Koken met Hugo!

Krokante garnalen met mangochutney, snijbonen en rijst

15 juni 2022 15:44 Aangepast: 15 juni 2022 17:54

Fan van garnalen? Dan zit je vandaag gebakken. Op het menu staan namelijk krokante garnalen met mangochutney. Een smaakvol oosters gerecht waar best wat handelingen bij komen kijken. Maar geen paniek, want Hugo legt het je stapsgewijs uit. Scrol verder en verras vanavond je tafelgenoten!

Krokante garnalen met mangochutney

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • garnalen
  • 100 gr. panko (Japans paneermeel)
  • 100 gr. kokosrasp
  • 75g bloem
  • 2 eieren
  • olie (we gaan frituren)
  • 500 gr. rauwe gepelde garnalen
  • zout
  • ½ limoen
  • mangochutney (eventueel zelfgemaakt*)

Extra benodigdheden

  • pan om te frituren
  • staafmixer met hakmolentje

* Mangochutney

Bereiding: ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 à 2 sjalotten
  • 3 cm gember
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 2 eetrijpe mango’s
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 80 gr. bruine basterdsuiker
  • zout

Gekookte rijst

Bijgerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr. basmati- of pandanrijst
  • zout

Snel gestoofde snijbonen

Groentegerecht voor 4 personen

Bereiding: ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 à 400 gr. snijbonen
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 sjalot
  • kleine schepje suiker
  • zout
  • 1 limoen
  • neutrale (olijf)olie
  • 200 ml kokosmelk

Deel 1: Mangochutney maken

Misschien is dit de eerste keer dat je je eigen chutney maakt. Geen zorgen, want het is iets wat je makkelijk zelf kan maken. Het is vooral wat snij- en pruttelwerk. Denk je nu: daar heb ik niet zo'n zin in of tijd voor. Je kan 'm ook kant-en-klaar kopen.

Het voordeel van huisgemaakte chutney is dat je de uiteindelijke smaak zelf in de hand hebt. Zo bepaal je of 'ie net wat kruidiger of juist pittiger mag worden.

Stap 1: Je begint met het pellen van de knoflook, waarna je 'm (niet té) fijnsnijdt. Hetzelfde doe je met de sjalot.

Stap 2: Daarna was je de peper, verwijder je de zaadlijsten (tenzij je van extra pittig houdt) en snijd je 'm in kleine stukjes. En nu je toch lekker aan het snijden bent, pakken we gelijk de gember mee. Ook die mag je fijnsnijden.

Stap 3: Verhit ondertussen een pan met een scheut olijfolie en fruit de knoflook, peper, het uitje en de gember alvast op middelhoog vuur aan. En dan de kardemom. Je kan een kardemompeul kopen en daar zelf de zwarte zaadjes van fijnmalen. Je kan ook voor fijngemalen kardemompoeder gaan. Voor welke optie je ook kiest, ook dit mag je in de pan erbij doen.

Stap 4: Door naar het essentiële ingrediënt van de mangochutney: de mango. Was 'm, schil 'm en snijd de vrucht in kleine blokjes. Of zoals Froukje ze noemt: snippers. 

Stap 5: Klaar met snijden? Dan mag je de mangostukjes samen met de suiker toevoegen aan de pan. Blus 'm af met wat wijnazijn. Zet het vuur even iets hoger, zodat de suiker gaat karameliseren en roer een keer goed door de pan.

Stap 6: Vervolgens mag je het vuur laag zetten en laat je het 20 minuten rustig pruttelen en inkoken. Vergeet niet om af en toe te roeren.

Tip: chutney is een multitasker. Het past goed bij pittige (Aziatische) gerechten, het is een lekkere frisse zoetzure touch bij krokante garnalen én het smaakt heerlijk op een boterham.

Deel 2: Rijst koken

Nu je de mangochutney even kan laten voor wat het is, gaan we door met de rijst. Was de rijst goed af, doe het in een pan en voeg water toe. Hoeveel water? Je vult eerst de rijst aan, totdat de hoeveelheid water en rijst aan elkaar gelijk zijn. Daarna doe je er nog één vingerkootje water extra bovenop.

Op die manier behoud je alle smaak en geniet je straks van een rijkere rijst. Voeg een snufje zout toe, en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en kook de rijst in zo'n 10 minuten gaar.

Tip: Rijst koken kan je in ruimkokend water doen, maar dan verlies je bij het afgieten veel smaak. Smaak behouden? Ga voor de 'vingerkootjestip' van Hugo.

Deel 3: Gestoofde snijbonen

Hugo snijdt de snijbonen op grootmoederswijze met een snijbonensnijder. Nu kunnen we ons zo voorstellen dat je zelf niet zo'n handig apparaat in je keuken hebt staan. Geeft niets! In dat geval maak je de snijbonen schoon en snijd je ze in smalle repen.

Pel en snijd de knoflook, chilipeper (met zaadlijst als je voor extra pit gaat) en sjalot grof. Doe het samen met de suiker in een hakmolentje van de staafmixer. Rasp 1 eetlepel limoenschil erboven uit plus een halve limoen.

Tijd om de mixer aan te zetten en het goedje tot glad geheel te maken. Mocht je geen hakmolentje in huis hebben dan kan je de ingrediënten zelf ook heel fijn snijden. 

Gelukt? Verhit een scheut olijfolie in een wokpan, fruit je mengsel van net erin en bak de boemboe een minuutje. Vervolgens voeg je de snijbonen toe en roerbak je het nog zo'n twee minuten. Blus het af met wat kokosmelk, eventueel een snufje zout en laat het kort stoven. Daarna mag het vuur uit.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Deel 4: Krokante garnalen

Je bent toegekomen aan de laatste stap van dit gerecht: de krokante garnalen. Start met het paneren van de garnalen. Een eitje! Maak drie kommen: (1) bloem, (2) losgeklopt ei en (3) kokosrasp-pankomengsel. Haal de rauwe garnalen door de bloem, daarna door het eiwit en als laatste door de kokosrasp-pankomix.

Tip: panko is het grovere alternatief van paneermeel. Dit maakt dat je een krokanter laagje om de garnalen krijgt. Net wat meer bite!

We gaan de garnalen frituren. Dit gaat als volgt: doe een flinke laag olie in de pan. Zorg ervoor dat 'ie goed warm is (180°C). Leg de garnalen in de pan.

Garnalen zijn heel snel gaar, zeg zo'n 3 minuten. Zodra ze lichtbruin worden, dan weet je zeker dat ze mooi gaar zijn. Draai ze een keer om. Kleurt de andere kant ook goudbruin? Dan ben je klaar. Laat ze heel even op een servetje uitlekken op een bord, zodat ze overtollig vet kwijtraken. 

En dan ben je er. Serveer de rijst, gestoofde snijbonen, garnalen en mangochutney. 

Eet smakelijk!

Tip: mangochutney over? Doe het in een weckpot. Je kan 't namelijk nog aardig lang – met dank aan de suikers – bewaren.

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore