RTL Wonen

Zo maak je zelf een pergola voor in de tuin

18 mei 2022 06:56

Wil jij zelf ook graag een pergola in de tuin, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Hier vind je het stappenplan zodat je zelf ook aan de slag kunt!

Dit heb je nodig:

  • Palen van Douglas hout
  • Betonpoeren
  • IJzerplaat met moer
  • Balkendrager
  • Hout klosje
  • Zaag
  • Schroeven 
  • Boor 
  • Pergola plant

Stap 1. Betonpoeren

In de video hierboven gebruikt Tom palen van Douglas hout om de pergola van te maken. Om te voorkomen dat het hout gaat rotten zodra je de palen in de grond zet, plaatst hij ze op betonpoeren

Plaats de betonpoer waterpas en laat hem een paar centimeter boven de grond uitsteken. Zo is het hout beter beschermd tegen opspattend water en gaat de pergola langer mee!

Gebruik je hardhout in plaats van Douglas? Dan zijn betonpoeren niet per se nodig. Dit hout rot namelijk een stuk minder snel. Echter kun je natuurlijk altijd het zekere voor het onzekere nemen en er wel voor kiezen om betonpoeren te gebruiken.

Stap 2. Draadeind

De paal kun je vastzetten aan het draadeind door middel van een ijzerplaat met moer. Schroef deze vast aan de onderkant van de paal. Later kun je deze makkelijk over de betonpoer draaien. 

Op het draadeind van de betonpoer kun je vervolgens de balk gemakkelijk bevestigen. Op deze manier kun je ook de hoogte nog verstellen zodat de dwarsligger later goed waterpas komt te liggen. Wanneer de paal na verloop van tijd wat verder de grond in is gezakt kun je deze aan de hand van het draadeind ook altijd weer wat omhoog draaien.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 3. Half-hout verbinding

Om de paal die dwars komt te liggen mooi vast te zetten aan de staande paal, maken we gebruik van een half-hout verbinding. Dit doe je door aan het uiteinde van de paal de helft van de balk weg te zagen, zodat er een keep ontstaat. 

Vanaf de kopse kant gezien zagen we 15 cm diep en 7,5 cm breed een blok weg uit de paal. Als je dit later ook doet in de balk die verticaal komt te liggen, dan passen deze openingen perfect in elkaar. Je hoeft ze dan alleen nog met een aantal lange schroeven vast te zetten. 

Stap 4. Klos

Omdat de houtenpaal zelf niet in de grond staat kan de constructie wel wat extra stevigheid gebruiken. Heb je de pergola (bijna) tegen de schutting aan gezet, dan kun je een "klos"* bevestigen tussen de pergola en de schutting. Zorg er wel voor dat je deze aan beide kanten vastschroeft (zowel aan de kant van jouw tuin, maar ook vanuit de kant van de buren). Zo heeft de pergola extra ondersteuning en blijft deze stevig staan.

* Met een 'klos' bedoelen we een stuk hout. Je kunt bijvoorbeeld een stuk van het douglas of hardhout gebruiken dat je niet meer nodig hebt. 

Stap 5. Balkendrager

Om de horizontale paal aan de overkapping vast te zetten kun je een balkdrager gebruiken. Deze schroef je eerst op de juiste hoogte vast aan de overkapping of muur en vervolgens leg je daar de balk in.

Schroef daarna de balk aan de onderkant en aan beide zijkanten vast zodat deze stevig vastzit. 

Heb je geen overkapping of schutting die ondersteuning kan bieden voor de pergola?

Wanneer je palen van 15 x 15 centimeter dik gebruikt en geen ondersteuning hebt in de vorm van een schutting of overkapping is het slim om schoren te gebruiken. Maak de pergola dan op vier palen en bevestig aan elke paal twee extra palen ter ondersteuning. Heb je dikke palen van bijvoorbeeld 30 x 30 centimeter? Dan kun je ook wat cement bij de palen doen zodat deze steviger staan!  

Tom kiest in de aflevering voor een mooie winterjasmijn voor om de pergola. Heb je moeite met het uitkiezen van een plant en heb je meer inspiratie nodig? Je leest het hier

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore