Hugo maakt vandaag een vegetarische rendang. Niet alleen goed voor het milieu, deze rendang is ook nog eens veel sneller klaar. Ideaal voor de maandagavond, toch?
Rendang van oesterzwam
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 350g basmatirijst
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 citroengras (sereh)
- 500g oesterzwammen
- 200g witte kool
- 95g rendangpasta (pakje)
- 200g kokoscrème
- seroendeng
- sambal oelek of snelle sambal*
Atjar van wortel en kool
- Bijgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten + afkoelen
Ingrediënten
- 400ml witte wijnazijn
- 175g suiker
- 1 theelepel zout
- 2 sjalotten
- 250g winterpeen
- 250g witte kool
- 2 rode pepers
- 1 theelepel kurkuma
- 1 laurierblad
Atjar maken
Verwarm in een pan de azijn, suiker en zout tot de suiker en het zout zijn opgelost. Halveer, pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Snijd de peen en kool in reepjes. Dit kan je met de hand doen, met een rasp of misschien kan je dit zelfs met jouw keukenmachine fijner malen.
LET OP: gebruik maar de helft van de witte kool, want de andere helft gebruiken we voor de rendang.
Voeg de groenten en kurkuma toe aan de pan en laat een paar minuten koken. Voeg de chilipeper toe en de laurier. Laat het een tijdje koken zodat alle smaken goed loskomen.
Pak een schone weckpot en doe hier de atjar in en laat het afkoelen. Alles mag in de pot, zodat ook in de pot de smaken nog vrij kunnen komen.
TIP: je kan makkelijk een voorraad maken door nu van alles iets meer te gebruiken. In een schone weckpot die je goed kan afsluiten kan atjar lang meegaan.
Rijst koken
Voordat je rijst gaat koken is het belangrijk dat je de rijst eerst goed wast. Zet de rijst op met 700ml water en een snuf zout. Laat de rijst op laag vuur gaarkoken.
TIP: weet je nooit hoeveel water je nodig hebt voor je rijst? Doe dan eerst de rijst in de pan en zorg dat er een vingerkootje aan water boven de rijst uitkomt. Werkt altijd.
Rendang maken
Normaal gesproken wordt rendang gemaakt van rundvlees. Je moet het dan lang laten staan totdat het vlees uit elkaar valt. Met de oesterzwammen is dat niet, deze rendang hoeft dus helemaal niet zo lang op te staan. Scheelt weer tijd!
Pel en snipper de ui en pel en snijd de knoflook grof. Scheur de oesterzwammen in dunne repen, snijd de kool (als je de atjar hebt overgeslagen) en kneus het citroengras (sereh). Dit kan je doen met de achterkant van je mes.
TIP: citroengras kan je tegenwoordig makkelijk kopen in de supermarkt. Maar je kan ook een bosje kopen bij de toko. Heb je wat veel? Dat is niet erg citroengras kan je heel goed bewaren in de vriezer.
Pak een braadpan of wok en fruit de ui hierin. Voeg de knoflook, oesterzwammen en witte kool erbij en roerbak. Ook de sereh mag je al meebakken. De hele stengel gaat erin maar halen we er later uit. Gebruik geen citroengraspoeder, dan mis je de frisheid. Je kan dan beter wat rasp van een citroenschil gebruiken.
Voeg de rendangpasta erbij en laat het geheel even door bakken. Blus af met de kokoscreme en een scheut water en laat 10-15 minuten zachtjes stoven.
Snel verse sambal maken
Maal in de vijzel of met een hakmolentje 2-3 chilipepers en 1-2 sjalotten met een klein beetje zout en een scheut citroensap. Voeg vervolgens nog wat olie toe en meng het nogmaals. Je hebt nu helemaal zelf verse sambal gemaakt. Daar ga je indruk mee maken.

Aan tafel!
Schep de rijst en rendang op de borden. Bestrooi met gebakken uitjes en geef er sambal en atjar bij. De rendang kan je nog bestrooien met koriander. Lust jij geen koriander? Laat het dan weg of kies voor bladpeterselie. Eet smakelijk!