appelpartjes dakpansgewijs op de kerststol en schep er een beetje vanille-ijs naast. 

Pak de topjes van de munt en steek deze tussen de appel en het ijs in.

BEKIJK DE VIDEO HIERONDER VOOR EXTRA UITLEG

 

Merry X-mas!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore