Ga naar de inhoud
Koken met hugo

Koken met Hugo! Frisse aardappelsalade met haring en biet

Aardappelsalade met haring, misschien niet je eerste keus maar lekker is het wel! Een heerlijke Hollandse salade.

Aardappelsalade met haring en biet

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 700 g vastkokende aardappels
  • 600 g gekookte rode bieten
  • 1-2 sjalotten
  • 200 ml crème fraîche*
  • 2-3 tl mierikswortel (vers of uit potje)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 friszure appel
  • ½ bosje dille
  • Zout en peper
  • 4 zoute haringen
  • 1 kropsla
  • 1 ciabatta of ½ wit casinobrood

     

Zelfgemaakte crème fraîche

  • Bereiding 1 dag

Ingrediënten

  • 250 ml room
  • 1 el karnemelk of yoghurt

We beginnen met de basis

Eerst; de aardappels snijden. Hugo laat het velletje er omheen zitten voor de extra smaak. Let wel op, dit kan heel goed met “nieuwe” aardappels. Heb je al wat oudere liggen? Dan is het niet zo lekker, omdat het velletje dan al wat taai kan zijn. Niet erg, maar schil ze dan alsnog. De aardappels mogen in blokjes van ongeveer 2x2cm. Kook ze daarna totdat ze net gaar zijn.

Daarna gaat hij verder met de bietjes. Die heeft hij eerst gekookt en snijd hij daarna in stukjes. Bieten geven het gerecht een meer aardse smaak en zoete smaak. 

Tip: Hugo trekt handschoentjes aan zodat je niet nog een paar dagen met rode handen rondloopt.

Zelf crème fraîche maken!

Zonder moeite zelf crème fraîche maken, dat is voor velen nieuw. Maar eigenlijk, supersimpel. Hugo heeft een beker slagroom (ongeslagen room) en daar doe je een lepel karnemelk of yoghurt doorheen. Even goed doorroeren en dan afdekken met een velletje keukenrol en een elastiekje. Laat dit 24uur op kamertemperatuur staan en je hebt je eigen crème fraîche!

Tip: Heb je hem liever nog wat dikker, laat hem dan 2 dagen staan.

Gebruik wel echt keukenrol, daar komt namelijk nog voldoende lucht doorheen en die heeft het nodig. Klaar? Dan kan je hem (met keukenrol en al) vaak wel tot 2 weken in de koelkast bewaren.

Waarom zelf maken in plaats van kopen? Volgens Hugo is het echt veel lekkerder én goedkoper mocht je meer maken en het veel gebruiken.

 

Dressing maken

De basis van je dressing is de crème fraîche die je hebt gemaakt. Ook gebruikt Hugo mierikswortel. Heb je hem vers kunnen vinden (niet in elke winkel) dan rasp je hem over de crème fraîche. Kon je hem niet vinden, dan is hij er ook uit een potje (mierikswortelpasta) en dan meng je dat er doorheen.

Daarna kunnen er flink wat kappertjes doorheen samen met een beetje vocht uit het potje. Breng alles op smaak met peper en zout en meng dit even goed door. Snijd daarna een ongeschilde appel in blokjes en doe ook het sjalotje erbij.

Tip: vind je een sjalotje te scherp, dan kun je ook heel goed gewone uitjes gebruiken. Echter is een sjalotje wel lekkerder, de salade mag die scherpere smaak hebben.

Voeg de bietjes toe. Je zult zien dat de salade helemaal roze kleurt.

Bijna klaar!

Laat de aardappelen goed afkoelen en voeg ze bij de salade. De haring gebruikt Hugo rauw. Hij snijd ze mooi in stukjes en gebruikt ze zometeen bovenop de salade als garnering.

De kropsla heeft hij goed gewassen en die ligt als basis op je bord. Daar overheen schep je die mooie, roze salade en als klap op de vuurpijl, de haring.

Hou je niet van kropsla? Dan gebruik je gewoon wat je lekker vindt. IJsbergsla of lollo rosso (rode sla) kan ook heel lekker zijn. Heb je vorige week ook de uien in zuur gemaakt? Dan kan je die nog extra over de salade leggen.

Aftoppen met wat dille en toast uit de broodrooster (of gewoon kort in de grillpan).

Lekker!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!