Koken met Hugo!

Vietnamese borrelplank met loempia's, sashimi en hoisinballetjes

01 juli 2022 15:44 Aangepast: 12 augustus 2022 09:24

Voor de borrelplank van deze vrijdag duikt Hugo de Vietnamese keuken in. Een frisse, gezonde, kruidige keuken, die bekend staat om zijn mooie opmaak. Ben je er klaar voor?

De Vietnamese borrelplank die Hugo maakt bestaat uit - jawel - de traditionele Vietnamese loempia's, gehaktballetjes met hoisinsaus en zalmsashimi, met zelfgemaakte pikante dip.

Vietnamese gehaktballen met hoisin

  • Borrelplankgerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 bosuien
  • 3 cm gemberwortel
  • 350 gr, half-om-half gehakt
  • 1 eidooier
  • 30-40 gr. paneermeel
  • 150 ml hoisinsaus
  • zout en peper
  • neutrale olie
  • 2-3 eetlepels rijstwijnazijn
  • 1 kropsla
  • 100 gr. geraspte wortel
  • 1 bos koriander
  • 1 bos munt

Vietnamese loempiaatjes met groenten

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20  minuten

Ingrediënten

  • 75 gr. mihoen
  • zout en peper
  • 1 prei
  • 1 winterpeen (circa 200 g)
  • 100 gr. taugé
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 pak loempiavellen
  • olie voor frituren
  • zelfgemaakte dipsaus/dressing* (zie recept)

Extra

  • Pan voor frituren

Sashimi van zalm

  • Borrelplankgerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. kraakverse zalm
  • 1 limoen
  • paar takken munt
  • paar radijzen
  • zelfgemaakte dipsaus/dressing* (zie recept)

*Dressing/dipsaus – nuoc mam cham

  • Dipsaus/dressing
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels limoensap
  • 5 eetlepels vissaus
  • 1-2 theelepels suiker
  • ½ rode chilipeper

Gehaktballetjes met hoisin

De Vietnamese keuken staat bekend om zijn mooie opmaak. Deze balletjes maakt Hugo daarom in combinatie met blaadjes sla en wortelrasp. De sla gebruik je als soort 'handschoentje' om het gehaktballetje en eventueel de wortelrasp mee te pakken.

Pluk de bladeren van de sla en leg deze mooi in een rondje op een bordje. Schil de wortel en rasp deze in dunne reepjes. Leg de wortelrasp in het midden van het bord met de slablaadjes.

Het gehakt kruiden

Doe het gehakt in een kom en rasp de gember erboven. Voeg de hoisinsaus toe aan het gehakt, samen met een eidooier en wat paneermeel. 

Gebruik eerst een beetje paneermeel en bepaal aan de hand van de vochtigheid van je gehakt of er nog meer bij moet. Snijd een bosui in ringetjes en voeg ook deze toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar. 

Als je gehakt goed gemengd is, maak je er een bol van en sla je 'm een paar keer stevig terug in de kom. Zo gaat het lucht eruit en scheuren je balletjes niet in de pan.

Rol kleine balletjes van het gehakt en bak ze aan in een pan met olie. Blus de balletjes af met hoisin en rijstwijnazijn. Zet het vuur laag en laat de balletjes 15-20 minuten sudderen tot ze gaar zijn.

Vietnamese loempia's

Snijd de wortel in hele dunne reepjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de prei en wortel samen met de taugé. Kook het heel kort: ongeveer 2 minuten. Doe hetzelfde met de mihoen in een aparte pan.

Giet de groentes en de mihoen af en houd ze heel even onder de koude kraan, zodat ze niet doorkoken.

Doe de groentes en mihoen bij elkaar in een kom en breng op smaak met de vissaus, sojasaus, suiker en sesamolie. Meng alles goed door elkaar.

Meng wat bloem met water. Dit wordt de 'lijm waarmee je straks de loempia's dichtplakt.

Loempia's rollen

Pak een loempiavel en leg deze met de punt naar je toe. Schep wat van de groentevulling op het vel en verdeel deze een beetje over de breedte. Pak de dichtstbijzijnde punt en vouw deze over de vulling.

Rol de loempia tot halverwege dicht en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder tot alleen het puntje nog over is. Plak de loempia goed dicht met het meelpapje.

Zet een pan met olie op het vuur en laat deze opwarmen tot 180 graden. Frituur de loempia's ongeveer drie minuten tot ze lichtbruin en krokant zijn en laat ze daarna uitlekken op een bordje met keukenpapier.

Zelfgemaakt (dip)sausje

Het dipje dat Hugo maakt, heeft slechts vier ingrediënten en is lekker bij zowel de loempia als de zalmsashimi (recept hieronder).

Knijp een limoen uit in een schaaltje en doe hier wat vissaus en suiker bij. Snijd een chilipeper in fijne stukjes en voeg deze toe aan je dipje. 

Hugo gebruikt voor de vloeibare ingrediënten de verhouding 1:1.  Gebruik je twee eetlepels limoensap, dan gebruik je ook twee eetlepels vissaus en twee eetlepels suiker.

Tip: houd je niet zo van pittig? Snijd dan de zaadlijsten uit de peper.

Sashimi maken

Snijd de zalm door de helft en snijd dan dunne plakjes van de zalm. Leg de stukjes zalm dakpansgewijs op een bord tot de helft van het bord bedekt is. Sprenkel wat van je zelfgemaakte saus over de sashimi.

De plank afmaken

Doe de hoisinballetjes in een kommetje. Maak ze af met wat gesneden bosui. Stapel de loempia's op een mooi bord en zet je zelfgemaakte dipje ernaast.

Snijd een radijsje in partjes en verdeel deze samen met wat verse munt over de zalmsashimi. Om het af te maken rasp je nog wat limoenschil over de sashimi. 

Zet alles mooi bij elkaar op het plateau en je bent klaar voor de borrel!

Aflevering 75 gemist? Bekijk de aflevering terug op Videoland.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore