Ga naar de inhoud
Dieren

Duiven als huisdier? Piet spijkert je duivenkennis bij

Waar ter wereld je ook komt, duiven zijn er vrijwel altijd. Vooral op de grote, toeristische pleinen. Dierenarts Piet heeft Gerrit en Yvon meegenomen, twee tortelduifjes van vogelopvang Stichting De Toevlucht. In een paar minuten vertelt hij je over hoe duiven het liefst leven, hoe je zelf een APK uitvoert en wat ze dagelijks op het menu hebben staan.

Gezelschapszoekers

Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.

Type huisvesting

Aangezien duiven het liefst samenwonen met een of meer andere duiven, moet je al snel denken aan een flinke volière. Op de vraag van Froukje of de kooi beter binnen of buiten kan staan, antwoordt Piet: "Duiven kunnen goed tegen warmte en kou. Tocht en vocht houden ze niet van. Zet de volière daarom altijd op een beschutte plek. En ben je van plan om tropische duivensoorten te gaan houden, geef deze dan binnen een mooie plek."

Duiven hebben aardig wat ruimte nodig, alleen hoe weet je hoe groot je volière moet zijn om het ze zoveel mogelijk naar de zin te maken? "Dat hangt volledig af van de soort en waarvoor je de duiven wil houden. Zo is een middelmatige volière inclusief droog en beschut gedeelte bijvoorbeeld een fijn onderkomen voor sierduiven. Houd je sportduiven? Dan hebben ze dagelijks veel beweging nodig en is een grote volière een must. Houd zo'n twee duiven per kubieke meter aan als maatstaf."

Op het menu

Duiven zijn makkelijke eters. Ze houden van een zaden-, granen- en fruitmix dat je bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Daarnaast is grid belangrijk. Duiven hebben geen tanden, dus ze moeten wat kiezeltjes in hun spiermaag hebben om het eten te kunnen vermalen.

Daarbij is het belangrijk dat duiven genoeg water drinken om het voer goed te kunnen verteren én hebben ze ongeveer twee keer per week extra mineralen nodig. Dit doe je door wat vocht en mineraalpoeder met elkaar te mixen en te vermengen met het voer.

APK-check bij je duif

Net zo goed als bij een hond, kat of cavia, kan je bij een duif een APK-check uitvoeren. Stel je houdt veel duiven, dan kan je de gezondheidscheck het best uitvoeren, zodra je iets geks aan het gedrag van een duif opmerkt. Wordt je duif bijvoorbeeld wat sloom of eet hij niet, dan zijn dat signalen om de APK uit te voeren. Is er niets geks aan je duif op te merken, dan hoef je de APK niet uit te voeren. Duiven zijn namelijk nogal stressgevoelig. Alleen doen als het nodig is.

  • Onderdeel van de APK is het jaarlijk vaccineren tegen pokken en paramyxovirus. Deze laatste is een zeer besmettelijk virus dat veel bij vogels voorkomt en de nieren aantast.
  • Check de borstspieren (kipfilets). Het borstbeen mag niet uitsteken.
  • De kop (hals / nek). Deze mag wat vulling hebben, maar moet wel soepel aanvoelen.
  • Check de huid op veerluis en bloedmijten door de onderkant van de vleugels op te tillen.
  • Open het snaveltje en als het goed roze is, is het in orde. Twijfel je, dan altijd even aan de bel trekken bij de dierenarts.
  • Let op of de duif niet aan het wippen op de stok is en of het staartje wiebelt. Dit kan namelijk duiden op ademhalingsproblemen. 'Bol' zitten is ook een teken om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Verspreid door het land zijn er veel vogelopvangen waar ze je maar al te graag alles over (sier)duiven vertellen. Mocht je juist meer op zoek zijn naar sportduiven, breng dan eens een bezoek aan een duivensportvereniging in de buurt. 

Liever het volledige fragment van Piet met de duiven Gerrit en Yvon terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 58 terug op Videoland.

Duur
Recordbedrag
Duur duifje: Belgische New Kim voor 1,6 miljoen euro verkocht

Fotocredits

Header: iStockphoto