Koken met Hugo!

Snelle groentestoof met parmezaanse kaas en zoete borstplaat

22 juni 2022 17:44

Hugo heeft weer iets origineels op het menu staan: een snelle groentestoof met parmezaanse kaas. Ook maakt hij twee varianten van borstplaat. Een vergeten snoepgoed dat makkelijk zelf te maken is. Dat wordt genieten!

Groentestoof met parmezaanse kaas

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. krielaardappels 
  • zout
  • peper
  • 2 pastinaken
  • 600 gr. spruiten
  • 2 à 3 sjalotten 
  • paar takjes tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel dijonmosterd
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr. parmezaanse kaas (stuk)
  • 1 bakje tuinkers

Extra: rasp

Citroenborstplaat

  • Snoepgoed
  • Bereiding circa 10 minuten + 30 à 60 minuten uitharden

Ingrediënten

  • 175g kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels water
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel roomboter

Extra: thermometer

Karamelzeezoutborstplaat

  • Snoepgoed
  • Bereiding ca. 10 minuten + 30 à 60 minuten uitharden

Ingrediënten

  • 175 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel roomboter
  • snuf zoutvlokken

Extra: thermometer

Groentestoof met Parmezaan maken 

Hugo begint met de groentestoof. Halveer de krieltjes en zet ze op in ruim (koud) water met zout. Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Nadat de krieltjes vijf minuten hebben gekookt, doe je de gesneden pastinaak erbij.

Kook ze slechts vijf minuten mee en giet daarna de krielen met pastinaak af. Voor nu mag je dit deel van het gerecht even parkeren.

Door naar de spruiten. Snijd het kontje eraf. Zodra je dit doet, vallen vaak de buitenste bladeren er bijna vanzelf af. Zo niet, dan help je de spruit een handje en verwijder je handmatig wat blaadjes. Op deze manier heb je de spruiten schoongemaakt. Daarna halveer je ze.

Borstplaat maken

Voordat je verder gaat met de groentestoof, kun je alvast aan de slag met de twee varianten van de huisgemaakte borstplaat. Dit is wat je doet: maak de vormen met water een beetje vochtig, leg ze op een met bakpapier beklede koude ondergrond. Denk aan het aanrecht of een marmeren plaat.

Doe de basterdsuiker met drie eetlepels water (en eventueel voor de citroenborstplaat wat rasp van citroen) in een steelpan. Roer het geheel goed door en breng het aan de kook. Verwarm het tot 115°C. Hugo gebruikt hiervoor een thermometer. Als je die niet in huis hebt, dan kun je er vanuit gaan dat je een minuut na het kookpunt de 115° C aantikt. 

Tip: voor de citroenborstplaat gebruik je witte basterdsuiker en wat rasp van citroen, voor de karamelzeezoutborstplaat kies je voor lichtbruine basterdsuiker en laat je de rasp buiten wegen. De overige stappen zijn exact hetzelfde.

Leg ondertussen alvast een eetlepel boter klaar. Heeft je suiker-watermengsel de 115° C bereikt? Haal het dan kort van het vuur af, doe de boter erbij en blijf net zolang roeren totdat de boter is opgelost en het mengsel stroperig dik is (het maakt dan een krassend geluid over de bodem). En dan kun je het al in de bakvormen gieten.

Voor de karamelzeezout variant bestrooi je het baksel alleen met wat zoutvlokken. Laat afkoelen, uitharden en klaar ben je. 

Groentestoof afmaken

Verhit olijfolie en wat boter in een braadpan. Pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Ook de knoflook mag je pellen en snijden.

Fruit de sjalot en knoflook op hoog vuur in zo'n twee à drie minuten aan. Roer goed door. Daarna mogen de spruiten en wat tijm (zonder takjes) erbij. Deze ga je roerbakken met de deksel op de pan. Na zo'n twee minuten bak je de pastinaken en de krielen mee en doe je een schepje mosterd erbij. Als laatste stap blus je het af met de room en stoof je het geheel totdat de spruiten beetgaar zijn.

De finishing touch. Mocht je stoof iets te droog zijn, doe er dan nog een beetje room of water bij om het te verdunnen. Rasp de helft van de kaas door de groentestoof heen. Breng op smaak met zout en peper.

Schep op de borden, bestrooi met de overige kaas en de tuinkers. Dat was 'm voor vandaag.

Aan tafel!

Hugo zijn werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 68 terug op Videoland.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore