Alles voor in de tuin

Deze tuinklusjes zijn aan de beurt in februari

03 februari 2021 07:03

Trek een dikke jas aan en pak het tuingereedschap er maar bij, want: je kunt weer aan de slag! Ondanks de kou zijn er in de maand februari al genoeg klusjes in de tuin die je kunt gaan klaren. Tom helpt je op weg!

Blauweregen snoeien

Heb je een blauweregen in de tuin staan? Dan is dit het moment om deze plant zijn eerste snoeibeurt van het nieuwe jaar te geven! De blauweregen groeit namelijk pas echt goed als je hem regelmatig snoeit. Dit zorgt er namelijk voor dat er in het voorjaar extra bloemen verschijnen, zo blauweregen in volle bloei!  

Meer weten over wanneer en hoe de blauweregen gesnoeid moet worden? Hier lees je meer!

Vogeltjes

Vogeltjes mogen natuurlijk niet ontbreken in jouw tuin wanneer de lente aanbreekt. Om straks van deze fluitende vriendjes te genieten is het slim om in februari alvast wat voorbereidingen te treffen!  

Je leest het hier alles over het ophangen van een vogelhuisje.

Struiken en bomen snoeien

Het voelt misschien wat vroeg om nu al fanatiek in de tuin aan de slag te gaan, maar er zijn genoeg struiken en bomen die maar al te graag gesnoeid willen worden! Nu het nog winter is kun je het meeste snoeiwerk al verrichten zodat je tuin er in het voorjaar weer prachtig bij ligt. Aan de slag dus!  

Wil je weten welke struiken en bomen je nu al kunt snoeien? Je leest het hier!

Moestuin voorbereiden

Voor de echte moestuin liefhebbers onder ons: je kunt in februari al beginnen met de voorbereidingen van de moestuin! De zaden kunnen worden uitgezocht en je kunt vast beginnen met het maken van een indeling om zo voor een goede combinatieteelt te zorgen. Ook kun je alvast wat groenten gaan voorzaaien. Benieuwd welke groenten je al kunt voorzaaien deze maand? Klik dan hier. Liever nog even wachten? Vooruit, als je in maart even doorpakt komt het ook wel goed!  

Meer weten over het voorbereiden van je moestuin? Klik hier! Of heb je meer tips nodig bij het kiezen van de zaden? Je vindt de handigste tips hier

De vijver

In februari vereist de vijver weinig onderhoud maar je kunt wel je vijver alvast een gezondheidskuur geven. De kou tast het vijvermilieu namelijk flink aan en hierdoor zullen ook je vissen niet meer topfit zijn. Let er deze maand ook op dat je de vissen niet te veel voert en verwijder alvast algen en de bodemslib uit de vijver.  

Wil je weten wat je de rest van het jaar aan de vijver moet doen? Je leest het hier!

Een fruitboom plaatsen

Genieten van heerlijk vers fruit uit eigen tuin? Dan is februari dé maand om een fruitboom te planten! Een fruitboom kun je namelijk het beste planten wanneer de bomen rust hebben. De winterperiode is in dit geval de ideale planttijd. In de winter ligt de sapstroom van de bomen namelijk stil, want dan is de boom zijn krachten aan het sparen. Hierdoor zijn bomen tijdens de wintermaanden beter bestand tegen het verplaatsen en het planten.  

Meer informatie over het planten van een fruitboom in februari? Klik dan hier!

Vlinderstruik snoeien

Heb jij in jouw tuin een vlinderstruik staan? Dan is het tijd om deze te gaan snoeien! Een vlinderstruik heeft weinig verzorging nodig, maar heeft wel elk jaar een flinke snoeibeurt nodig. Deze mag je echt niet overslaan, want anders heeft de struik hier direct last van. Je kunt hem het beste aan het eind van de winter snoeien, rond februari of maart.  

Meer weten over het snoeien van de vlinderstruik? Klik dan hier!

Diervriendelijk mollen bestrijden  

Mollen zijn het actiefst in de herfst maar ook in het voorjaar kunnen de beesten je tuin behoorlijk overhoop schoppen. Wanneer de echte vorst voorbij is en wanneer het ietsje warmer wordt, kruipen de regenwormen weer richting het aardoppervlak en graaft ook de mol weer nieuwe gangen naar boven, richting jouw tuin. Zorg er dus voor dat je in februari op een diervriendelijke manier vast maatregelen neemt zodat je gazon deze lente gespaard blijft.  

Meer weten over hoe je mollen uit de tuin houdt? Je leest het hier!

Fotocredits:

Foto 1: Alfred Schrok-Unsplash Foto 2: Markus Spiske-Unsplash Foto 3: Annie Schelmerdine-Unsplash Foto 4: Meineresterampe – Pixabay  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore