"Ik heb niks om aan te trekken", maar ondertussen puilt je kledingkast aan alle kanten uit. Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd je kledingkast eens grondig op te ruimen en netjes in te delen. Onbegonnen zaak? Nee hoor, wij geven je tips!
"Ik heb niks om aan te trekken", maar ondertussen puilt je kledingkast aan alle kanten uit. Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd je kledingkast eens grondig op te ruimen en netjes in te delen. Onbegonnen zaak? Nee hoor, wij geven je tips!
1. De regel van drie
De regel van drie ken je misschien wel van onze handige tip op het gebied van interieurstyling, maar ook tijdens het opruimen van je kledingkast bestaat er een regel van drie. Tijdens het uitzoeken van je kleding kun je namelijk stapeltjes van drie maken, namelijk:
- Kleding die in je kledingkast wil ophangen of opbergen
- Kleding die je ergens anders wil opbergen (bijvoorbeeld zomerkleren of winterkleren)
- Kleding die weg mag
Houd hierbij ook vooral rekening met de seizoenen. Zo kunnen je winterkleren in de zomer plaatsmaken voor je zomerkleding en andersom. De kleding die je niet gebruikt kun je dan makkelijk opbergen in opbergdozen of in je reiskoffer als je die niet al te vaak gebruikt.
2. Weggooi hulp
Twijfel je over een kledingstuk? Ga dan even na wanneer je het voor het laatst droeg. Is dit langer dan zes maanden of een jaar geleden? Dan kun je wel stellen dat je het niet meer draagt, dus dan kan het weg.
Heb je geen idee meer hoe lang geleden je het hebt gedragen? Dan is er een handig trucje die jou kan vertellen of je het nog gaat gebruiken. Hang voortaan kledinghangers andersom in de kast met de open kant naar voren. Als je iets gedragen en gewassen hebt, hang je kledinghaakje met de opening de andere kant op weer terug. Na een aantal maanden zie je precies welke kledingstukken je vaak draagt en welke nooit.
3. Het liefst alleen
Hoe gezellig het ook is om je kast samen met je bestie, je zus of je moeder uit te pluizen, toch is dit niet altijd even bevorderlijk voor het resultaat. Grote kans dat je bij bijna elk kledingstuk wat je eigenlijk van plan was weg te doen de opmerking krijgt: “Doe je dat echt weg? Die is nog hartstikke mooi! Die past écht wel bij jou. Zonde! Die moet je echt houden hoor!” Wil je het echt graag samen met iemand doen, kies dan iemand uit die streng maar rechtvaardig is en die van aanpakken houdt.
Het beste kun je de kleding die je weg wilt doen dan ook meteen in een tas of vuilniszak opbergen en meteen naar een tweedehandszaak of kledingbak brengen.
4. Denk in outfits
Sta je ‘s morgens geregeld minutenlang te staren naar je kledingkast, niet wetende wat je nu weer aan moet? Dan helpt het om op voorhand al pasklare outfits in je kast te hangen. Hang mooie combinaties bij elkaar aan een hangertje. Zo bespaar je ‘s morgens tijd (kun je net ietsje langer in bed blijven liggen) en je ziet meteen welke kledingstukken er eigenlijk helemaal niet echt in je garderobe passen.
5. Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
6. Leg alles op de juiste plaats
Nu is het alleen nog maar een kwestie van de kast indelen. Easy? Jawel, maar denk er wel goed over na. Hang je outfit op de hangers en hang die aan de rails en leg de stapeltjes gesorteerde kleding op de planken. Leg de kleding die je het vaakst draagt op de makkelijkst bereikbare plekken en leg de kleding die je minder vaak draagt op bijvoorbeeld de onderste of bovenste plank of lade.
7. Hang je truien net even anders op
Van je truien ben je misschien gewend ze gewoon op te vouwen en op de plank te leggen. Op een kledinghanger nemen ze immers veel ruimte in, of krijg je lelijke puntjes op je schouders. Maar niet als je deze handige truc toepast! Hiermee bespaar je ruimte én je trui blijft mooi.
8. Maximaal 75%
Natuurlijk is een goed gevulde kledingkast fijn, maar gebruik niet meer dan 75% van je kastruimte. Zorg er in ieder geval voor dat je hand nog makkelijk tussen je kleren en de planken past. Zo houd je beter overzicht, én heb je natuurlijk nog wat ruimte voor als je wat nieuws koopt.
9. 1 om 1-regel
Maar... koop alleen nieuwe kleding als het écht nodig is, want anders kun je binnen de kortste keren weer helemaal opnieuw beginnen. Om dit te voorkomen is het handig om een lijst te maken met alle kledingstukken en accessoires die je hebt. Bijvoorbeeld: 5 zwarte t-shirts, 10 spijkerbroeken, 15 truien enzovoort.
Wanneer je vervolgens iets nieuws wil kopen sta je er door deze lijst nog eens bij stil hoeveel je al hebt. Koop je toch iets nieuws, dan kun je de 1 om 1-regel handhaven: als je iets koopt moet je ook iets wegdoen. Zo blijft de hoeveelheid spullen in balans.