Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze 5 producten zijn minder lang houdbaar dan je denkt

Ga je binnenkort weer even de keuken een goede schoonmaakbeurt geven? Dan is het ook altijd goed om al het etenswaren langs te gaan om te controleren of de producten nog wel houdbaar zijn. Let daarbij vooral even op de volgende basisproducten, want niet iedereen staat erbij stil dat ze maar beperkt houdbaar zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Meel

Bloem kun je maar tot twee jaar bewaren in een luchtdichte verpakking. Gebruik je vaak volkorenmeel? Dit moet je binnen twee of drie maanden gebruiken, anders is het meel niet meer houdbaar. Je zou het wel in de vriezer kunnen leggen, dan gaat het meel zo’n 6 maanden mee.

Kruiden

Een potje kruiden gaat niet altijd even snel op, dus dit zijn vaak producten waar we heel lang mee doen. Maar als de kruiden niet meer zo lekker smaakt of als er bijna geen smaak meer aanzit, dan kun je dit het beste weggooien. Meestal zijn ze dan namelijk niet meer houdbaar. Ga er van uit dat je kruiden ongeveer 6 maanden kan bewaren, dan zit je sowieso goed!

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Olie

Wist je dat er aan een fles olijfolie ook een houdbaarheidsdatum zit? Meestal is dit ongeveer een jaar. Sesam-, druivenpit-, walnoot- en avocado-olie hebben een kortere houdbaarheid. Let hier dus goed op! Je kunt meestal aan de kleur en geur van de olie zien of het nog bruikbaar is.

Thee

Ook thee gaat sneller over de datum dan je denkt. Bewaar het daarom in een goed afsluitbaar potje en zorg dat het niet op een vochtige plek terechtkomt. Op deze manier kun je witte en groene thee zo’n 6 maanden bewaren. Hoe donkerder de thee hoe langer je het kunt bewaren. Heb je thee in de kast liggen van 1 of 2 jaar geleden? Dan is de smaak vaak verdwenen en is de thee eigenlijk niet meer houdbaar. Probeer daarom je verzameling klein te houden, zodat deze een paar keer per jaar verandert!

Havermout

In havermout zitten veel gezonde olien, maar juist deze olien kunnen makkelijk bederven. Het is daarom slim om de havermout elke vier tot zes maanden te verversen.

Natuurlijk zal je niet gelijk ziek worden als je een van deze producten wel eet, maar de smaak zal wel veel minder of zelfs vies zijn. Check daarom regelmatig even al deze producten in de kast, of bewaar ze in bewaardozen en zet de datum daar op wanneer je ze hebt gekocht. Op die manier kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan!

Fotocredits

Headerfoto: Pexels - Pixabay

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: