Koken met hugo

Koken met Hugo! Snijbietstamppot met spek en boerenkaas

30 december 2020 17:55 Aangepast: 17 augustus 2021 21:48

Als je naar het zonnetje van vandaag kijkt, dan denk je misschien niet meteen aan stamppot. Maar hé, lekker is dat oerhollandse maaltje wel! Hugo heeft een variant met snijbiet bedacht en neemt je stap voor stap mee in het proces.

Dit heb je nodig: 

Hoofdgerecht 4 personen Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 150 g gerookte spekblokjes
 • 600 g snijbiet
 • 150 g belegen boerenkaas (in een blok)
 • 200 ml melk
 • 50 g roomboter
 • 1 el grove Zaanse mosterd
 • Zout en peper
 • 1 friszure appel  

Zoetzure rode uien

 • 400 ml witte balsamico
 • 200 g suiker
 • Zout
 • 4-6 rode uien  

Extra

 • Schone afsluitbare pot
 • Pureestamper

 

Zelf zoetzure uien maken

Snij de rode uien in partjes. Slim is om eerst te halveren en dan langs het worteltje de stukjes te snijden. Het zoetzuur van deze uitjes past straks heel goed bij het “mollige en zachte” van de stamppot.

Het is handig en leuk om de uien op deze manier in te maken. Zo conserveer je ze meteen, zijn ze lang houdbaar én het staat gezellig in de keuken.

De basis van je zoetzure ui is witte azijn. Hugo’s favoriet is de witte balsamico azijn. Heb je die niet, dan is witte wijnazijn ook een goede optie. Er mag goed veel in een pannetje want we maken meteen een hele pot. Daar overheen mag de suiker. Dit verwarm je samen even kort. Niet te warm, het gaat er maar om dat de suiker oplost.

Alle uitjes kunnen ondertussen in een schone pot. Het hoeft niet per se een weckpot te zijn, een oude jampot kan ook heel goed werken.

Als de suiker is opgelost mag alles in de pot erbij. Dit laat je even staan. Hoe langer, hoe lekkerder. Het kan tot 2uur van tevoren maar het liefst laat je dit een hele dag staan.

Geen zin om zelf te maken of vind je het te lang duren? Je kunt ook heel makkelijk de gele, zure uitjes uit de supermarkt door het gerecht doen of piccalilly en augurk als je dat lekkerder vindt. Het belangrijkste is dat het gerecht een “zuurtje” heeft.

 

Piepers jassen

Schil de aardappelen en kook ze 20 minuten. Gebruik hiervoor stamppot- of kruimige aardappelen. Je wilt namelijk dat ze bij het stampen mooi en zacht uit elkaar vallen.

Meng/smelt ook meteen de melk en boter samen in een pannetje, daar kun je straks de aardappelen in stampen. Niet op te hoog vuur. Laat ze laag staan, roer goed en hou het in de gaten.

Ondertussen kan je ook de spekjes bakken. Deze kunnen zonder boter of olie de pan in. Er komt vanzelf genoeg vet vrij uit het vlees.

Fris, zuur en zilt

De snijbiet deel je op in 2 delen. De bladeren snij je los van de stelen (die gebruiken we later) en de stelen snij je in kleinere stukken. Deze bak je vervolgens kort en heet mee met de spek en in het vet van de spek. Dat gaat even knisperen maar dat is niet erg!

Daarna snijd Hugo een appel voor meer frisheid en flink wat kaas voor de ziltige smaak in blokjes. Deze doet hij er -samen met de bladeren van de rabarber- op een later moment doorheen.  

Tip! Geen idee wat je moet koken? Let in de basis van een gerecht altijd op wat zoets, zuurs, fris, structuur en warmte. Dat zorgt voor de goede balans.

Tijd om te stampen

Als de aardappelen gaar zijn kun je ze met een stamper grof stampen. Daarna gaat er een scheutje van het melk en roomboter mengsel doorheen. Dit doet Hugo in delen, je kunt het er namelijk niet meer uit halen als je stamppot eenmaal te nat wordt. Begin met een beetje en voeg later nog wat toe als je dat wilt.

Een eetlepel mosterd kan erbij voor wat extra scherpte en dan kun je ook de spekjes en de stelen van de snijbiet toevoegen. Het vet/jus van de spekjes kan er ook gewoon doorheen, dat zorgt voor heel veel extra smaak. Roer dit even goed door!

Daarna pas de blokjes appel erdoor zodat je de crisp en de frisheid daarvan behoudt en vergeet ook zeker de kaas niet. Hou je niet van mosterd? Doe hem er toch in, je hebt hem in de smaakbalans echt nodig en gaat hem niet heel intens proeven.

Tot slot hakt Hugo de bladeren van de snijbiet nog even klein. Die kunnen er rauw bij. Nog een keer goed doorroeren en proef dan even of de smaak goed is. Ook dit doe je in etappes want te veel zout of peper in één keer toevoegen is echt zonde.

Op je bord!

Klaar? Dan kan alles op de borden. Vergeet ook vooral de zoetzure rode uien er niet bij. Enne.. wist je trouwens dat als je de borden met wat meer aandacht opmaakt, je het eten als snel net wat lekkerder vind?  

Smakelijk!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore