Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Zelf je interieur ontwerpen en inrichten doe je zo

Ben jij toe aan een nieuw interieur of wil jij een ruimte in huis helemaal omgooien? Dat kan! En het leuke is dat je dit ook nog eens helemaal zelf kunt doen met onze tips en tricks. Zo kun jij alles in huis stylen naar jouw persoonlijke smaak. Van 3D ontwerpen tot tips voor het maken van een plattegrond en het inrichten van een ruimte, je vindt het hier!

Deze onderwerpen worden behandeld in dit artikel:

1. Met dit stappenplan maak je je eigen plattegrond 
2. Handige tips voor het inrichten van elke kamer in huis

Met dit stappenplan maak je je eigen plattegrond

Stap 1: Teken je woning op schaal
Allereerst is het handig om een plattegrond te zoeken van de woning. Zo weet je precies hoe groot je huis is en kun je dit op schaal tekenen. Als je deze niet hebt van je huis, zou je natuurlijk ook gewoon de wanden op kunnen meten. De meest gebruikte schaal is 1:50, dit betekent dat elke centimeter op papier in het echt 50 centimeter is. Zo wordt een muur van 4 meter in het echt, dus 8 cm op papier. Wil je wat groter werken? Dan zou je ook de schaal 1:20 kunnen gebruiken.  

Stap 2: Meet de meubels op
Heb je al bestaande meubels die sowieso weer terug gaan komen? Meet ze even op en teken deze op een apart papier uit, ook in dezelfde schaal als de plattegrond. Daarnaast zou je ook meubels kunnen uittekenen die je op het oog hebt en graag in je interieur zou willen hebben. Hier zou je op internet bij het artikel kunnen kijken naar de afmetingen, zodat die ook precies kloppen. Teken naast meubels ook vloerkleden en vloerlampen uit, zo kan je goed zien of het de ruimte mooi opvult.  

Stap 3: Knip de meubels uit en deel de ruimte in
Nu kun je de meubels die je hebt getekend gaan uitknippen. Tip: teken altijd meer meubels uit op papier en knip ze uit, zodat je kunt afwisselen tijdens het indelen. Leg de meubels op de plek in de plattegrond waar jij denkt dat ze mooi tot hun recht komen. Toch niet tevreden? Schuiven kan natuurlijk altijd! Let vooral goed op de looppaden, het is belangrijk dat er overal wel een meter tussen zit, zodat je huis niet te propperig wordt.  

Het leuke van deze manier je huis inrichten is dat je nu al kunt zien hoe iets staat en zo kun je een indeling proberen die je anders nooit zou proberen! Naast de indeling zou je ook de meubels al kunnen inkleuren met een stift. Ook zo kun je zien welke kleuren wel en welke juist niet bij elkaar staan. Je kunt er beter achter komen als je een plattegrond maakt, dan wanneer je de meubels al hebt gekocht!  

Stap 4: een 3D plattegrond van jouw interieur
Wil je de plattegrond echt naar een hoger niveau tillen? Dan zou je hem ook in 3D kunnen tekenen! Hiervoor bestaan verschillende gratis apps waar je je huis zo kunt tekenen dat het net echt lijkt. Zo krijg je een nog beter beeld van de ruimtes en kun je jouw interieur tot in de puntjes ontwerpen! Wij hebben een paar handige ontwerp apps voor je op een rijtje gezet.

6
Lees ook:
6 handige en gratis interieurapps voor het inrichten van je huis

Handige tips voor het inrichten van elke kamer in huis

Het inrichten van de ruimtes in huis is superleuk maar kan soms ook best lastig zijn. Ondanks de handige apps en het stappenplan voor een plattegrond kun je misschien nog wel wat hulp gebruiken. Geen zorgen! Wij hebben nog wat extra tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij de inrichting van elke ruimte in huis!  

 • De slaapkamer
  De plek waar de meeste mensen zeker 8 uur per dag doorbrengen, een belangrijke ruimte dus! Hoe je jouw slaapkamer het best kunt inrichten hangt natuurlijk af van je smaak maar ook van de ruimte. Heb je een kleine slaapkamer? Ga dan de hoogte in! Kies bijvoorbeeld voor een toffe hoogslaper of een wat hoger bed waardoor je onder het bed opbergruimte kunt creëren.  

Heb je een grote slaapkamer? Zorg er dan voor dat je het knus en gezellig houdt! Een vloerkleed onder je bed staat supermooi en zorgt ervoor dat de slaapkamer meer sfeer krijgt. Ook is het leuk om in een grote slaapkamer je eigen kledinghoekje te creëren! Gebruik hiervoor een hoek van de kamer en tover deze om tot jouw kledingparadijs. Meer weten over het maken van een kledinghoekje? Klik dan hier

 • De badkamer
  In de badkamer spelen tegels een belangrijke rol. Met tegels kun jij je badkamer supergaaf stylen en ook creëren tegels optisch meer of juist minder ruimte. Het is dus belangrijk dat je goed bedenkt wat je precies wilt bereiken in deze ruimte. Alles weten over de tegels in jouw badkamer? Kijk dan hier

Wil je dat jouw badkamer een luxe uitstraling krijgt? Ga dan voor gouden of bronzen metaalkleuren! Kies bijvoorbeeld voor gouden kranen of een mooie bronzen douchekop. Deze metaalkleuren kun je mooi combineren met natuurlijke materialen, zo houd je het sfeervol maar krijgt je badkamer wel een luxe uitstraling!  

 • De woonkamer
  Voor het inrichten van de woonkamer zijn eindeloos veel tips en tricks maar het belangrijkste is natuurlijk dat dit een plek wordt waar jij je helemaal thuis voelt. Heb je een groot gezin? Ga dan voor een ruime bank waar jullie gezellig met z'n allen een filmpje op kunnen kijken. Heb je vaak vrienden over de vloer? Kies dan een tafel die je uit kunt schuiven zodat jullie hier gezellig aan kunnen borrelen. Zo zorg je ervoor dat de woonkamer goed past bij jouw leven! Ook is het slim om in de woonkamer gebruik te maken van de wanden. Hier kun je bijvoorbeeld een gave wandkast zetten of je kunt een wand vol hangen met jouw favoriete posters. Daarnaast kunnen planten natuurlijk niet ontbreken in de woonkamer. Planten geven de ruimte sfeer en zorgen ook nog eens voor gezonde lucht, onmisbaar dus!  
 • De keuken
  Allereerst is het goed om ook bij het kiezen van de keuken rekening te houden met de rest van je interieur. Heb je een modern interieur? Dan past een zwarte keuken vaak supergoed in jouw huis! Als je de keuken liever wat rustiger houdt is een witte keuken wellicht wat je zoekt. Een grijze keuken staat mooi in combinatie met natuurtinten zoals hout en ook in combinatie met marmer staat een grijze keuken geweldig.  

Naast de styling is ook duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk thema in huis. Ook in de keuken kun je hier op veel manieren rekening mee houden. Kies bijvoorbeeld voor 'groen' apparatuur en stap over op elektrisch koken. Op deze manier kun je genieten van een prachtige keuken, ben je duurzaam bezig en bespaar je vaak ook nog eens een hoop geld.

 • De werkkamer
  Niets is fijner dan een werkplek in je eigen huis! Met de juiste accessoires en kleuren tover je deze ruimte om tot een sfeervolle plek waar je lekker aan het werk kunt. Let er bij deze ruimte op dat het niet te druk wordt, je wilt je natuurlijk wel goed kunnen concentreren.  

Daarnaast zijn praktische accessoires perfect voor deze ruimte zo kun je al jouw mappen, papieren en werkspullen goed kwijt. Zorg ook voor voldoende opbergruimte zo houd je boel netjes en georganiseerd.

Een grote wandkast is ideaal voor extra opbergruimte en staat ook nog eens mooi in je interieur. Wil je een leuke én handige wand? Kies dan voor een wand of strook van kurk, handig voor je aantekeningen en ook nog eens superhip. 

Ook kun je een stukje muur verven met magneetverf zo hoef je die post-its niet meer allemaal op je beeldscherm te hangen maar kun je ze makkelijk kwijt aan de muur.

Fotocredits:

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto 1: Eigen Huis & Tuin
Foto 2: Alieke van Rijn
Foto 3: Alieke van Rijn
Foto 4: Flexa
Foto 5: Eigen Huis & Tuin
Foto 6: Eigen Huis & Tuin
Foto 7: Eigen Huis & Tuin
Foto 8: Eigen Huis & Tuin