Koken met Hugo!

Koken met Hugo! Goedgevulde Italiaanse groentesoep: minestrone

19 januari 2022 17:56

Met dit koude weer is een warme, goedgevulde soep altijd fijn! Hugo maakt een vitaminerijke maaltijdsoep van Italiaanse komaf: de minestrone. Een goedgevulde groentesoep met mediterraans tintje. Zoals 'di mamma' hem ook maakt. Noem 't gerust een Italiaanse klassieker waarmee je punten gaat scoren!

Groentebouillon

2½ liter, bereiding: ca. 1 uur

Ingrediënten

  • 2 uien
  • scheutje neutrale olie
  • ½ knolselderij
  • 1 flinke winterpeen
  • 2 preien
  • klein bosje peterselie
  • paar takjes bladselderij
  • paar peperkorrels
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • zout

Extra benodigdheden

  • grote pan
  • zeef

Italiaanse groentesoep - minestrone

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 flinke winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • ¼ groene kool
  • 1½ liter groentebouillon
  • 2 blikken borlottibonen of bruine bonen (à 400 gr.)
  • bosje bladpeterselie en/of bladselderij
  • 1 à 2 eetlepels rode pesto
  • zout
  • peper
  • 50 gr. parmezaanse kaas
  • ciabatta

Rode pesto

Bereiding: ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 50 gr. pijnboompitten
  • 200 gr. gedroogde tomaten op olie
  • 35 gr. parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Extra benodigdheden

  •  optioneel: hakmolentje van staafmixer

Groentebouillon maken

We beginnen met het maken van een groentebouillon. Natuurlijk kan je het ook in de supermarkt kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is net zo leuk. Hugo laat je zien hoe hij zijn favoriete groentebouillon maakt. Ga je liever aan de kook met een bouillonblokje en pesto uit de supermarkt, dan kan je verder scrollen naar de stap 'minestrone maken.'

Begin met het schoonmaken van de groenten, oftewel de halve knolselderij, winterpeen, twee preien en twee uien. Snijd ze vervolgens in grove stukken. Bij het snijden van de prei mag je de groene 'bladeren' meenemen.

In het geval van de uien hoef je ze niet te gaan pellen. En wat betreft de winterpeen: die schil je niet, en het kopje en kontje gaan gewoon mee de pan in. Juist in de schil van deze groenten zit heel veel smaak. Smaak waar je je groentebouillon graag mee verrijkt.

Ondertussen verhit je een scheut neutrale (olijf)olie in een hoge pan. Zorg dat 'ie even de hitte krijgt, waarna de wortel, prei, knolselderij, ui erbij mogen. Het vuur mag je aardig hoog zetten.

Daarna kneus je de peperkorrels, snijd je de peterselie(stelen) en bladselderij grof. Dan mogen ze samen met de laurierblaadjes en hele takjes tijm in de pan doen. Nu je het zogenoemde 'bouquet' van de soep klaar hebt, mag je er zo'n 2 à 3 liter water bijdoen. Breng dit aan de kook.

Zodra het even heeft gekookt, zet je het vuur laag en laat je het een paar uur pruttelen. Of een uur, mag ook. Met als resultaat? Een heerlijk geurend huis.

Tip: voor een heldere bouillon haal je uiteindelijk de gekookte groenten eruit. Als je wil, kun je deze groenten pureren en in een soep – liefst andere dan de minestronesoep – verwerken of er een andere culinaire oplossing voor bedenken.

Rode pesto maken

Dé smaakmaker van de minestronesoep is de tomatenpesto. Nu kun je 't in de winkel kopen, maar je kent Hugo inmiddels. Hij gaat liever voor een huisgemaakte pesto. Iets wat eigenlijk heel simpel blijkt te zijn. En snel ook! Nog geen 5 minuten werk en je hebt je eigen verse tomatenpesto.

Begin voor wat extra smaak met het kort roosteren van de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zijn ze lichtbruin, dan zijn ze perfect. Daarna doe je de zongedroogde tomaten inclusief olie in het hakmolentje van de staafmixer.

Ondanks dat hier vaak al wat knoflookteentjes zitten, voegt Hugo er nog wat grof gesneden knoflook bij voor extra frisse pittigheid. Daarna volgt de parmezaanse kaas die ook in grove blokjes mag worden gesneden.

Voeg ook de extra knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en scheut mooie olijfolie toe aan het hakmolentje. Wees wel voorzichtig met dit laatste ingrediënt. Je hebt namelijk ook al best wat olie door de zongedroogde tomaten. Liever later wat extra's toevoegen dan dat je in één klap te veel toevoegt. En dan is het een kwestie van mixen maar.

Minestrone maken

De bouillon staat te pruttelen en je tomatenpesto is gemaakt. De volgende stap is het maken van de minestronesoep. 

Was de bleekselderijstengels en de groene kool en snijd 't mooi fijn. Schil de wortel en snijd ook deze in nette stukjes. Pel en snipper de rode ui, en doe hetzelfde met de knoflook.

Heb je de groenten gesneden, dan mag je ze aanzetten in de pan. Doe een scheut neutrale olie in de pan en voeg de wortel, rode ui, knoflook en bleekselderij. De groene kool voeg je pas toe als de bouillon bij deze minestronepan erbij gaat. 

Roerbak het geheel even goed en blus het af met de groentebouillon. Aangezien het alleen om de bouillon gaat, zet je een zeef op de pan minestrone. Door die zeef spoel je de groentebouillon. Vervolgens breng je de pan soep aan de kook en laat je het zo'n 20 minuten zachtjes koken. Na 10 minuten voeg je de gesneden groene kool toe.

Tijd om het Italiaanse ciabattabrood te snijden. Verhit een scheut neutrale olie in een koekenpan en bak vier sneetjes brood – op redelijk laag vuur – goudbruin en krokant. Serveer het overige brood inclusief pesto op een broodplankje uit.

Verder mag je de minestronesoep op smaak gaan maken met de tomatenpesto. Begin met twee eetlepels, roer het door elkaar en proef hoe je 'm vindt. Kan er meer bij of is 'ie zo pico bello?

En dan? Voeg de bonen toe aan de minestronesoep. Top het geheel af met wat zout en peper naar smaak.

 

Tip: de schil van de parmezaanse kaas wordt vaak als smaakmaker voor de minestronesoep gebruikt. Hugo voegt 't net na het toevoegen van de bonen toe voor een diepere smaak. Zeker voor een vegetarische bouillon heb je die kracht wel nodig. Voor het uitserveren niet vergeten 'm eruit te vissen!

Als laatste stap leg je de gebakken broodjes in een diep bord en schep je de minestronesoep eroverheen. Snijd de kruiden (bladselderij en peterselie) fijn en gebruik ze als gezonde garnering. En voor de kaasliefhebbers kan je nog wat extra parmezaan raspen. 

Buon appetito!

Tip: bouillon is even wat werk, maar het is een tóp manier om je groentela op te ruimen én bouillon kan je invriezen. Zo heb je altijd groentebouillon in huis!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore