Koken met Hugo!

Vegetarische lasagne met ricotta en Italiaanse salade

05 juli 2022 17:45 Aangepast: 06 juli 2022 09:58

Lasagne heeft nogal het imago om vettig te zijn. Zeker als je het met bechamelsaus vult. Hugo laat zien dat het anders kan door je eigen saus te maken. En nee, daarvoor hoef je geen uren in la cucina te staan. Hij gaat voor een makkelijke, snelle én gezonde lasagne met ricotta en andijvie. Een Italiaans gerecht met Hollandse twist dus. Loopt het water je al in de mond?

Lasagne met ricotta en andijvie

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 à 3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • zout
  • peper
  • 1 grote krop andijvie
  • 3 bosuien
  • 75g pijnboompitten
  • 250g ricotta
  • 1 citroen
  • 150g Parmezaanse kaas
  • 1 à 2 pakken verse lasagnevellen (koeling)
  • 30g roomboter

Extra

  • rasp
  • ovenschaal

 

Salade met rucola, sinaasappel en olijven

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 handsinaasappels
  • 1 à 2 sjalotten
  • 150g rucola
  • witte balsamico
  • olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels taggia olijven

 

Lasagnesaus maken

Je begint met het maken van je eigen lasagnesaus. Hiervoor pel en snijd je de knoflook niet te fijn. Neem een scheut neutrale (olijf)olie en fruit de knoflook aan. Vervolgens doe je er een theelepel chilivlokken (of twee als je van pittig houdt) en een snufje (zee)zout bij. Roer het geheel door en laat het zo'n tien minuten op laag vuur lekker pruttelen. 

Hugo's tip: ga in de zomer voor verse tomaten, want dan hebben ze nog lekker de zomer in zich. In de winter kun je prima voor bijvoorbeeld San Marzano tomaten uit blik gaan.

Lasagne met ricotta en andijvie

Door met de vulling van de lasagne. Was de andijvie goed schoon en snijd 'm. Daarna was je de bosuien en snijd je ze in ringetjes. Verhit een scheut neutrale olie in een wok of hapjespan en verwarm de bosuien kort. Doe de andijvie erbij en (roer)bak het mee net totdat het slinkt. Ga uit van zo'n twee minuten.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC, zodat je lasagne zo direct de oven in kan. Pak er een koekenpan bij en rooster de pijnboompitten en eventueel een snufje zout. Olie is niet nodig. Houd ze wel in de gaten, want als ze eenmaal bruin kleuren, worden ze snel zwart. 

Haal de pan met andijvie van het vuur af en mix het met de ricotta en de parmezaanse kaas. Daarna mogen de pijnboompitjes erbij en wat citroenrasp. Dit is een van de lagen van de lasagne. 

Laagjes lasagne bouwen

Pak de ovenschaal erbij en leg de basis van je lasagne met een laag tomatensaus en wat andijviericotta. Niet te veel, gewoon dat het een vochtige bodem krijgt. Daarna leg je er de lasagnevellen overheen. 

Hugo's tip: kies het liefst voor verse lasagnebladen. In principe kook je die in vier minuten gaar. Aangezien Hugo ze 20 minuten in de oven doet, weet je zeker dat je van die heerlijk zachte lasagnebladen krijgt. Gebruik je droge lasagnevellen, dan moet je je oventijd iets verlengen.

Daarna komt er weer een laag saus met wat parmezaanse kaas, dan weer een laag andijviericotta, lasagnebladen, saus. En zo blijf je de lasagne opbouwen, totdat je schaal vol is of je ingrediënten op zijn. Eindig met de tomatensaus en top het af met parmezaanse kaas. Verdeel er stukjes roomboter over, dan gratineert je lasagne het lekkerst. Nu mag de lasagne voor zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven (200ºC).

Italiaanse salade met rucola, sinaasappel en olijven

Schil en snijd het kapje van de sinaasappel en pers het sap boven een kom uit. Daarna mag de witte balsamicoazijn erbij en voeg je al kloppend de olijfolie toe. De basis van je vinaigrette staat. Schil en snijd de sjalot in dunne ringen en doe ze bij de dressing. Ontschil de sinaasappel en snijd er plakken van. Tot slot hussel je de rucola met je (gewassen) handen erdoorheen en verdeel je de olijven. 

Is je lasagne klaar? Laat het tien minuten afkoelen, zodat het gerecht wat steviger wordt voordat je het op de borden schept. En dan is het tijd om het samen met de Italiaanse salade uit te serveren. Snel, gezond en heel lekker!

Buon appetito!

Hugo z'n werk in la cucina terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 77 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore