Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Donker huis? 5 simpele manieren om daglicht te faken

Iedereen droomt van een huis met grote raampartijen en lekker veel daglicht. Het oogt niet alleen veel groter, maar ook een stuk frisser als je een lichte kamer hebt. Is dat bij jou niet het geval? Dan mag je best een beetje valsspelen. Zo fake je meer daglicht!

1. Muren wit schilderen

Het klinkt misschien logisch, maar we willen het toch nog maar eens benadrukken: wit maakt je huis veel lichter én dus ook ruimtelijker. Dit komt omdat wit het licht reflecteert, terwijl zwart juist licht absorbeert. Houd je niet van wit, of ben je bang dat het kil oogt? Dan kun je altijd nog kiezen voor lichte pastelkleuren of lichtgrijs.

Geen idee welke kleur wit je moet gebruiken? We geven je hier advies. Word je duizelig van alle RAL-kleurnummers? We leggen je het systeem hier uit.

2. Hang spiegels op

Spiegels hebben ongeveer hetzelfde effect als de kleur wit, want ook spiegels reflecteren het licht. Hang dus een mooie grote spiegel aan de wand waar daglicht naar binnen komt, bijvoorbeeld boven de bank of op de wand haaks op het venster. Twijfel je over wat voor soort spiegel? Wij zijn momenteel fan van ronde spiegels en spiegels met organische vormen!

3. Laat je huis glanzen en glimmen

Zoals we al zeiden zorgen spiegels voor een ruimtelijker gevoel, maar andere glimmende objecten hebben natuurlijk een soortgelijk effect. Conclusie? Laat je huis ook op andere vlakken glanzen, glimmen en stralen. Zorg voor blinkend schone ramen, een gelakte (lichte) vloer, glanzende meubels, een glanzend keukenblad, gouden accessoires, een blinkende eettafel of glimmende bijzettafeltjes. Uiteraard is het wel noodzaak alles schoon te houden om daadwerkelijk dit effect te krijgen.

4. Lichte meubels en vloerkleden

Niet alleen je witte muren zijn een goed idee, ook lichte meubels zorgen er voor dat licht reflecteert. Fan van de Scandinavische stijl? Ga er voor! Witte kastjes, lichte vloerkleden en schapenvachtjes staan niet alleen ontzettend leuk, ze maken je huis ook nog eens een stuk lichter.

5. Zet een daglichtlamp neer

Heb je écht weinig ramen in huis? Dan valt er helaas weinig te reflecteren en op te lossen met glimmende en witte objecten. Dan zul je het toch echt met goede verlichting moeten doen. Welk soort lamp je waar moet plaatsen lees je hier. Maar buiten de standaard lampen bestaan er ook speciale daglichtlampen. Deze lampen bootsen natuurlijk daglicht na en zijn in eerste instantie bedoeld om winterdepressies tegen te gaan en worden bijvoorbeeld vaak in (donkere) kantoren gebruikt. Toch is dit ook een heel goede oplossing voor in een donker huis om toch een natuurlijke sfeer in huis te brengen, maar dan dus nep!

Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je een daglichtlamp zonder UV-straling koopt, anders kan het erg schadelijk zijn. 

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: