Koken met Hugo!

Indiase geroosterde groenten met verse korianderchutney

29 juni 2022 14:44 Aangepast: 29 juni 2022 18:05

Vandaag laat Hugo je iets lekkers uit de Aziatische keuken proeven. Een cuisine die wordt gekenmerkt door veel vegetarische gerechten, waaronder de Indiase geroosterde groenten met een eigengemaakte korianderchutney. Een wereldse keuken op je bord!

Indiase geroosterde groenten

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 1kg iets kruimige aardappels
  • zout 
  • peper
  • 500 gr. bloemkool
  • 2 eetlepels kerrie / curry madras (kerriemengsel)
  • neutrale olie
  • 150 gr. doperwten (diepvries)
  • 100 gr. gezouten cashewnoten
  • 3 takjes munt
  • 200ml volle yoghurt
  • verse korianderchutney* (zie recept)
  • zoetzure uien of ingelegde rode ui

Kruidige zoetzure rode uien

  • Bijgerecht
  • Bereiding ca. 10 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 400ml witte wijnazijn
  • 200 gr. suiker
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • zout
  • 4 à 6 rode uien

Extra

  • schone afsluitbare pot

*Verse korianderchutney

  • Bijgerecht
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 groene chilipepers
  • 1 bosui
  • 1 bos koriander
  • 1 à 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 citroen
  • zout

Extra

  • hakmolentje van staafmixer of blender

Indiase geroosterde groenten (1/2)

Verwarm de oven voor op 220˚ C. Boen de - liefst ietwat kruimige - aardappels schoon en snijd ze in stukken. Je hoeft ze niet te schillen. Met schil wordt het niet alleen lekkerder, je krijgt zo ook meer vitamines binnen. Zet ze op in koud water met een snufje zout, en laat ze in zo'n drie à vier minuten beetgaar koken. Daarna giet je ze af en laat je ze uitdampen.

Door met de ovenplaat. Spreid de gekookte aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Vervolgens breek / snijd je de bloemkool in roosjes en verdeel je ze ook over de bakplaat.

Dan gaat de curry / kerrie masala eroverheen. In principe kun je variëren met kruidenmixen als je maar in de kerrie-, currytoon blijft. Besprenkel met een neutrale olie, wat grof zeezout en peper. Hussel alles door elkaar en schuif het voor zo'n 20 minuten de oven in op 220˚C. Schep tijdens het roosteren de aardappelen en bloemkool een keer om, zodat alles mooi bruin wordt.

Kruidige zoetzure rode uien

Halveer, pel en snijd de uien in halve ringen. Doe de suiker samen met een snufje zout en de azijn in een steelpan. Breng het samen met twee steranijsjes en drie kruidnagels aan de kook. Zodra het zoetzuurmengsel kookt, schenk je het in de pot met uien. Zorg ervoor dat de rauwe uien net onder staan. Nu kun je het in de koelkast zetten om af te laten koelen. Klaar! De komende maanden kun je weer even vooruit.

Verse korianderchutney

Nu je gerecht in de oven zit, kun je ondertussen de snelle pittige chutney maken. Rol de (groene) chilipeper tussen je handen, zodat je de zaden er makkelijk uittikt. Je kunt ook een deel van de pitjes laten zitten als jij en je tafelgenoten van pittig eten houden.

Snijd de koriander (inclusief steeltjes), bosui en pepers grof. Doe het samen met de suiker, citroensap en een snufje zout in de blender of hakmolentje en maal het fijn. Je kunt het bij de gerechten of als losse dip op tafel serveren.

Indiase geroosterde groenten (2/2)

Terug naar de geroosterde groenten. Voeg de laatste twee à drie minuten de doperwten erbij en rooster mee. Tot slot hak je de cashewnoten grof en maak je een muntyoghurt. Voor deze laatste snijd je de munt fijn en roer je het met wat zout door de yoghurt.

Uitserveren maar! Schep het gerecht op de borden, bestrooi het met de cashewnoten en leg de zoetzure uien eroverheen. Eventueel kun je er een schep muntyoghurt en korianderchutney naast doen. Of je serveert het apart op de tafel, wat je wil.

Eet smakelijk!

Tip: wil je dit vegetarische gerecht vegan maken? Het enige wat je dan hoeft te doen, is de muntyoghurt achterwege te laten of voor een plantaardige yoghurt te kiezen!

Hugo z'n werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 73 terug op Videoland.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore