Ga naar de inhoud
Koken met hugo

Koken met Hugo! Een Thais mosselpannetje en zelfgemaakt mango-ijs

Nederlandse mosselen zijn de lekkerste en toch koken we ze thuis niet zo snel. We denken al gauw dat het moeilijk en ingewikkeld is. Hugo bewijst ons het tegendeel! Hij maakt een variant op het "traditionele" pannetje en gaat voor de Thaise versie. Lekker.

Dit heb je nodig voor de mosselen: 

  • Hoofdgerecht 2-3 personen
  • Bereiding circa 30 minuten
     

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 300 g peultjes
  • neutrale olie
  • scheutje sesamolie
  • 2 limoenen
  • 200 ml kokosmelk
  • 2-3 el vissaus
  • Brood voor erbij
     

Extra:

  • Rasp
  • Grote (mossel)pan met deksel

Dit heb je nodig voor het mango-ijs.

  • Nagerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 5 minuten + uurtje diepvries

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 500 g bevroren blokjes mangovruchtvlees
  • 200 ml kokosmelk
  • 120 g poedersuiker
  • Optioneel: chilivlokken

Extra:

  • Rasp
  • Blender of staafmixer
  • Afsluitbaar bakje

Zelf mango-ijs maken

Hugo begint vandaag met het toetje en dat snappen we wel! Stiekem zijn we op de redactie enorme toetjesfanaten en beginnen we de maaltijd daar het liefste mee.

Dit ijs maakt hij in een handomdraai, zonder ijsmachine. Houden we van!

Je begint met bevroren blokjes mango. Je kunt ze kant en klaar in de winkel kopen of een mango in stukjes snijden en deze vooraf invriezen. Belangrijkste is dat de mango bij start van het gerecht echt bevroren is.

Al deze blokjes stop je in de keukenmachine en daar overheen giet je kokosmelk en poedersuiker. Zoet mag het ijs zeker zijn, maar als tegenhanger heb je ook een “zuurtje” nodig. Hugo raspt daarom ook wat schil van een limoen én perst het sap uit.

Even de blender aan, zorg dat het ijs helemaal glad is, en klaar! Stop alles in een bakje en leg die nog even in de vriezer. Dan kan het geheel nog wat aanvriezen.

Tip! Heb je geen limoen in huis? Citroen kan ook prima hoor! Let alleen wel op dat je dan de pitjes eruit haalt of de citroen boven een klein zeefje uitknijpt.

Thaise mosselen voorbereiden

Mosselen zelf zijn met zo’n 4 minuten koken helemaal klaar. Hugo begint daarom eerst met de mise en place.

Stap 1, schil de gember. Tip: doe dit nooit met een dunschiller, dan verlies je namelijk vrij veel gember. Met de achterkant van een lepel kras je het velletje er ook heel gemakkelijk vanaf. Daarna snij je het stuk in dunne plakjes en vervolgens in kleinere reepjes.

Dan de knoflook. Vind je het pellen van een knoflook veel gedoe, dan heeft Hugo weer een tip voor je. Leg het teentje plat op een plank met daar overheen een groot mes. Duw er flink op met je hand totdat je een “krak” hoort. Daarna zul je zien dat hij makkelijk uit het velletje loskomt!

Nog een tip: pers de knoflook niet, maar snij het teentje fijn met je mes. Te fijne, geperste knoflook verbrand namelijk best snel in je pannetje en dan wordt de smaak veel bitterder.

Peper! Rol de peper tussen je handen even kort rond. Snij daarna de bovenkant eraf en tik in een bakje alle zaadjes eruit. Daarna kun je de peper makkelijk in ringetjes snijden.

Op deze manier voorkom je dat je met je handen te veel aan de binnenkant van de peper zit en daarna -bijvoorbeeld- nog per ongeluk in je ogen wrijft. Wel altijd voor de zekerheid nog even goed je handen wassen natuurlijk. 

Tot slot de peultjes. Maak die even goed schoon onder de kraan en dan kan je met je handen de achterkantjes er handig vanaf “breken en trekken”. Doe het niet met een mesje, want soms komt er ook een draadje vanaf en die blijft dan juist nog zitten. Snij ze daarna een keer schuin door.

Hup de pan in

Voordat de mosselen er echt in gaan, giet je eerst wat gewone olie en -mocht je willen voor meer smaak- wat sesamolie in de pan. Fruit daarin eerst de gember, peper en knoflook even kort aan.

We bakken de mosselen zometeen net wat meer dan dat we ze koken. Zo krijgen ze nog meer smaak. Daarna mogen de peultjes en rauw bij en het vuur mag je lekker hoog zetten. Daaroverheen mogen de mosselen! Let wel goed op dat je ze eerst flink wast.

Goed omscheppen en dan mag de deksel erop.

3 minuten later voegt Hugo nog wat kokosmelk, geraspte limoenschil, een flinke scheut visolie en een kneep limoensap toe. Nog even goed doorroeren en klaar ben je!

Tip! Hou voor mosselen ongeveer 2 tot 5 minuten aan. Staan ze open? Dan zijn ze klaar.

Serveren

Mosselen eet je natuurlijk lekker met je handen én eventueel een stukje brood. Het sap van de mosselen en de olie onderin de pan is heerlijk om met een stukje brood in te "soppen". En vergeet ook het mango-ijs niet.

Eet smakelijk!