Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Stoofvlees met zelfgemaakte friet en salade

Vandaag gaan we terug naar Hugo's roots: Brabant! En wat is er dan beter dan een potje stoofvlees met zelfgemaakte friet en salade?

Het maken van stoofvlees is niet moeilijk, maar kost wel veel tijd. Niet omdat de bereiding zo veel handelingen heeft, maar simpelweg omdat het stoofvlees nou eenmaal lang moet garen. Begin daarom op tijd als je dit gerecht wilt maken.

Brabants stoofvlees

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten + 2-4 uur stoven

Ingrediënten

  • 1kg doorregen runderriblappen
  • zout en peper
  • 3 eetlepels bloem
  • 30 gr. roomboter
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takken tijm
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 flesje bruin bier

Friet/patat

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1kg grote aardappels
  • olie voor frituren
  • zout

Extra: Pan voor frituren

Zelfgemaakte mayonaise

  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • zout en peper
  • 1/2 eetlepels mosterd
  • 2-3 theelepels citroen
  • 150ml zonnebloemolie

Sla

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 3 zoetzure augurken
  • 2 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1 eetlepel dragonazijn
  • 2-3 eetlepels zoetzuur van augurken
  • zout en peper

Optioneel

  • 3 tomaten

Stoofvlees voorbereiden

Snijd de riblappen eerst in lange repen en dan in kleine blokjes. Hoe kleiner je het vlees snijdt, hoe sneller het zacht gestoofd is.

Kruid het vlees met zout en peper en strooi er daarna wat bloem overheen. Dit zorgt ervoor dat je vlees straks mooi bruin bakt, maar ook zorgt het bloem voor binding samen met de boter waar je straks in gaat bakken. 

Zet een pan op hoog vuur en laat de boter smelten. Bak het vlees even kort goed bruin.

Snipper de ui. Snijd het kontje van de peen af en snijd deze in kleine blokjes. De peen geeft een fijne zoetheid aan je stoof.

Doe de gesneden peen samen met de gesnipperde ui bij het vlees in de pan. Voeg er ook nog wat verse tijm en een blaadje laurier aan toe.

Hak de knoflook in niet al te fijne stukken en doe deze bij het vlees in de pan. Als alles goed aangebakken is, blus je het geheel af met bier en laat je het geheel voor minstens 1,5 tot 2 uur staan op laag vuur, met de deksel half op de pan.

Friet of patat?

Friet of patat? Dat is de eeuwenoude discussie en strijd tussen Noord- en Zuid-Nederland. Wat het ook is: het is lekker, zéker bij stoofvlees. En ook nog eens makkelijk zelf te maken.

Snijd de aardappels in repen. De grootte maakt niet per se uit, doe wat jij het liefst eet. Wrijf de aardappels droog met een theedoek, zodat je het meeste zetmeel verwijdert.

Verwarm olie in een pan tot 150 graden en frituur (of eigenlijk: gaar) de friet 4-5 minuten. Ze hoeven nog niet te verkleuren. Haal de frietjes uit de pan en laat ze volledig afkoelen.

Als de friet helemaal is afgekoeld, verwarm je de olie weer opnieuw. Dit keer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de pan en frituur ze nog 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn

Mayonaise maken

Doe de eidooier in een kom samen met de zure ingrediënten: mosterd en citroensap. Meng dit goed door elkaar met een garde.

Voeg al kloppend, druppelsgewijs de olie toe. Steeds een klein beetje. Roer tot dat ene beetje olie goed is gemengd en voeg dan weer nieuwe olie toe. Zo kan de olie goed opgenomen worden in de mayonaise.

Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de mayonaise wordt. Voeg halverwege wat zout en peper toe naar smaak. Klop net zo lang door, tot je een mooie romige, stevige mayonaise hebt.

Tip: gebruik bij het kloppen altijd een schaal met platte onderkant, anders valt hij om tijdens het kloppen. Vind je kloppen met een garde te veel moeite? Gebruik dan een mixer.

Snijd een sjalotje en voeg deze toe aan de mayonaise. Snijd de augurken in kleine blokjes en voeg ook deze toe, samen met wat augurkensap uit de pot.

Doe de dragonazijn bij de andere ingrediënten in de kom en roer alles goed door elkaar. Maak de salade af door een tomaat in stukken te snijden en deze toe te voegen aan je slasaus, samen met de kropsla. 

Opscheppen maar!

Schep wat stoof op een bord en leg de net afgebakken frieten ernaast. Strooi wat zout over de friet naar smaak. Schep de salade erbij en je Hollandse pot is klaar.

Eet smakelijk!

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hugo zijn werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 69 terug op Videoland.