Koken met Hugo!

Krokante rijstkoekjes met kip en zelfgemaakte salsa verde

17 juni 2022 17:44

Hugo houdt van variëren. Zo heeft hij vandaag krokante rijstkoekjes met kip en salsa verde op het menu staan. Een mix van diverse wereldkeukens, oftewel een fusion gerecht. De groene dressing heeft haar roots in Italië liggen en de rijstkoekjes zijn van origine Aziatisch. Ga je er spontaan van watertanden? Scrol dan verder en ga samen met Hugo achter de pannen staan.

Rijstkoekjes met kip en salsa verde

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 350 gr. scharrelkipfilets
  • 1 kippenbouillontablet

Salsa verde

Ingrediënten

  • 1 bosje bladpeterselie
  • 4 takken munt
  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel gezouten kappertjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 5 eetlepels olijfolie extra vergine

Rijstkoekjes

Ingrediënten

  • ½ courgette
  • 3 lente-uitjes
  • 400 gr. gekookte basmatirijst
  • 2 eieren
  • zout
  • peper
  • 1 à 2 eetlepels bloem
  • neutrale olie om in te bakken

Maiskolven met cayenneboter

Bijgerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 maiskolven
  • 50 gr. roomboter
  • snufje cayennepeper
  • zoutvlokken

Kip in kruidendressing maken

We gaan beginnen! Spoel de gezouten kappertjes in een vergiet voor een goede minuut af. Je wil namelijk de buitenlaag aan zout wegspoelen, omdat het ook al in de kappertjes zelf is getrokken. Afgespoeld? Dan mag je ze in stukjes snijden.

Daarna verhit je de pan en doe je de kip inclusief verkruimeld kippenbouillontablet erin. Voeg net zoveel (koud) water toe, totdat de kip onder staat. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur vervolgens lager. Laat de kip op laag vuur in zo'n 10 à 15 minuten zachtjes gaar pocheren. En zie hier, je bent een simpele, heldere bouillon rijker.

Tip: bewaar de bouillon voor een later lunch- of dinermoment door het in te vriezen óf serveer het als starter (inclusief wat groene kruiden) bij deze maaltijd.

Salsa verde maken

Verder met de dressing, de salsa verde. Rasp de knoflook boven een grote kom. Snijd de peterselie, basilicum en verse munt, en voeg het bij de kom. Hoe meer kruiden, hoe rijker de smaak en hoe lekkerder de kip zal worden.

Doe ook de kappertjes en rode wijnazijn (voor het frisse 'zuurtje) in de kom. Meng het geheel en voeg al roerend de olijfolie erdoorheen. Je salsa verde is af.

Tip: omdat het een koude, rauwe dressing is, raspt Hugo de knoflook. Zo voorkom je dat je opeens op een stuk knoflook bijt.

Kip 'pullen' en maïs koken

De kip is mooi gepocheerd. Het moment om het te plukken en toe te voegen aan je salsa verde.

Daarnaast mag je de maiskolven in water (zonder zout) gaan koken. Hugo's tip: kook het lekker in de kippenbouillon. Zo worden zowel de mais als bouillon nóg lekkerder. Bij de mais serveer je een pittige cayenneboter van cayennepeper en roomboter.

Laat de cayenne-roomboter langzaam in een pan smelten. Als de maiskolven klaar zijn, kan je ze met de botersaus besmeren. Eventueel afgetopt met wat zoutvlokken als je daarvan houdt. 

Voorbereidingen rijstkoekjes

Begin met het snijden van de lente-uitjes in dunne ringetjes. Doe daarna (koude) rijst in een grote kom - Hugo gebruikt rijst die hij nog over heeft van eergisteren.

Snijd het kontje van de courgette af en rasp ongeveer een halve courgette door de kom met rijst. Lekker en gezond tegelijkertijd. Doe er twee eieren bij voor de binding, wat grove peper, zout en lente-uitjes. Hussel het geheel goed door.

Voelt het mengsel wat nattig aan? Doe er dan 1 à 2 eetlepels bloem bij.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Rijstkoekjes bakken

De volgende stap: de rijstkoekjes bakken. Verwarm een royale scheut olie in de koekenpan. Vorm met een lepel kleine koekjes van de rijst-kruidenmix. Duw ze zachtjes aan en bak ze in zo'n 3 à 5 minuten per kant lichtbruin en lekker krokant. Speel een beetje met het vuur, het moet niet 'knetteren.'

De maïskolven mag je alvast wat laten afkoelen op een bord. Zodra je rijstkoekjes klaar zijn, mag je ze erbij leggen. Doe de salsa verde bovenop de rijstkoekjes. Tot slot pak je de cayenneboter erbij en giet je het over de maïskolven. Om je vingers bij af te likken!

Eet smakelijk!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore