RTL Wonen

Wil je geen tegels in de keuken? Hier moet je op letten als je de achterwand gaat verven!

27 april 2022 07:24

Omdat een keuken best vies en vochtig kan worden, kiezen de meeste mensen ervoor om de achterwand van hun keuken te betegelen. Maar wat als je liever een strakke keuken wilt zonder tegels? Dat kan! Je zou de muur ook kunnen verven, maar dan zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten.

Een muurcoating gebruiken

Standaard muurverf heb je in talloze kleuren en tinten en is prima te gebruiken voor een muur in huis. Maar als je de muur in de keuken wilt verven, is deze verf alleen niet zo slim! Doordat de meeste muurverf vaak op waterbasis is, kan je de muur niet schoonmaken, omdat de verf dan uitloopt. Niet zo handig in de keuken, dus zal je er een beschermlaag overheen moeten aanbrengen.

Daarom kun je het best om een muurcoating te gebruiken. Muurcoating is een waterafstotende verf, die niet kan vergelen en die je gewoon over een muurverf kan aanbrengen. Eigenlijk is het nog hygiënischer dan tegels, omdat er hierbij altijd eten tussen de voegen kan gaan zitten. Wanneer je een muurcoating op de muur hebt, zitten er geen naden in en is je hele muur dus strak. Je zou kunnen kiezen voor een transparante verf, zodat je de muurverf eronder nog goed ziet, maar er bestaan ook verschillende kleuren van.

Goed schoon te maken

Als je over de achterwand van de keuken een muurcoating hebt geverfd, is de wand slijtvast en krasbestendig. Hij kan tegen vocht, spetters en vet en als ‘ie vies is, kun je hem gewoon schoonmaken! Hou er wel rekening mee dat je warmtebronnen, zoals een kookplaat, fornuis of waterkoker niet te dicht bij de muur plaatst. Hou zo’n 10 centimeter afstand, dan gaat het sowieso goed!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en weetjes

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hier moet je op letten bij het schilderen

Wil je de muur zelf gaan verven met muurcoating? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Breng de verf mooi dik aan, maar voorkom wel dat je druipers krijgt! Als dit wel gebeurt, is het lastig weg te halen. Verder moet je er ook rekening mee houden dat je de tweede laag aan moet brengen als de eerste laag nog nat is. Dit is natuurlijk niet zo bij gewone muurverf. Let op: De coating droogt erg snel, dus je moet wel snel handelen! Je kan het drogen wel iets vertragen door de keuken koel en tochtvrij te houden. Op deze manier hoef je niet zo erg te stressen en geef je jezelf net wat meer tijd.

Krijt- en kalkverf

Naast muurcoating zou je ook de muur kunnen verven met krijt- of kalkverf. Deze zijn namelijk bacterie- en schimmelwerend en dit is heel handig voor in de keuken. Ook zijn deze twee verfsoorten poreus, dit betekent dat de verf luchtdoorlatend is en dit zorgt ervoor dat je vochtproblemen voorkomt. Verder kan je ook deze verfsoorten gemakkelijk schoonmaken, dus heb je geknoeid? Dan haal je er een doekje overheen en is de viezigheid weer weg!

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore