Liefde voor je huis

Alles wat je moet weten over het verpotten van kamerplanten

05 maart 2021 19:38
Beeld © iStock

Als je dacht dat je plant niet meer nodig heeft dan daglicht en water, dan heb je het mis. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je je kamerplant ook regelmatig verpot. Marije Franken van Plantenasiel Haarlem legt uit waarom.

Plant regelmatig verpotten

Planten regelmatig verpotten is ontzettend belangrijk volgens Marije Franken, plantendokter van Plantenasiel Haarlem. “Ten eerste om de groei te bevorderen. Als de wortels te veel op elkaar komen te zitten, dan kan de plant niet goed verder groeien en stagneert hij.”

Nou en, denk je misschien. Dan blijft ‘ie toch gewoon wat kleiner? Dat kan, maar het kan ook gebeuren dat de plant hier niet gelukkig van wordt en op den duur zelfs dood kan gaan als hij te krap staat. “Daarnaast profiteert de plant van de verse aarde die gegeven wordt, omdat hier de nodige voedingsstoffen aan toegevoegd worden.”

Een ander goed argument om een plant te verpotten is dat dit een goed moment is om een plant te stekken of te verdelen in kleinere planten, als dat nodig is. Zo kan de plant in dezelfde pot blijven zitten, maar creëer je meerdere planten. En ten slotte helpt het de plant ook er mooier uit te zien, omdat hij ook gezonder blijft.

Wanneer verpotten?

Je kunt je kamerplanten het beste in de lente verpotten, omdat de plant op dat moment het beste kan herstellen.

Hoe je kunt zien wanneer je plant nodig toe is aan een groter potje? Simpel:

  • Als je wortels onder de pot uit ziet komen.
  • Als de groei van de plant stagneert, ook al is het lente/zomer. Hier zijn echter wel wat uitzonderingen op. Sommige planten, zoals de Strelitzia, staan juist het liefst krap.
  • Als de potgrond heel ‘oud’ aandoet. Denk aan een droge grond (waardoor het geen water meer opneemt), of beschimmelde aarde.

Aarde vervangen

Mocht je plant niet per se toe zijn aan een grotere pot, dan kan het evengoed handig zijn om de plant af en toe te voorzien van nieuwe aarde. “Potgrond bevat voor gemiddeld 6 weken aan voedingsstoffen, daarna is het op. Je kunt in de lente en zomer eens per maand extra voeding bijgeven. Dit is voldoende om het niveau op peil te houden, dus extra aarde is dan niet echt nodig.

We raden wel aan om ongeveer iedere twee jaar nieuwe potgrond te geven, om de drainage van de grond zo optimaal mogelijk te houden. Doe je dit niet, dan zal je plant iets minder groeien, maar er zullen geen ernstige dingen gebeuren.”

Mét binnenpot

Twijfel je of je de plant nou met of zonder binnenpot in de plantenpot zet? Daar adviseert Marije het volgende over: “Wij raden mensen eigenlijk altijd aan om het wel te doen, omdat je dan beter in de gaten kunt houden of er nog water onderin de pot staat. Je kunt dan een kwartier na het water geven even de binnenpot omhoog trekken en kijken of er nog water in de sierpot staat. Is dat het geval, dan gooi je dat weg. Dit is vaak handig als je nog niet precies weet wat je plant nodig heeft.”

Zo kun je het verpotten van je kamerplant het beste aanpakken

Marije raadt aan om van tevoren alle spullen klaar te leggen, zodat het iets minder een troepje wordt. Daarnaast is het handig om het buiten te doen, of op een krant, zodat niet je hele huis onder de aarde komt te zitten. 

Stap 1: “Houd als stamregel aan dat de nieuwe pot zo’n 10 tot 20% groter moet zijn dan de vorige pot.”

Stap 2: “Doe alvast een laagje aarde in de pot waar je de plant in gaat zetten.”

Stap 3: “Haal de plant uit de pot, door hem zo dicht mogelijk bij de grond vast te pakken en de pot schuin te houden. Je kunt hem er op deze manier uit tillen, schuiven of laten vallen.”

Stap 4: “Zet de plant in de nieuwe pot, blijf hem vasthouden met één hand en doe er met je andere hand nieuwe aarde bij.”

Stap 5: “Stamp het niet helemaal vast, maar zorg in ieder geval dat de kluit helemaal bedekt is met aarde. Hij zou er stevig in moeten zitten, zodat hij niet omvalt, maar niet zo dat de aarde te vast is.”

Wortels niet afspoelen

“Let tijdens het verpotten goed op dat je de wortels zo min mogelijk aanraakt, anders beschadig je ze. Het is meestal ook niet nodig om de oude aarde tussen de wortels vandaan te halen, want dit komt vanzelf goed in de nieuwe pot. De kluit afspoelen onder de kraan is dus ook niet nodig. De grove wortels kunnen hier wel tegen, maar de kleinere haartjes op de wortels die minder goed te zien zijn met het blote oog kunnen wel beschadigen. Hierdoor kunnen ze minder goed de voedingsstoffen opnemen.”

Succes!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore