Ga naar de inhoud
Huishouden

Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Baking Soda, je kent het vast om mee te bakken of om in gerechten te verwerken. Maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken?! Het is een stuk minder extreem dan kristalsoda en net zo effectief. Zamarra heeft drie goede tips voor je.

Verstopte wasbak

Een verstopte gootsteen, wie kent het niet. Het is vooral heel vervelend en onhandig. Om het op te lossen kun je meerdere kanten op. Zo kun je natuurlijk aan de slag met grote ontstoppers of bijtend ontstoppingsmiddel uit de supermarkt, maar het kan dus ook met Baking Soda. 

Gooi 1 of 2 eetlepels poeder in je verstopte putje en giet daar wat (schoonmaak) azijn overheen. Deze twee combineren heel goed en door de zuren in het azijn gaat het prutje borrelen en bubbelen en dat wil je. Juist die bubbels zorgen ervoor dat al het vuil in je gootsteen loskomt.

Giet er na een paar minuutjes wat kokend heet water overheen en je putje is weer helemaal schoon. Niet gelukt? Je kunt het proces altijd nog eens herhalen of alsnog met de plopper aan de gang.

Let op! Maak er geen voorraadje van om in de kast te zetten. Doordat de zuren zijn werk gaan doen kan er -net als bij cola en een pepermuntje- een chemische reactie ontstaan wanneer je deze afsluit in een fles met een dop. Dat wil je natuurlijk voorkomen..

Weg met die stinkschoenen, tassen of de kattenbak

Wist je dat Baking Soda vieze geurtjes onttrekt? Je kunt heel makkelijk een beetje poeder in je schoenen, stinkende sporttas of de kattenbak strooien. Aangezien het eetbaar is is het ook niet schadelijk voor je huisdieren.

Maar ook in de koelkast werkt het hartstikke goed. Heb jij nog wat “stinkkaasjes", of andere heftige etenswaren in je koelkast, dan kun je hier gerust een bakje baking soda naast zetten. Het blijft ongeveer een maand de geuren absorberen en is daarna nog prima bruikbaar voor allerlei schoonmaakklusjes.

Om te polijsten

Je kunt niet alleen schoonmaken met Baking Soda, het werkt ook perfect om mee te polijsten. Het oude servies van je oma bijvoorbeeld! Prachtig die theekopjes met hun tere glazuur, maar soms blijven daar wel theekringen in staan.

De tip van Zamarra: maak een doekje een klein beetje vochtig, doe er wat Baking Soda op en wrijven maar. Binnen een paar seconden zijn die vieze theeranden verleden tijd.

Leuk weetje! In 1986 hebben ze zelfs het hele vrijheidsbeeld ermee schoongemaakt. Het is namelijk een heel veilig en mild middel om koper mee op te poetsen.

Waar kun je het kopen?

Baking Soda staat vaak onderin de schappen bij de bakspullen en dus niet tussen alle andere schoonmaakmiddelen. Het is een klein oranje pakje met poeder erin. 

Dit is een artikel van