Koken met Hugo!

Zelfgemaakte gnocchi met geroosterde paprikasaus

30 juni 2022 14:44 Aangepast: 30 juni 2022 18:18

Vandaag maakt Hugo Italiaanse gnocchi met een geroosterde paprikasaus en Hollandse garnaaltjes. Je kunt de gnocchi kant-en-klaar in de winkel kopen, maar in dit recept leert Hugo je ook hoe je deze makkelijk thuis bereidt!

Het zelf maken van gnocchi is niet veel werk en leuk om bijvoorbeeld met je kinderen te doen. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare gnocchi halen, deze ligt vaak bij de pasta-afdeling of in de koeling. Wel heeft dit een iets andere smaak. Hugo: "Gnocchi uit de supermarkt is wat steviger. Maak je het zelf, dan is het echt een wolkje in je mond."

Zelfgemaakte gnocchi

  • 4 personen
  • Bereiding 60-70 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. kruimige aardappels
  • zout
  • 150 gr. bloem (liefst type 00 anders patentbloem)
  • 1 ei

Extra

  • pureeknijper
  • grove zeef

Gnocchi in gepofte paprikasaus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten (excl. zelf gnocchi maken)

Ingrediënten

  • 1-2 sjalotten
  • neutrale olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pot gepofte paprika’s
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 bosje verse dragon
  • 200 ml slagroom
  • 1 venkelknol
  • zout en peper
  • 500 gr. gnocchi (evt. zelfgemaakt, zie recept*)
  • 100 gr. Hollandse garnalen
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels kappertjes

Extra: keukenpapier

Gnocchi maken

Die deegkussentjes, of gnocchi (spreek uit als: njokkie) worden op verschillende manieren gemaakt. Als maïs gebruikt wordt al basis, dan heten ze: gnocchi di polenta. Maar Hugo maakt ze van aardappel en dan heten ze: gnocchi di patate

Kook de aardappels en pel ze. Pureer de aardappelen met een pureeknijper. Voor de beste gnocchi, wil je dat de aardappelen zo fijn mogelijk zijn.

Heb je geen pureeknijper? Gebruik dan een zeef en pers de aardappelen hier met de bolle kant van een lepel doorheen.

Voor het maken van gnocchi gebruikt Hugo type 00-bloem. Type 00 zegt iets over de uitmalingsgraad van de bloem. De zemelen en de kiemdeeltjes worden uit de bloem gezeefd waardoor je alleen de witte meelkern overhoudt. Kun je bloem type 00 niet vinden? Het is het best vergelijkbaar met onze Nederlandse patentbloem, dus neem die dan.

Voeg de bloem geleidelijk toe aan het deeg en voeg ook het ei toe. Kneed net zo lang tot je een glad deeg hebt. Voeg wat zout toe naar smaak.

Is je deeg mooi soepel en kun je er rolletjes van maken zonder dat het uit elkaar valt of inzakt? Dan is het klaar.

De gnocchi rollen

Pak een beetje deeg en rol er een slang van. Snijd de slang met deeg in kleine stukjes van ongeveer twee centimeter. Rol de stukjes deeg over de achterkant van een vork, zodat er kleine ribbeltje ontstaan.

Wist je dat: die ribbeltjes er niet alleen leuk uitzien, maar ook functie hebben? Hierdoor blijft de saus beter plakken aan de gnocchi.

Leg de stukjes deeg op een bord of plaat en strooi er nog wat bloem overheen, zodat ze niet aan elkaar plakken.

De saus maken

Hugo maakt er een paprikasaus bij, maar je kan de gnocchi ook lekker combineren met salieboter, een tomatensaus, een kaassaus, of ruig en robuust met gebakken spek en uien.

Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Bak de ui en knoflook met neutrale olie in de pan tot ze bruin kleuren. Blus af met een goede scheut witte wijn en laat op laag vuur even staan.

Laat ondertussen de paprika's uitlekken in een zeef en pureer deze daarna met een blender of staafmixer.

De saus afmaken

Schaaf de venkel en voeg deze toe aan de pan met ui en knoflook. Voeg ook de gepureerde paprikasaus toe en meng alles goed door elkaar.

Houd je van anijssmaak? Versterk deze dan door nog wat dragon toe te voegen. Als je niet zo'n fan bent van anijs, kun je hier ook peterselie of een ander kruid gebruiken.

Voeg de room toe aan de saus en zet het vuur wat lager, zodat de saus kan inkoken. Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak.

Gnocchi koken en kappertjes frituren

Breng een pan met water aan de kook. Doe de gnocchi al schuddend in de pan. Dit is om te voorkomen dat het deeg niet als één grote bol in de pan valt. Zodra de gnocchi boven komt drijven, is deze goed. Meestal duurt dit zo'n twee tot drie minuten.

Frituur ondertussen de kappertjes heel kort in een laagje olie op hoog vuur.

Pas op: het gaat spetteren, dus zet even een stap achteruit.

Pak een bordje met keukenrol en laat de kappertjes hierop uitlekken.

Aan tafel

Haal de gnocchi uit de pan met water en schep ze in de paprikasaus. 

Let op: laat de gnocchi niet te lang in de pan, want dan vallen ze uit elkaar.

Laat de saus met gnocchi nog heel even doorkoken. Voeg op het allerlaatste de Hollandse garnalen toe. Deze zijn natuurlijk al gekookt dus hoeven alleen wat warm te worden. 

Schep de pasta met saus op een bord en maak deze af met de gefrituurde kappertjes en eventueel de topjes van de venkel.

Eet smakelijk!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore