Koken met Hugo!

Kipschnitzels uit de oven met een Italiaans-Amerikaanse touch

28 juni 2022 02:44 Aangepast: 28 juni 2022 17:59

Snel, simpel en heel lekker, hoe klinkt die combi? Kipschnitzels uit de oven met spinazie staat vanavond op Hugo's menu. Zie het als de Italiaanse versie van ons AVG'tje. En voor de vegetariërs: vervang de kipfilets voor aubergine.

Italiaans-Amerikaanse kipschnitzels 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • paar takjes verse oregano of 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 blikken passata of tomatenblokjes
  • 4 scharrelkipfilets
  • zout 
  • peper
  • 2 eieren
  • 50 gr. bloem
  • 100 gr. paneermeel
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • neutrale olie
  • 1 à 2 bollen mozzarella
  • paar blaadjes basilicum
  • ciabatta 

Extra nodig

  • slagersfolie
  • vleeshamer

Spinazie met balsamico

  • groentegerecht 4 personen
  • bereiding ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 1 kg spinazie
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Tomatensaus maken

Hugo begint met de saus. Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui. Pel en snijd ondertussen de knoflook en doe het samen met de tomatenpuree in de pan. Daarna doe je de tomaten en (verse of gedroogde) oregano erbij en laat je het op laag vuur zo'n 15 à 20 minuten pruttelen.

Kipschnitzels uit de oven

We gaan door met de kipschnitzels. Eerst verwarm je de oven voor op 200º C. Pak een stuk slagersfolie - dit is steviger dan het plastic huis-, tuin- en keukenfolie. Heb je dit niet in huis, dan kan het ook prima met huishoudfolie.

Snijd de kip overlangs doormidden, zodat je acht stukken krijgt. Hugo heeft deze keer niet voor kippendijen, maar -filets gekozen, omdat hij ze voor de schnitzels plat slaat. Kipfilet leent zich hier beter voor. 

Leg het vlees tussen het folie in en sla gelijkmatig met een vleeshamer plat tot zo'n halve centimeter dik. Vervolgens bestrooi je het met een snufje zout en peper naar smaak.

Tip: Geen vleeshamer in huis? Gebruik dan een deegroller, olie- of wijnfles.

Dan het paneren van de kipfilets: Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede bord, en meng in het derde diepe bord de helft van de parmezaanse kaas en het paneermeel.

Het kipschnitzel stappenplan: (1) haal de kipfilets eerst door de bloem, (2) dan door het losgeklopte ei en (3) als laatste door het paneermeelmengsel. Verhit een royale laag olie (tot 180ºC) in een grote koekenpan en bak hierin de kipschnitzels. Ze zijn klaar zodra beide kanten een lichtbruine kleur krijgen. Ga uit van zo'n twee minuten per kant.

Tip: Hugo heeft nog een handig weetje. Stel er vallen wat eierschillen in het bord (overkomt de beste), schep het er dan niet uit met je vingers, maar met een eierschaaltje.

Ovenschotel vullen

Schep de tomatensaus in de ovenschaal en leg de kipschnitzels erin. Snijd de mozzarella en leg het over de kip heen. Top het af met wat geraspte parmezaan. Doe het zo'n tien minuten in de oven, zodat de kaas lekker gaat smelten en klaar ben je. 

Bij het uitserveren kun je straks de basilicumblaadjes en wat oregano over de borden verdelen. En om het ovengerecht net iets meer te laten vullen, kun je er brood bij eten.

Spinazie met balsamico

Bij het ovengerecht serveert Hugo een bijgerecht van spinazie en balsamico. Hiervoor pel en snijd je de knoflook (niet te fijn). Vervolgens verhit je een scheut olie in een wok of hapjespan en roerbak je een handvol spinazie samen met de knoflook.

Zodra de eerste blaadjes zijn geslonken, kun je weer een flink gevulde hand met spinazie toevoegen. Dit herhaal je totdat je door je spinazie heen bent. Besprenkel het met wat balsamicoazijn.

Roep je tafelgenoten er maar bij, want je bent bijna klaar. Het enige wat nu nog rest is het opscheppen.

Eet smakelijk!

Hugo zijn werk in la cucina terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 72 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore