Borrelen met Hugo!

Vrijmibo'en met een bomvolle Britse borrelplank

08 juli 2022 17:45 Aangepast: 08 juli 2022 20:13

Nu reizen er voorlopig niet in zit om de (culinaire) wereld te verkennen, tovert Hugo elke vrijmibo een ander land op de borrelplank. Deze week gaat hij voor de keuken van onze westerburen: de Britten. Het land van de scones, fish & chips en sandwiches. Populaire snacks om je vingers bij af te likken. Zet de borrel maar koud!

Scones met cheddar en olijven

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 450g zelfrijzend bakmeel
  • 100g fijne suiker
  • 75g koude roomboter
  • 1 theelepel zout en peper
  • 250ml melk + extra voor bestrijken
  • 75g cheddar
  • 75g olijven zonder pit
  • 200ml crème fraîche
  • 100g half gedroogde tomaten (koeling)

Extra

  • grove rasp
  • deegroller
  • ronde steker (doorsnede 3 à 4 cm)
  • bakplaat met bakpapier
  • kwast

Fish & chips

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 verse witvisfilets (kabeljauw, schelvis of wijting kan ook)
  • 200g zelfrijzend bakmeel
  • 200ml koud bier
  • 1 ei
  • zout
  • peper
  • bloem 
  • olie (voor frituren)
  • (salt & vinegar) aardappelchips of frieten 
  • dragonazijn 

Extra

  • pan voor frituren

 

Sandwiches met makreel, appel, zalm en komkommer

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 100ml appelciderazijn
  • 3 eetlepels fijne suiker
  • zout
  • peper
  • 1 groene appel (Granny Smith)
  • 100g roomkaas
  • 1 bos dille
  • 1 bos bieslook
  • 1 gerookte/gestoomde makreel
  • 1 wit casinobrood
  • 75g waterkers of veldsla
  • 200g zalmfilet in plakken
  • ½ komkommer

 

Scones met cheddar en olijven

Hugo begint met het maken van de hartige scones. Hiervoor verwarmt hij de oven voor op 180°C. Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom of keukenmachine (installeer de 'hakmesjes'). Snijd de koude boter in grote stukken en voeg het samen met een snufje zout en peper toe. Mix het geheel tot een kruimeldeeg en doe het - voor het geval je met een keukenmachine hebt gewerkt - in een kom. Doe de melk erbij en meng de deegmix met een vork, zodat het een klonterig deeg wordt. 

Voor de vulling van je scones snijd je de olijven in plakjes en rasp je de cheddar in grove stukjes. Voeg beide smaakmakers samen met de suiker toe aan het deeg. Kneed het deeg met de hand door. Je zal merken dat het voelt als een niet-samenhangend deeg. Dit is juist wat je moet hebben.

Breng wat bloem aan op je aanrecht. Dit zorgt ervoor dat je het deeg zo makkelijk kunt uitrollen zonder dat het aan het aanrecht blijft plakken. Rol het deeg uit tot een dikte van zo'n twee à drie centimeter. Pak een ronde steker en steek de scones uit het deeg. Vervolgens leg je de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Het enige wat je dan nog doet, is het bestrijken met melk. Doe ze voor zo'n twintig minuten in de oven op 180°C.

Tip: Hugo maakt er een tomaten cream cheese bij van de crème fraîche en halfgedroogde tomaten. Doe de ingrediënten kort in de blender en je hebt een heerlijke dip voor bij de scones.

Sandwiches maken

Heb je het over een Britse klassieker, dan is het toch wel de sandwich. Waar je ze vaak bij de Engelse high tea ziet, zijn ze net zo lekker bij de borrel.

Wat je doet: doe drie eetlepels fijne suiker, azijn en wat zout en peper (naar smaak) in een kom en meng het met een garde. Snijd de appel in mooie, dunne plakjes en leg de appelpartjes in het azijnmengsel. Laat het zo'n twintig tot dertig minuten staan. Na die tijd heb je een heel lekker zoetzure appel. Iets wat heerlijk is voor bij de makreel.

Pak de dille en bieslook erbij en snijd het fijn. Doe het samen met de roomkaas, een snufje zout en peper in een kom en roer het met een lepel goed door. Deze kruidenroomkaas kun je zowel voor de sandwiches met makreel als met zalm gebruiken. 

Tip: geen zin om zelf een kruidenroomkaas te maken? Je kunt het ook gewoon bij de supermarkt kopen. 

Dan is het tijd om de eerste sandwiches te beleggen. Pak het casinobrood erbij en besmeer het brood met de roomkaas. Daarna pluk je de makreel en pak je nog een boterham. Ook deze beleg je met roomkaas, dunne plakjes komkommer, de zoetzure appel en waterkers. Tot slot leg je er weer een met roomkaas besmeerde boterham op (zo blijft het beter plakken). Druk het goed aan en snijd de korsten er vanaf.

Voor de zalmsandwiches loopt Hugo bijna hetzelfde stappenplan door. Beleg een boterham met kruidenroomkaas, zalm en komkommer. Leg er een met kruidenroomkaas besmeerde boterham bovenop, snijd de korsten eraf en snijd de sandwiches diagonaal door.

Tip: snijd de korsten brood er pas op het laatste moment af, zodat je alle ingrediënten veel strakker ziet terugkomen. Het oog wil ook wat.

Fish & chips maken

Als er iets typisch Brits is, dan is het wel fish & chips. Aan de slag! Verhit de olie tot 180 °C. Doe het zelfrijzend bakmeel samen met het eitje in een kom. Voeg al kloppend het bier toe. Dit zorgt voor een lekker luchtig beslag. Breng het op smaak met zout en peper.

Tip: liever geen alcohol of een kindvriendelijke fish & chips maken? Kies voor alcoholvrij bier. Op die manier heb je alsnog de smaak, alleen niet de alcohol.

Dan de vis. Deze snijd je in repen en bestrooi je met zout en peper. Haal het kort door een diep bord met bloem en daarna door het bierbeslag. Frituur de vis om en om in (1 keer omdraaien is voldoende) zo'n vier à zes minuten goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat dragonazijn en klaar ben je.

Borrel ze!

Hugo z'n werk voor de borrelplank terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 80 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore