Mode

Zwarte broek vaal geworden? Maak 'm weer helemaal zwart met koffie!

03 december 2021 20:34

Wanneer je een zwarte broek een paar keer in de wasmachine doet, zal je merken dat hij steeds grijzer wordt. Dit is natuurlijk niet wat je wil! Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een low budget manier om je oude broek weer helemaal zwart te maken. En die hebben we gevonden, namelijk met koffie!

Natuurlijke verf

Om een broek weer helemaal zwart te krijgen, zou je natuurlijk ook textielverf kunnen gebruiken. Maar dit middel is niet goed voor het milieu en soms ook nog best prijzig. Gelukkig kun je koffie gebruiken als natuurlijke verfstof. Je kunt hiermee namelijk kleding donkerder maken. Dit betekent niet dat je een witte blouse echt zwart kan maken, maar een vale zwarte broek wordt door een beetje koffie echt donkerder.

Ook andere kledingstukken kun je met deze truc zwarter maken, zolang het om kledingstukken van katoen, linnen, natuurzijde of spijkerstof is. Synthetische kleding gaat dan weer een stuk lastiger. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Kopjes koffie

Eigenlijk is deze methode heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is twee koppen sterke koffie. Leg de broek in de wasmachine en doe er geen andere kleding bij in. Giet daarna de twee koppen koffie over de broek heen. Zet vervolgens de wasmachine aan op een spoelprogramma en je zult zien dat de broek er weer helemaal zwart uitkomt.

Heb je even geen koffie in huis? Dit makkelijke trucje werkt ook heel goed met zwarte thee. Ook dit giet je precies op dezelfde manier over je broek heen. Hoe donkerder de thee, hoe donkerder je broek zal worden!

Koffieprut

Er is ook nog een andere methode om je broek te verven met koffie. Namelijk met koffieprut! Verzamel hiervoor heel veel koffieprut en doe dit in een emmer met heet water. Na ongeveer tien minuten is het water heel donker en haal je met een lepel het koffieprut uit de emmer. Het water is op deze manier een soort verf geworden waarmee je je broek goed kunt verven!

Leg de broek in het zwarte water en laat hem een tijdje hierin weken. Hoe langer je 'm laat liggen, hoe meer effect het zal hebben! Daarna haal je de broek uit de verf en leg je hem in een bad met koud water. Wanneer je hier azijn bij doet, zal de verf nog beter in de broek trekken. Haal hem na tien minuten eruit en nu kun je de broek in de wasmachine doen. 

Let op: doe dit op een fijnwasprogramma met koud water en een mild wasmiddel!

Een nadeel van deze verftechniek is dat de verf er niet permanent op zit. Bij elke wasbeurt zal de kleur weer iets vervagen. Het is dus een tijdelijke oplossing of als je het niet zo erg vindt om wat vaker je broek te verven!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore